Larionov skončil u dvacítky sborné. Zuří v Rusku mocenské boje?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Nejen Slováci ohlásili v přípravě na mistrovství světa juniorů změnu na postu hlavního trenéra. Překvapivá zpráva dorazila i z Ruska, kde o svůj post přišel Igor Larionov.

Legendární útočník načal u ruské dvacítky třetí sezonu a druhou v pozici hlavního trenéra. Tým vedl ještě na srpnovém turnaji čtyř zemí v Hodoníně, kde poskytl webu hokej.cz rozhovor.

Larionov v něm potvrdil, že svým myšlením se trochu vymyká ruským standardům a patří spíš do západního světa. Pochopitelně je to dané i dlouhou dobou, kterou strávil v NHL.

„Mám rád disciplínu, ale mám rád i svobodu. A svoboda se mi líbí víc. Kdybych byl ve dvaceti letech svobodný jako dnešní chlapci a měl možnost odejít do NHL, neváhal bych ani minutu,“ řekl například. Nebo se pochlubil, že inspiraci hledá i u trenérů v anglickém fotbalu.

Ne, od Rusa zkrátka nejste zvyklí něco takového slyšet.

Šedesátiletý trenér ale juniorskou reprezentaci na mistrovství světa nepovede. Na lavičce dvacítky ho nyní nahradil o pět let mladší Oleg Brataš. Ten za sebou nemá tak zářivou aktivní kariéru, nicméně u ruských národních výběrů působí od roku 2015, jako asistent se zúčastnil tří šampionátů dvacítek (2016–2018).

V posledních letech vedl ruský „olympijský“ tým – tedy záložní mužstvo, které objíždí turnaje druhého sledu a pro elitní reprezentaci se v něm ohrávají mladí hráči. Nyní tuto pozici přenechal Larionovovi.

„Ke změnám jsme sáhli v zájmu efektivnější přípravy na nadcházející turnaje. Zkušenosti Igora Larionova pomohou rezervním hráčům seniorského národního týmu ke kvalitnímu tréninku. Oleg Brataš pracuje s ruskými výběry řadu let a na klubové úrovni měl v juniorském hokeji úspěchy,“ řekl prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Ačkoli z federace pochopitelně nejdou na veřejnost žádné další podrobnosti, dění kolem ruských reprezentačních výběrů v posledních měsících vyvolává velmi zvláštní dojmy. Už v září došlo k nečekané rošádě u hlavního týmu, který měl nejprve převzít Oleg Znarok, ale odborná rada Ruské hokejové federace jen o čtyři dny později dosadila na jeho místo Alexeje Žamnova.

Podle portálu Rossijskaja Gazeta zuří uvnitř ruského hokeje mocenské boje mezi několika různými skupinami, které prosazují své zájmy. Jednu z nich má tvořit vedení Kontinentální ligy, další pak armádní klub CSKA Moskva, v čele jiné má stát Alexandr Krylov coby předseda představenstva Avangardu Omsk a se silným vlivem mají přicházet rovněž agenti největších hvězd z NHL.

Ruská dvacítka se každopádně bude chtít na mistrovství světa v Kanadě vrátit mezi absolutní špičku. Minule obsadila čtvrté místo, z posledních jedenácti ročníků však medaili nezískala pouze dvakrát.

V základní skupině v Red Deeru narazí na Spojené státy, Švédsko, Slovensko a Švýcarsko. Předtím sbornou ještě jednou vyzvou i čeští reprezentanti, a to na turnaji čtyř evropských zemí, který se hraje od 12. do 14. listopadu ve švédském Ängelholmu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz