Kubalík hattrickem spasil Čechy: V úvodu to působilo, že se nám nechce

Dominik Kubalík | Foto: Markéta Křížová

18. května 2023, 19:10

Adam Bagar

(RIGA, od našeho zpravodaje) Dlouho to se Slovinskem vypadalo na blamáž. Ale pak zavelel k velkému obratu Dominik Kubalík, který potvrdil roli střelce. Hlavně díky jeho hattricku Češi otočili z 0:2 na 6:2!

Vstup do utkání se národnímu týmu vůbec nepovedl, už v čase 11:49 ztrácel dvě branky. „Nebylo to o tom, že by nám to nešlo. Nedělali jsme zkrátka věci, které jsme dělat měli. Nešly nám nohy, nevyhrávali jsme souboje, nedokázali jsme si pomoct,“ líčí Kubalík.

„Všechno to začíná od soubojů, které jsou alfou a omegou každého týmu. Když do toho dáte jen padesát procent, tak je nevyhrajete. Myslím, že po dvou dnech volna bylo tělo takové, že to působilo dojmem, že se nám nechce. Něco tomu chybělo,“ dodává kriticky.

Ani druhá třetina nebyla z českého pohledu zdaleka ideální, houževnatí Slovinci dál drželi svůj náskok. „Myslím, že už tam se naše hra rapidně zlepšila. Najednou jsme už začali jezdit, dokázali si pomoci a soupeře přehrávat, ale až ve třetí třetině jsme to zlomili.“

„Nebylo to o tom, že by nám to nešlo. Nedělali jsme zkrátka věci, které jsme dělat měli. Nešly nám nohy, nevyhrávali jsme souboje, nedokázali jsme si pomoct.“

Reprezentanti si pomohli využitou přesilovkou na konci druhého dějství, v čase 38:19 pálil přesně Dominik Kubalík. „Myslím, že gól na 1:2 nám dal takovou jistotu, že jsme to konečně zlomili. I já jsem ji cítil a říkal si, že teď už to půjde,“ prozrazuje český střelec.

Ten mířil v přesilovce přesně i na startu třetí třetiny. „První gól, to byla střela po zemi mezi nohy. Druhý pak po zemi vedle betonů. Kdyby to byla víka, jako dává Ovečkin, tak by to bylo něco jiného. Bylo to hodně se štěstím, ale jsem rád, že nám přesilovky fungují.“

Kubalík odstartoval český brankostroj, který se zastavil až na výsledku 6:2. Dokonce stihl dokonat i hattrick, když v závěru mířil přesně do odkryté slovinské klece. „Na mistrovství to byl určitě první. Zase tolik hattricků jsem v kariéře nedal, takže to potěší,“ culí se.

A co jej bude stát? „Vůbec nevím, asi mi to jen tak neprojde. Ale to je to poslední, jsem rád, že jsme vyhráli. Věřím, že už se první třetina nebude opakovat a poučíme se z ní. Chtěl bych, abychom příště hráli od první minuty tak, jak máme,“ hlásí nejlepší hráč duelu.

„Na MS to byl určitě první hattrick. Zase tolik jsem jich v kariéře nedal, takže to potěší.“

Čechům během něj pomohly také změny v sestavě, do elitní formace se posunul Vladimír Sobotka. „I se Špágrem (Michaelem Špačkem, pozn. red.) to nebylo špatné, ale chtělo to asi nějaký impuls. Třetí třetinu jsme vyhráli 5:0, najednou to šlo,“ těší Kubalíka.

Reprezentantům však zatrnulo, když viděli, jak Jiří Smejkal zblokoval střelu a po soupeřově zákroku schytal ránu Michal Jordán. „Jsou věci, které člověk nerad vidí, ještě v naší situaci. Věřím, že kluci budou v pohodě. Jsou to bojovníci, kteří leccos vydrží,“ uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz