Legendární Börje Salming trpí nevyléčitelnou nemocí ALS

Foto: nhl.com

10. srpna 2022, 15:57

Josef Prášek

Bývalý švédský obránce Börje Salming, který odehrál za Toronto 16 sezon v NHL, oznámil v prohlášení na webu Maple Leafs, že trpí nevyléčitelnou nemocí ALS (amyotrofickou laterální sklerózou).

V minulosti měl tohle neurologické nervosvalové onemocnění třeba fotbalista Marián Čišovský, který na to zemřel před dvěma lety.

Legendární Salming, který v NHL odehrál 1148 zápasů v základní části, zveřejnil ve svých 71 letech prohlášení o svém zdraví...

„Dostal jsem zprávu, která otřásla mou rodinou i mnou. Příznaky, které naznačovaly, že v mém těle není něco v pořádku, se ukázaly jako nemoc ALS. Během okamžiku se vše změnilo," přiznal.

„Nevím, jaké budou dny před námi, ale chápu, že budou větší výzvy, než jakým jsem kdy čelil. Také uznávám, že neexistuje žádný lék, ale probíhají četné celosvětové pokusy a jednoho dne bude lék," popisuje úspěšný obchodník se sportovním zbožím. Firma Salming vyrábí produkty pro florbal, hokej, běhání, házenou či squash.

„Mezitím jsou k dispozici léčby, které zpomalují progresi a já i moje rodina zůstaneme pozitivní," ujišťuje bývalý bek, který má v Torontu dokonce sochu.

„Dostal jsem zprávu, která otřásla mou rodinou i mnou. Příznaky, které naznačovaly, že v mém těle není něco v pořádku, se ukázala jako nemoc ALS."

„Od té doby, kdy jsem jako malý kluk v Kiruně začal hrát hokej, jsem tomu dával během své kariéry všechno. A budu v tom pokračovat. Právě teď si jsem jistý, že mám kolem sebe svou milující rodinu a tu nejlepší možnou lékařskou péči," líčí.

Pak dodal, že žádá o respektování soukromí.

ALS je onemocnění, kdy pacienti postupně přestávají ovládat svaly. V Česku se odhalí ročně zhruba 200 nových případů. Průměrná délka přežití po stanovení diagnózy je dva roky až pět let.

Foto: nhl.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz