Liberec už je čtvrtý! Derby pro Olomouc, Pardubice stoupají tabulkou

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

Sparta po domácí výhře nad Českými Budějovicemi navýšila vedení v tabulce Tipsport extraligy. A co výsledky dalších zápasů 37. kola?

Pardubice jsou už sedmé

Šlo o souboj týmů s velmi slušnou formou. Pardubice měly před úterním kolem bilanci tří vítězství v řadě, Vítkovice pro změnu čtyř výher za posledních pět kol.

Vzájemné utkání patří Dynamu.

Do pardubické branky se vrátil Pavel Kantor a vychytal čisté konto. O góly se postarali Patrik Poulíček, Matej Paulovič a Robert Kousal.

Asistenci bral Luboš Horký, který do Dynama dorazil v rámci výměny z Komety za obránce Rhetta Hollanda. Ondřej Roman a Vladimír Svačina, pro které bylo úterní utkání dost specifické, se do statistik nezapsali.

Pardubice se po čtvrté výhře v řadě vyhouply na sedmé místo v tabulce. Pod sebe dostaly Karlovy Vary. Na šestý Hradec Králové ztrácejí čtyři body. Vítkovice zůstávají desáté.

Richard Král (trenér Pardubic): „První třetina se nám nepovedla, od druhé třetiny to bylo lepší. Defenzíva byla slušná, skvěle zachytal Kantor, dokázali jsme udržet oslabení, naopak se nám nedařilo v přesilovkách. V posledních zápasech nám chybí taková lehkost a drive, co se týče útočné fáze, netlačíme se do brány. Zkusíme to vyladit a zvednout ofenzivní část.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Po dobrých zápasech, co jsme měli, jsme vydrželi jen první třetinu. Troufnu si říct, že jsme byli i lepší. Nepomohli jsme si v přesilových hrách a štěstí se k nám otočilo zády. Pardubice zaslouženě vyhrály.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Poulíček (Blümel, Paulovič), 31. Paulovič (R. Kousal, L. Horký), 59. R. Kousal (Ďaloga).
Rozhodčí: Hejduk, Lacina – Klouček, Votrubec.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 35:17.
HC Dynamo Pardubice: Kantor – Ďaloga, Nakládal, Mikuš, Bučko, J. Kolář, Hrádek, J. Zdráhal – Kusý, Poulíček, Blümel – Anděl, O. Roman, Camara – Paulovič, R. Kousal, L. Horký – Machala, Rohlík, Zeman Trenéři: Král, Havíř, Rolinek a Sýkora.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Pyrochta, R. Polák, Galvinš, Gewiese, Koch, L. Kovář, L. Doudera – Svačina, Hruška, Lakatoš – L. Krenželok, Dej, Schleiss – M. Kalus, J. Mikyska, Irgl – Fridrich, Werbik, Mallet. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Přetahovanou rozhodl gól z 56. minuty

Liberec díky dvěma brzkým trefám Radana Lence držel až do 32. minuty dvougólové vedení. Jenže ve druhé půlce zápasu Energie zabrala. A utkání bylo dost dramatické, vlastně do poslední chvíle.

Na 3:1 sice na konci druhé třetiny upravil ve fantastické formě hrající Jaroslav Vlach, který se vymanil z pověsti bitkaře a letos dává jeden gól za druhým, Energie ale dvěma slepenými brankami rychle vyrovnala.

Na gól Ronalda Knota z 56. minuty už ale Karlovy Vary nezareagovaly. Bílí Tygři tedy bodovali i v osmém zápase v roce 2021. 

A dál stoupají tabulkou: zatímco před úterním kolem byli pátí, teď už jsou čtvrtí! 

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Po dobrém začátku utkání, který jsme měli, jsme nehráli dobře. Proti takto kvalitnímu soupeři tak hrát ani nemůžeme, dostali jsme ho zpět do hry naší lehkovážností. Vary bojovaly do poslední chvíle. Pak, když srovnaly, se to otočilo a my začali být nervózní na hokejkách. V závěru jsme nalezli cestu k vítězství, čehož si cením, ale po tom startu zápasu jsme měli navázat jinak. Tam spokojení nejsme, s výhrou naopak ano."

Tomáš Mariška (trenér Karlových Varů): „Bylo to hlavně upracované utkání z naší strany. Rozhodně jsme po většinu zápasu nebyli lepším týmem, ale bojovali jsme. Neměli jsme dobrý vstup, nechali jsme si domácí odskočit na dvě trefy, ale věřili jsme tomu, že dáme kontaktní branku a že se vrátíme do hry. To se nám povedlo, pak jsme však trochu nešťastným gólem přišli o body. Bojovali jsme ale až do konce, narazili jsme na silného soupeře, jenž byl lepší a vzal si vítězství."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:3 (2:0, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Lenc (Birner), 10. Lenc (Bulíř, Hanousek), 36. J. Vlach (Rosandić, Gríger), 54. Knot (Bulíř) – 32. Weinhold (Flek, T. Rachůnek), 40. Koblasa (Šenkeřík), 42. Černoch (Pulpán, Zábranský).
Rozhodčí: Mrkva, Kika – Gebauer, Ganger.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 34:23.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Vitásek, Knot, Rosandić, T. Hanousek, Derner, Kolmann – Birner, Bulíř, Lenc – Průžek, Gríger, A. Musil – J. Vlach, P. Jelínek, R. Pavlík – Rychlovský, Najman, Šír. Trenéři: Augusta a Kudrna.
HC Energie Karlovy Vary: Hamrla – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – T. Rachůnek, T. Mikúš, Flek – Jiskra, Hladonik, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Trápení Plzně se prohlubuje

Marodkou zmítaní indiáni musí skousnout další porážku. Prohráli počtvrté v řadě, tentokrát nestačili na předposlední Zlín.

Gulaše a spol. vychytal Daniel Huf, který udržel druhé čisté konto v extraligové kariéře. Předvedl 32 zákroků. 

Výrazně tedy pomohl Zlínu zlomit hrozivou sérii – Berani v předešlých sedmi zápasech dohromady získali pouhé dva body. A zle se k nim přibližovaly poslední České Budějovice.

Nyní se ale rozestup mezi oběma mužstvy zase zvětšil. Na osm bodů. Naopak na dvanáctý Litvínov už Berani ztrácejí "pouze" šest bodů. 

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Zápas se nám hodnotí po dlouhé době velmi dobře. Byl to boj, pochvalu zaslouží celý tým za soudružnost i nasazení. Vynikající výkon podal Daniel Huf. Rozhodujícím okamžikem zápasu bylo, že jsme se dostali rychle do vedení, což zapůsobilo na tým pozitivně. Podařilo se nám ubránit přesilovky soupeře, které mají nejlepší v extralize. Jsme rádi, že máme nečekaně všechny tři body."

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Srazily nás dvě věci. Jednak faul a inkasovaný gól z přesilové hry a poté ztráta puku na útočné modré čáře, protiútok soupeře a další gól v naší síti. Bohužel po první třetině jsme prohrávali 0:2 a tato ztráta se ve Zlíně těžko dohání. Mužstvu nemohu upřít snahu, ale měli jsme slabý tlak na branku. Tím jsme to mladému brankáři usnadnili, neboť viděl všechny střely. Pro nás je prohra velká ztráta. Musíme se zamyslet a tvrdě pracovat, takhle to dále nejde."

PSG BERANI ZLÍN – HC ŠKODA PLZEŇ 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Řezníček (Köhler, Kubiš), 18. Kubiš (Vopelka).
Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Bryška, Axman.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:32.
PSG Berani Zlín: Huf – Žižka, Řezníček, Ferenc, Suhrada, M. Novotný, Nosek, Gazda – Vopelka, Köhler, Kubiš – Svoboda, Fryšara, Okál – Dufek, Karafiát, Dobiáš – J. Ondráček, P. Sedláček, Sebera. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, V. Lang, Stříteský, Vráblík, L. Kaňák, Kvasnička – M. Lang, Kracík, Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – Malát, Suchý, Pour – Rob, Stach, Přikryl. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.

Mladá Boleslav odmítla posun na druhé místo

Protože Třinec bude dohrávat 37. kolo až ve středu, měla před sebou Mladá Boleslav ideální příležitost, jak se posunout na druhé místo tabulky za vedoucí Spartu. Potřebovala porazit Hradec Králové.

Jenže z východu Čech nakonec přiveze pouze bod za neúspěch po nájezdech.

Bruslaři přitom začali skvěle – po první třetině vedli o dva góly. Jenže Mountfield nakonec dvougólové manko díky trefám Jakuba Orsavy a Aleše Jergla smazal. Nájezdy potom rozhodl jako správný kapitán Radek Smoleňák.

Hradec Králové tak po delší době opustil výsledkovou houpačku. Jeho nedávná bilance totiž byla výmluvná: výhra, porážka, výhra, porážka, výhra, porážka, výhra a…

A teď už ne porážka, ale výhra!

Naopak Mladá Boleslav prohrála potřetí za sebou. V tabulce proto zůstává třetí: za Spartou a Třincem.

David Kočí (asistent trenéra Hradce Králové): „Byl to velice svižný zápas, oba týmy dobře bruslily a napadaly, hrál se hokej nahoru – dolů. Začali jsme velice dobře, měli jsme výbornou první třetinu. Bohužel jsme ale po ní prohrávali 0:2, protože jsme neubránili přesilovky soupeře, který se tím dostal trochu na koně. Od druhé třetiny už byla hra vyrovnaná. Jsme rádi, že jsme skóre dotáhli a nakonec vyhráli v nájezdech. Náš tým má v posledních zápasech chuť a proto si věřil, že zápas otočí a urve na svoji stranu.“

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Předvedli jsme bojovný výkon. Dobře jsme začali a první třetinu vyhráli, ale pak se potvrdilo, že to nebude nic lehkého. Ve druhé a třetí třetině jsme dostali po jedné brance. Trošku mě mrzí, že jsme si při vyrovnávacím gólu nepohlídali rychlý protiútok, protože jsme věděli, že Hradec to hraje z obranného pásma. Na druhou stranu jsme velmi dobře uhráli oslabení a zvládli přesilovky. Myslím, že jsme si zasloužili bodovat, a na nájezdy jsme prohráli. Nemůžeme je pořád vyhrávat.“

MOUNTFIELD HK – BK MLADÁ BOLESLAV 3:2 po samostatných nájezdech (0:2, 1:0, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Orsava (Růžička mladší), 46. Jergl (Kevin Klíma, M. Zachar), rozhodující nájezd Smoleňák – 16. Jääskeläinen (Šťastný, Kotala), 20. Šťastný (Ševc).
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Špringl, Rampír.
Vyloučení: 6:7.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 30:34.
Mountfield HK: Lukeš – Nedomlel, Blain, F. Pavlík, R. Pilař, Gaspar, Šalda – Kevin Klíma, Koukal, Kelly Klíma – J. Sklenář, Růžička mladší, Orsava – Smoleňák, Cingel, Lev – M. Zachar, Morong, Jergl. Trenéři: Růžička starší, Branda a Kočí.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Hrbas, Ševc, Moravec, Pláněk, Bernad, Šidlík, Dlapa – Lunter, A. Zbořil, Šťastný – Jääskeläinen, Cienciala, Kotala – Flynn, Najman, P. Kousal – Alderson, Bičevskis, J. Stránský Trenéři: Rulík a Patera.

Derby rozhodlo prodloužení

Třetí derby v sezoně pro sebe nakonec urvala Olomouc – v prodloužení rozhodl exbrněnský Jan Káňa. Mora tak Kometu porazila poprvé v této sezoně. Navíc teprve podruhé za posledních devět vzájemných utkání.

Olomouci v úterý dost pomohli navrátilci do sestavy: Petr Strapáč a Lukáš Klimek po komplikacích se zraněním a následně po průtazích s pozitivními testy na covid odehráli teprve první utkání v sezoně.

Také v Brně se urodilo pár zajímavých přesunů v sestavě: do branky se postavil jako jednička třebíčský Pavel Jekel (a předvedl podobně jako jeho protějšek Branislav Konrád skvělý výkon), v obraně potom nastoupila nová posila Rhett Holland.

Šťastnější byla Olomouc.

Ta tedy za poslední čtyři extraligová kola bere hned třetí výhru. Upevňuje si tím pozici v postupové dvanáctce. Naopak Kometa čeká už pět zápasů na tříbodovou výhru. Zůstává devátá s poměrně velkou ztrátu na týmy nad sebou.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Byl to vyrovnaný zápas, šance byly na obou stranách. Prodloužení jsme sehráli dobře, nejdřív jsme tam měli šanci a pak jsme využili přečíslení. S bodovým ziskem i předvedeným výkonem jsme spokojeni a doufám, že v tom budeme pokračovat.“

Jan Zachrla (asistent trenéra Brna): „Musím být kritický, protože v naší hře nebylo nic, co bychom očekávali a ty body jsme ztratili. Dali jsme gól a mysleli jsme, že se to udělá samo. To se ale nestalo. Bohužel jsme naším přístupem utkání nezvládli. Jediným pozitivem byl výkon Pavla Jekela v bráně.“

HC OLOMOUC – HC KOMETA BRNO 2:1 po prodloužení (0:1, 1:0, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 34. Nahodil (Klimek), 62. J. Káňa (Dujsík) – 10. Valský (Klepiš).
Rozhodčí: Hodek, Kubičík – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 3:4.
Bez využití.
Střely na branku: 44:22.
HC Olomouc: Konrád – Dujsík, Švrček, Škůrek, Valenta, A. Rutar, Ondrušek, Vyrůbalík – Burian, Strapáč, Bambula – J. Káňa, Nahodil, Klimek – Ostřížek, Kolouch, Kucsera – Tomajko, Handl, Gřeš. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC Kometa Brno: Jekel – Zámorský, F. Král, Holland, Freibergs, Svozil, Gulaši, Kučeřík – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Valský, Brabenec, Klepiš – Bondra, Kusko, Plášek – Matěj Svoboda, F. Dvořák, Šoustal. Trenéři: Zábranský, Horáček, Zachrla a Pokorný.

Motor vzdoroval lídrovi jen první dvě třetiny

Byl to souboj prvního týmu tabulky s posledním. Průběh utkání tomu ale neodpovídal. Byly to totiž právě České Budějovice, které se dostaly do vedení. Už v šesté minutě se prosadil obránce Šimon Kubíček, který dal svůj první gól v krátké extraligové kariéře.

Motor držel s favoritem krok až do 45. minuty. Tehdy bylo skóre nerozhodné 2:2.

Jenže závěr utkání už patřil domácím. Skóre se díky slepeným brankám nakonec zastavilo až na 6:2. Třemi asistencemi se blýskl Lukáš Pech

Zatímco Motor prohrál už desátý venkovní zápas v řadě, Sparta naopak navýšila vedení v extraligové tabulce. Protože dosud druhý Třinec hraje až ve středu, aktuálně mají Pražané na Oceláře už šestibodový náskok. 

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „Měli jsme hodně špatný, doslova katastrofální, vstup do zápasu. Byli jsme pomalejší, soupeř hrál hodně aktivně, přehrával nás a vynutil si fauly. První třetinu jsme vůbec nezvládli. Pak jsme před druhou částí udělali určité změny, něco jsme si k tomu řekli, zlepšili jsme pohyb, důraz, začali víc střílet, ale pořád to ještě nebylo ono. Ve třetí třetině už jsme své šance proměnili a využili toho, že možná Motoru při té aktivní hře došly síly.“

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Je to obrázek celé naší sezony. Utkání jsme měli výsledkově slušně rozehrané, pak přijde pasáž, kdy začneme dělat hrubé individuální chyby v našem obranném pásmu, celá naše hra se rozsype a je po zápase. Nemám pro to už vysvětlení. Jestliže se ty chyby opakují, tak asi budeme muset začít apelovat na vedení, abychom přivedli hráče, kteří chyby opakovat nebudou. Je to ubíjející, frustrující. My se prostě v určitých chvílích porážíme sami.“

HC SPARTA PRAHA – MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 6:2 (0:1, 2:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 26. Buchtele (M. Jandus, Pech), 32. Horák (Sobotka, Košťálek), 45. Říčka (Buchtele, Pech), 46. Rousek (Řepík, M. Jandus), 53. Němeček (Pech, Říčka), 55. Sobotka (Řepík) – 6. Kubíček (Forman, D. Voženílek), 33. Pýcha (Plášil, Přikryl).
Rozhodčí: Hradil, Sýkora – Pešek, Malý.
Vyloučení: 3:6.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 42:22.
HC Sparta Praha: Neužil – Němeček, Košťálek, Jurčina, Kalina, Dvořák, Polášek, M. Jandus – Sobotka, Horák, Řepík – Rousek, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech, Říčka – Kudrna, Vitouch, Dvořáček. Trenéři: Hořava a Jandač.
Madeta Motor České Budějovice: Čiliak – Pýcha, Plášil, Vydarený, Kubíček, Slováček, Allen – Christov, Toman, Ville – Holec, R. Přikryl, Z. Doležal – Karabáček, D. Voženílek, Forman – Beránek, Prokeš, Jonák – P. Novák. Trenéři: Prospal a Totter.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 35

21

1 5 8 132:80 70
2. HC Oceláři Třinec

32

17 4 5 6 111:82 64
3. BK Mladá Boleslav 34 16 5 5 8 111:81 63
4. Bílí Tygři Liberec 34 16 4 4 10 102:79 60
5. HC Škoda Plzeň 34 15 4 6 9 109:86 59
6. Mountfield HK 34 17 3 2 12 95:80 59
7. HC Dynamo Pardubice 34 14 5 3 12 92:96 55
8. HC Energie Karlovy Vary 33 14

5

2 12 98:105 54
9. HC Kometa Brno 33 11 5 4 13 89:92 47
10. HC VÍTKOVICE RIDERA 33 9 4 5 15 74:94 40
11. HC Olomouc 34 10 3 4 17 66:100 40
12. HC VERVA Litvínov 32 7 7 3 15 75:91 38
13. PSG Berani Zlín 34 8 3 2 21 70:109 32
14. Madeta Motor České Budějovice 34 4 3 6 21 81:130 24

Další program Tipsport extraligy

Středa 20. ledna – dohrávka 37. kola:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Oceláři Třinec

Čtvrtek 21. ledna – předehrávka 38. kola:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)

Pátek 22. ledna – 38. kolo:
17:00 PSG Berani Zlín – Bílí Tygři Liberec
17:00 HC Škoda Plzeň – Mountfield HK
17:30 Madeta Motor České Budějovice – HC VERVA Litvínov
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Olomouc
18:00 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz