Kubalík v nájezdech srazil Finy, pak ho zabalili do deky. Kdo v šatně zuřil?

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

13. prosince 2018, 21:26

Jan Šimek

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté předvedli na úvod Channel One Cupu parádní obrat, když v Tampere prohrávali s finskou reprezentací už o tři branky. Národní tým ovšem nesložil zbraně, ve třetí třetině třikrát udeřil a vynutil si prodloužení a následné nájezdy. V nich vedle brankáře Šimona Hrubce zářil i útočník Dominik Kubalík, který skóroval jak v páté, tak šesté sérii a završil famózní obrat české reprezentace.

Češi nezačali špatně, s bruslařsky silným Finskem drželi krok, jenže v závěru první třetiny inkasovali, a pak krátce za sebou schytali další dva góly. Co se stalo? „Sám nevím. Byly tam nějaké chyby, ale o tom to je. Musíte se z nich poučit a dostat. Snažili jsme se potom házet každý puk do branky a vyšlo to. Měli jsme i štěstí, třeba jak srovnával Kundrc na 3:3. Stačilo, aby do toho obránce sáhl a letělo by to jinam, ale tuhle kliku jsme si zasloužili,“ usmívá se Dominik Kubalík.

Český tým se tak musel hrabat z velmi složité situace. Stahovat tříbrankové manko na ledě finského soupeře? To není úplně jednoduchá výzva. „Dávali jsme si krátké přihrávky, které nám nevycházely, oni pak nabírali rychlost a dostávali se k nám do třetiny. Řekli jsme si, že tohle je potřeba změnit a začali jsme hrát jinak. Od třetí třetiny jsme byli lepší, zasloužili si srovnat. Nájezdy jsou pak už loterie, ale dát z 0:3 na 4:3 je velký úspěch,“ libuje si hrdina čtvrteční bitvy.

Ohlas s Milošem Říhou

Začátek utkání naboural slavnostní ceremoniál, při kterém byl bývalý vynikající zadák Timo Jutila uveden do síně slávy finského hokeje. Úvodní buly tak bylo vhozeno zhruba o půlhodiny později, než bylo v plánu. „Pro mě to bylo trochu nepříjemné, ale jsou tam kluci, kteří to dávali ještě hůř. Třeba ti, kteří mají trochu problém s bruslemi. Pořád to bylo, že se protáhne začátek o deset minut, pak zase, a najednou z toho byla půlhodina. Tak to ale prostě bylo. Snažili jsme mít krátká střídání, abychom se do toho dostali. Přeci jen, být hodinu v šatně bez pohybu? Nic moc,“ přiznává. 

Kdo nejvíc zuřil? „Asi ti starší kluci, mají to už trochu složitější,“ směje se. „Ale ne, všichni svlékli brusle a čekali jsme. Nic velkého,“ dodává vážně. V šatně pak Dominika Kubalíka čekala "odměna". „Zabalili mě tam do deky,“ hlásí. Nájezdy totiž rozhodl ve prospěch národního týmu právě útočník Ambri-Piotta. „Bylo to poprvé, co u mě něco takového stalo. Nejsem zrovna nájezdový specialista,“ přiznává.

Křikli na něj, ať jede. A tak Kubalík jel

„Párkrát jsem jel teď v Ambri a jeden se mi tam povedl. Když to tak vezmu, mám úspěšnost asi 50 %, protože jsem jel dva. Při prvním nájezdu jsem čekal na střelu, kde se otevře místo a proteklo to brankáři tam. Najednou jsem měl sebevědomí si něco dovolit, tak jsem šel u druhého pokusu do kličky, zkusil jsem něco, co občas zkouší. A dopadlo to,“ pochvaluje si Kubalík.

Okamžitě věděl, že ve druhém nájezdu zkusí jít do bekhendové kličky? „Hned mě to napadlo. Předtím jsem střílel, takže to chtělo něco nového,“ vysvětluje. „Přitom údajně měl jet Petr Zámorský, ale někdo na mě zařval ze střídačky ať jedu, tak jsem poslechl a vrátil se zpátky,“ usmívá se.

Channel One Cup tak čeští hokejisté odstartovali úspěšně. Obrat nad Finskem může být vítanou psychickou injekcí do dalších bojů. „Rozhodně. Vstup do turnaje výhrou je vždycky fajn. Máte pak pohodu a můžeme se připravit na Rusáky. Celkově to utkání hodnotím hodně pozitivně,“ uzavírá Dominik Kubalík.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz