Liberec přehrál Spartu, Kometa ukázala obrat, derby pro Hradec a Plzeň

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

9. prosince 2018, 18:01

Jan Šimek

(AKTUALIZUJEME) Kompletní 26. kolo Tipsport extraligy otevřel moravský souboj Zlína s Kometou, který ovládli brněnští hokejisté. Chomutov v nájezdech udolal Hanáky, Vítkovice znovu nedaly ani gól a podlehly chemikům. Liberecký tým si doma poradil se Spartou, Oceláři vyhráli v Mladé Boleslavi. Západočeské derby ovládla Plzeň, na východě Čech uspěl Hradec Králové.

Zlín ztratil vedení a podlehl Kometě, obrat řídil Dočekal

Osmý Zlín přivítal v moravském souboji sedmou Kometu a lepší start do utkání si zřejmě nemohl přát. Uběhlo totiž jen devět sekund a Ondráček otevřel skóre. Kometa brzy srovnala díky Horkému a po zásahu Dočekala obrátila vývoj zápasu na svou stranu. Ve druhé třetině Brňané přidali další dvě trefy. Podruhé v utkání skóroval Dočekal, a když Mueller proměnil přesilovku, vedla Kometa už 4:1. Úřadující šampioni tříbrankový náskok kontrolovali a nepřipustili žádné drama. Po dvou prohrách tak Kometa zabrala.

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Na úvod musím poděkovat divákům, protože bylo poprvé v sezoně vyprodáno. Je škoda, že jsme nepodali lepší výkon. Kluci toho měli plné zuby, od půlky zápasu jsme to museli stáhnout na tři pětky. Kometa byla ve všem lepší a výsledek tomu odpovídá. Dva špatné zápasy musíme hodit za hlavu, potrénovat a připravit se na další utkání.“

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety): „Sice jsme dostali neskutečně rychlý gól, ale ten nás nezlomil. Postupem času jsme byli lepším týmem a otočili jsme výsledek. Po čtyřiceti minutách jsme měli komfortní náskok. Utkání jsme vyhráli zaslouženě. Hráčům děkujeme, protože podali koncentrovaný výkon. Nesmím zapomenout ani na fanoušky, kteří byli slyšet celou dobu a vytvořili vynikající atmosféru.“

PSG BERANI ZLÍN – HC KOMETA BRNO 1:4 (1:2, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. J. Ondráček (Kubiš, Fořt) – 5. L. Horký (Mallet, Hruška), 13. Dočekal (Štencel, O. Němec), 35. Dočekal (L. Čermák, Köhler), 36. Mueller (P. Holík, O. Němec).
Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Hanzlík, Polák.
Vyloučení: 7:5.
Využití: 0:1.
Střely na branky: 28:38.
Diváci: 7 000 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Jiří Ondráček – Peter Mueller.
PSG Berani Zlín: J. Sedláček – Freibergs, Nosek, Žižka, Řezníček, Valenta, Gazda, Ferenc – Kubiš, Fořt, J. Ondráček – Herman, Honejsek, Okál – Lakatoš, Fryšara, Werbik – E. Kulda, P. Sedláček, Šlahař. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.
HC Kometa Brno: Kašík – Štencel, O. Němec, Gulaši, Schaus, Malec, Bartejs, Barinka – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Plášek ml., Plekanec, M. Erat – L. Horký, Hruška, Mallet – Dočekal, L. Čermák, Köhler. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Oslizlo.

Piráti zabrali, přemohli rozjetou Moru

Chomutov hostil rozjetou Olomouc a na první branku zápasu se čekalo až do poloviny druhé třetiny, kdy se trefil domácí Dietz. Neuběhly ani dvě minuty a bylo srovnáno po gólu Jaroměřského. Pirátům náramně vyšel vstup do třetí třetiny. Hned po 56 sekundách vrátil domácímu celku náskok Koblasa a krátce nato zvýšil Stránský na 3:1. Hanáci se však nevzdali, Jergl dvakrát udeřil a skóre bylo rázem znovu vyrovnané. Vítěze neurčilo ani prodloužení, a tak se šlo do nájezdů. V nich byli díky zásahu Růžičky mladšího úspěšnější Piráti. Vítězná série Hanáků se zastavila na šesti zápasech v řadě.

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): „Přivítali jsme soupeře, který má jednu z nejlepších forem v extralize. Chtěli jsme hrát zodpovědně z obrany a čekat na šance. Se štěstí jsme se ujali vedení, ale je škoda, že jsme pak nedali tutovku do prázdné brány. Opět jsme inkasovali po standardní situaci, ale chtěli před reprezentační pauzou jsme chtěli ukončit bodový půst. Dali jsme dvě branky, ale bohužel jsme lehkovážností dostali soupeře zpátky do hry. Jsme rádi, že jsme porazili Olomouc, pro psychiku je to dobře.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Zápas byl vyrovnaný. První třetina skončila bez branek, po druhé to bylo 1:1. Ve třetí části nám Chomutov odskočil na 1:3 a musím pochválit kluky, že to nezabalili a vyrovnali na 3:3. V prodloužení jsme měli přesilovku, ale v ní jsme pouze nastřelili tyčku. V nájezdech byl šťastnější Chomutov, kterému gratuluji. Pro nás je i jeden bod ziskem.“

PIRÁTI CHOMUTOV – HC OLOMOUC 4:3 po nájezdech (0:0, 1:1, 2:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Dietz (Sklenář, Klíma), 41. Koblasa (V. Růžička ml., T. Svoboda), 44. J. Stránský (Tomica), rozhodující nájezd V. Růžička ml. – 33. Jaroměřský (Nahodil), 48. Jergl (Ostřížek), 50. Jergl (Dujsík, Konrád).
Rozhodčí: Hejduk, Veselý – Malý, Klouček.
Vyloučení: 5:1.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branky: 31:40.
Diváci: 3 134.
Nejlepší hráči: Stanislav Dietz – Aleš Jergl.
Piráti Chomutov: Peters – Jank, Dietz, Trefný, Knot, Štich, Valach – Koblasa, V. Růžička ml., T. Svoboda – Sklenář, Klíma, J. Stránský – Tomica, Vantuch, Duda – Marjamäki, Klhůfek, Ma. Svoboda. Trenéři: Růžička st., Martínek a Šťastný.
HC Olomouc: Konrád – J. Galvas, Ondrušek, Staněk, Švrček, Dujsík, Jaroměřský – Irgl, Strapáč, Burian – Ostřížek, J. Knotek, Laš – Jergl, Nahodil, Holec – Podlaha, Mráz, Matiaško. Trenéři: Moták a Tomajko.

Chemici vynulovali Vítkovice, Ostravané popáté prohráli

V Ostravě trápící se Vítkovice vyzvaly Litvínov, který z posledních šesti zápasů zvítězil jen jednou. Chemici ale začali výtečně, v čase 6:30 vstřelil úvodní gól Válek a dvě minuty nato skóroval ve vlastním oslabení Lukeš. Ostravané vypálili na Januse v úvodní třetině jen pětkrát. Během druhé části domácí tlačili, jenže kontaktní gól ne a ne přijít. Naopak 39 sekund před druhou sirénou v přesilovce udeřil Mikúš a bylo to už 3:0 pro chemiky. Vítkovičtí vyšli podruhé za sebou střelecky naprázdno a padli popáté v řadě.

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „V první třetině byl Litvínov bruslivější, využil své šance a zaslouženě vedl 2:0. Ve druhé části jsme většinu času strávili v útočném pásmu, ale znovu nás trápil nedůraz v brankovišti, paradoxně soupeř dal třetí gól v přesilovce a zápas definitivně rozhodl. Začali jsme špatně, a pak už se to těžko nahánělo.“

Radim Skuhrovec (asistent trenéra Litvínova): „Nám se podařil vstup do utkání, dobře jsme bruslili. Od druhé třetiny Vítkovice přidaly, dostaly nás pod tlak, ale dobrým bruslením a poctivou hrou jsme to zvládli. Už naposledy proti Plzni jsme hráli velmi dobře a jsme strašně rádi, že jsme na to navázali. Podařilo se nám vstřelit branku v přesilovce, v oslabení i při hře pět na pět, takže odjíždíme domů spokojení.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA LITVÍNOV 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Válek, 9. F. Lukeš, 40. J. Mikúš (Ščotka, Kašpar).
Rozhodčí: Šír, Obadal – Kis, Rampír.
Vyloučení: 4:7, navíc Olesz (Vítkovice) 10 minut.
Využití: 0:1.
V oslabení:
0:1.
Střely na branky: 35:19.
Diváci: 4 599.
Nejlepší hráči: Jakub Lev – Lukáš Doudera.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Výtisk, D. Krenželok, Gregorc, Šidlík, Mrázek, Baranka – Dej, Lev, Schleiss – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Kucsera, Š. Stránský, P. Zdráhal – Olesz, Szturc. Trenéři: Petr a Trnka.
HC VERVA Litvínov: Janus – Ščotka, Porseland, Baránek, L. Doudera, Suchánek, Romančík, Březák – Kašpar, J. Mikúš, Petružálek – F. Lukeš, V. Hübl, Válek – Trávníček, Gerhát, Myšák – Jurčík, M. Hanzl, D. Tůma. Trenéři: Razým a Skuhrovec.

Bílí Tygři doma válí, sestřelili i Spartu

Zajímavý souboj byl k vidění pod Ještědem. Liberečtí hokejisté se ve své tvrzi, kde zvítězili sedmkrát v řadě, střetli s pátou Spartou. Severočechy poslal do vedení Kvapil, jenž se parádně zbavil beka a po efektní kličce do forhendu poslal puk za záda Machovského. Liberecký lídr byl vidět i při druhé brance domácích, když z rohu kluziště střílenou přihrávkou našel Birnera, který zdvojnásobil náskok Bílých Tygrů – 2:0. Pak další přesilovku využil Redenbach, vzápětí snížil Buchtele, ale poslední slovo měl Vlach, jenž dovezl puk do opuštěné klece Sparty. Bílí Tygři doma vyhráli poosmé za sebou.

Filip Pešán (trenér Liberce): „Byl to velmi vyrovnaný zápas s těžkým soupeřem. Na začátku jsme měli problémy s obrovskou agresivitou, s níž Sparta vstoupila do utkání. Pak jsme zápas pomalu začali otáčet na naši stranu, využili jsme dvě přesilovky a vyhráli jsme.“

Uwe Krupp (trenér Sparty): „Nejprve chci pogratulovat Liberci k zasloužené výhře. Nehráli jsme vůbec špatně, hráči bojovali. Sice jsme dvakrát inkasovali v přesilovkách, ale v oslabeních jsme jinak hráli dobře. Liberci jsme nedávali moc prostoru, přesto se jeho velice kvalitní hráči dokázali prosadit. Nevyužili jsme šance. Vstřelili jsme pouze jeden gól, což je proti nejlepšímu extraligovému útoku málo.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC SPARTA PRAHA 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. M. Kvapil (Filippi, Lenc), 35. Birner (M. Kvapil), 50. Redenbach (Šmíd), 60. J. Vlach – 53. Buchtele (P. Vrána, Blain).
Rozhodčí: Hodek, Hribik – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 1:5.
Využití: 2:0.
Střely na branky: 23:31.
Diváci: 7 111.
Nejlepší hráči: Marek Kvapil – Zach Sill.
Bílí Tygři Liberec: Will – Stříteský, Derner, T. Hanousek, Šmíd, Doherty, Ševc – L. Hudáček, Redenbach, Birner – Lenc, Filippi, M. Kvapil – Valský, P. Jelínek, L. Krenželok – Ordoš, J. Vlach, M. Zachar. Trenéři: Pešán a Augusta.
HC Sparta Praha: Machovský – Delisle, Piskáček, Blain, T. Pavelka, de la Rose, Tomáš Dvořák, T. Voráček – Forman, Sill, Jarůšek – Kudrna, P. Vrána, Buchtele – Dvořáček, Pech, Kumstát – Beran, Pšenička, L. Luňák. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Bruslaři doma opět padli, nestačili na lídra z Třince

Do Mladé Boleslavi dorazil extraligový lídr z Třince a po dvanácti minutách vedl, když premiérovou branku v probíhajícím ročníku vstřelil dvaadvacetiletý útočník Christov. V úvodu druhé dvacetiminutovky Bruslaři srovnali s třineckým favoritem krok díky trefě Vondrky, jenže Oceláři si vzali svůj náskok zpátky v čase 28:47 po brance Draveckého – 1:2. Slezané si na závěr schovali ještě dva góly, které obstarali Svačina s Polanským, a po výhře 4:1 si pojistili náskok na čele tabulky.

Miloslav Hořava (trenér Mladé Boleslavi): „Tentokrát budu stručný. Třinec nás přehrál ve všech činnostech – byl lepší v osobních soubojích, hokejovosti a také v pohybu. Jen bojovnost proti tak kvalitnímu soupeři zkrátka nestačí. Pár šancí jsme si vypracovali, ale nepodařilo se nám skórovat. Soupeř vyhrál naprosto zaslouženě.”

Marek Zadina (asistent trenéra Ocelářů): „Bylo nám jasné, že proti Mladé Boleslavi to bude těžké. Za vítězství jsme moc rádi. Soupeř hrál velmi dobře, především při přechodu do útočného pásma byl velmi nebezpečný. My jsme ale podali výborný týmový výkon. Nikdo nic nevypustil, kluci makali a znovu nás podržel brankář Šimon Hrubec.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OCELÁŘI TŘINEC 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 24. Vondrka (Kotvan) – 13. Christov (Dravecký, Novotný), 29. Dravecký (Christov, Kundrátek), 58. Svačina, 60. Polanský (Matyáš, Martin Růžička).
Rozhodčí: Bejček, Bjalkander (Švédsko) – Pešek, Ganger.
Vyloučení: 2:3, navíc Pabiška (Mladá Boleslav) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branky: 31:28.
Diváci: 3 122.
Nejlepší hráči: Michal Vondrka – Vít Christov.
BK Mladá Boleslav: Kantor – Kotvan, Pláněk, Hanzlík, Dlapa, Bernad, Němeček, Eminger – Vondrka, Klepiš, Skalický – Orsava, Žejdl, Šťastný – Pacovský, P. Musil, Pabiška – Flynn, T. Knotek, P. Kousal. Trenéři: Hořava, Rulík a Patera.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Gernát, Roth, Galvinš, Kundrátek, D. Musil, Matyáš, Adámek – Hrňa, Marcinko, Martin Růžička – Adamský, Polanský, Svačina – Chmielewski, Hladonik, O. Kovařčík – Christov, Novotný, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Západočeské derby ovládla Plzeň, Energii dala šestku

Plzeňští hokejisté se v západočeském derby střetli s Karlovými Vary a hned po dvou minutách je do vedení poslal Straka, pak ale hosté vstřelili dva slepené góly a rázem vedli. Přestřelka pokračovala a díky Indrákovi s Allenem si vedení vzala zpátky Škoda. V prostřední části se prosadili Kracík a na opačné straně Gríger – 4:3. Indiáni těsný náskok ve třetím dějství ještě navýšili, když skóroval i navrátilec do sestavy Gulaš, podruhé se trefil Straka a derby tak ovládla Plzeň po výsledku 6:3.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Vstup do utkání se nám povedl, konečně jsme vedli. Pro nás to byla těžká situace, protože Karlovy Vary i Litvínov jsou v tabulce kolem nás. Dařilo se nám hrát s pukem a šance přišly. Mohli jsme jich ovšem proměnit víc. Využili jsme přesilovky, ubránili jsme oslabení. Byli jsme aktivní a jsem rád, že jsme utkání zvládli. Takhle musíme jít dál.”

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Viděli jsme atraktivní utkání ve výborné atmosféře. Počítali jsme s tlakem domácích, který jsme chtěli na začátku ustát. Po zbytečné chybě se nám to sice nepovedlo, ale musím ocenit, že jsme se dvěma rychlými góly vrátili do zápasu. S domácími jsme neměli hrát nahoru-dolů, ale být chytřejší a vedení si pohlídat. Ještě za stavu 3:4 jsme tlačili, ale domácí byli efektivnější.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC ENERGIE KARLOVY VARY 6:3 (3:2, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Straka (Kodýtek, Čerešňák), 10. Indrák (Gulaš, Jan Kovář), 20. Allen (Stach, Kratěna), 24. Kracík (Čerešňák, Stach), 53. Gulaš (Pulpán, Kodýtek), 55. Straka – 7. T. Rachůnek (Flek), 8. Šenkeřík (O. Beránek, T. Mikúš), 24. Gríger (T. Rachůnek, Flek).
Rozhodčí: Mrkva, Pražák – Špringl, Zavřel.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 2:0.
Střely na branky: 28:23.
Diváci: 6 222.
Nejlepší hráči: Petr Straka – Tomáš Rachůnek.
HC Škoda Plzeň: Milčakov (24. Frodl) – Kvasnička, Čerešňák, Allen, Jones, J. Kindl, Vráblík, Pulpán – Indrák, Jan Kovář, Gulaš – Stach, Kracík, Kratěna – V. Němec, Preisinger, Pour – Straka, Kodýtek, Eberle. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný (24. Kuchař) – Plutnar, Šenkeřík, Kovačevič, M. Rohan, Sičák, Kozák, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, R. Vlach, O. Beránek – Stloukal, Skuhravý, Gorčík – Lapšanský, Balán, Kohout. Trenéři: Pešout a Mariška.

Dynamo neudrželo náskok, v derby se raduje Hradec

Tolik očekávané východočeské derby mezi Pardubicemi a Hradcem Králové uzavřelo nedělní extraligový program. Nový trenérský tým Dynama v čele s Ladislavem Lubinou mohl být se vstupem pardubického celku do utkání spokojen. Kusý si vyměnil puk s Machalou a propálil Maxwella. Těsný náskok vydržel domácím až do 29. minuty, kdy Smoleňák vysunul Koukala, jenž neomylně zavěsil pod víko – 1:1. Navíc 59 sekund po startu třetí části obrátil vývoj zápasu Chalupa a krátce nato uklidnil Mountfield třetím gólem Radovan Pavlík. Pardubičtí nedokázali reagovat, inkasovali počtvrté a prohráli v desátém duelu za sebou. Od posledního Chomutova je dělí jediný bod.

Ladislav Lubina (trenér Pardubic): „Myslím, že se v utkání ukázalo, že hraje mužstvo, které je v pohodě a natrénované, s mužstvem, které je v útlumu. Měli jsme pouze jeden útok, který byl schopný soupeři rychlostně konkurovat. Od toho se odvíjí hra, byli jsme všude o krok později. Ve druhé třetině nás soupeř zatlačil. Naši beci přišli o spoustu sil, a pak se to projevilo ve třetí třetině, kdy jsme inkasovali.“

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „Bylo to parádní utkání, derby před super kulisou. Start jsme měli pomalejší, Pardubice nás přebruslily, byly lepší v osobních soubojích a první třetina od nás nebyla kdovíjaká. Ve druhé jsme zlepšili pohyb a dostávali se do šancí, zaplať pánbůh jsme vyrovnali. Ve třetí třetině byly šance na obou stranách a zatímco přečíslení Pardubic jsme se štěstím ubránili, my jsme naše protiútoky dokázali využít. Musím pochválit mužstvo. Odvedlo dobrý, bojovný výkon a jsme strašně rádi za tři body.“

HC DYNAMO PARDUBICE – MOUNTFIELD HK 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 3. Kusý (Machala) – 29. Koukal (Smoleňák, Bezúch), 41. M. Chalupa, 47. R. Pavlík (Rosandič, Dragoun), 59. Vincour.
Rozhodčí: R. Svoboda, Jeřábek – J, Svoboda, Lhotský.
Vyloučení: 5:3, navíc Hrabal a Cardwell (oba Pardubice) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branky: 23:32.
Nejlepší hráči: Denis Kusý – Matěj Chalupa.
Diváci: 10 194 (vyprodáno).
HC Dynamo Pardubice: Hamerlík – Mikuš, Holland, Wishart, Cardwell, Děrvuk, Hrabal, Miromanov – Treille, Bubela, P. Sýkora – Rolinek, Marosz, Skokan – Martin Procházka, Dušek, Vondráček – Machala, Poulíček, Kusý. Trenéři: Lubina, Čáslava a Král.
Mountfield HK: Maxwell – Linhart, Zámorský, Graňák, Cibulskis, Rosandič, F. Pavlík, Nedomlel – M. Chalupa, Koukal, Smoleňák – R. Pavlík, Dragoun, Vincour – Rákos, Bičevskis, Miškář – Bezúch, Nedvídek, Vopelka. Trenéři: Martinec, Krátoška a P. Svoboda.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 27 17 1 2 7 82:53 55
2. Bílí Tygři Liberec 26 14 2 3 7 90:68 49
3. Mountfield HK 28 12 5 3 8 78:68 49
4. HC Olomouc 26 13 2 2 8 64:64 46
5. HC Kometa Brno 26 11 3 3 9 71:70 42
6. HC Sparta Praha 26 10 5 1 10 75:70 41
7. HC VÍTKOVICE RIDERA 27 12 1 3 11 61:67 41
8. HC Škoda Plzeň 24 9 4 4 7 65:62 39
9. PSG Berani Zlín 26 11 2 1 12 70:69 38
10. HC VERVA Litvínov 26 11 2 1 12 63:62 38
11. HC Energie Karlovy Vary 26 11 1 1 13 75:74 36
12 BK Mladá Boleslav 27 11 0 1 15 56:69 34
13. HC Dynamo Pardubice 26 5 2 2 17 54:96 21
14. Piráti Chomutov 25 5 1 3 16 56:81 20

Další program Tipsport extraligy

Úterý 18. prosince – předehrávka 27. kola:
17.30 Piráti Chomutov – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)

Středa 19. prosince – 27. kolo:
17:30 HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov
17:30 PSG Berani Zlín – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz