Liberec zabránil historickému obratu! Ve finále se potká s Třincem

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Čekání Sparty na extraligový titul se protáhne minimálně o další rok. Do finále Generali Česká pojišťovna play off totiž postupuje Liberec. Utká se s Třincem, který po sedmi zápasech vyřadil Mladou Boleslav.

Emotivní duel rozhodla třetí třetina

Tipsport extraligu čeká repríza posledního finále. Liberec ve finále doplní Třinec. V sedmém utkání padly čtyři góly.

Ten první dala Mladá Boleslav ve 13. minutě, Třinec si ale vzal trenérskou výzvu a rozhodčí pro nedovolené bránění brankáři Ondřeji Kacetlovi trefu Marise Bičevskise odvolali.

O výhře Ocelářů rozhodla třetí třetina. Nejprve skóroval Martin Růžička (dal už osmý gól v play off), do prázdné branky pak pečetili třinecký postup Tomáš Marcinko s Patrikem Hrehorčákem. 

Kacetl vyjma sporného momentu neinkasoval ani jednou a vychytal už čtvrtou nulu v dosavadním průběhu play off. Tentokrát musel předvést 25 zákroků.

Mladá Boleslav se do historického finále nepodívá, zato Oceláři budou hrát o titul už potřetí za sebou. V roce 2018 prohráli s Kometou, v roce 2019 vyhráli s Libercem.

Vyhrají i letos?

Finále startuje 18. března na ledě Třince.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Je to velká úleva. Musím říct, že naši hráči pracovali nesmírně obětavě, ve třetí třetině jsme měli štěstí. Utkání jsme zvládli, byla to velká bitva. Jeden z nás do finále nemohl, já jsem hrozně rád, že to kluci takto odehráli. S Mladou Boleslaví jsme v základní části měli problémy. Jejich hra je založená na agresivním forčekingu, na nahazování kotoučů. S tím jsme se hodně trápili. Chtěl bych Bruslařům poděkovat a pochválit je, hráli opravdu dobře. Ne nadarmo skončili v základní části třetí. Jeden z nás to musel „odnést“ a jsou to oni. My jdeme dál. Za výkon jsem rád, Ondra Kacetl byl opět skvělý. Asi je jedno, jestli to je Liberec nebo Sparta, my se porveme o titul. Do finále je těžké se dostat, postupu si nesmírně vážím.“

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): „První třetina z naší strany byla velmi dobrá, dali jsme regulérní branku a měli vést 1:0. To se bohužel nestalo. Lepší jsme byli i ve třetí třetině, bohužel to opět bylo bez branek. Ve třetí třetině Třinec dal branku, pak se dělo, co se dělo. Série byla celá nádherná, je škoda, že to rozhodl někdo úplně jiný než hráči. Je škoda, že takhle zkazili celou sérii. Jak můžou rozhodčí čekat nějakou autoritu, když nedokážou vysvětlit to, na co se člověk ptá. Byla to naprostá arogance, nerozumím tomu. Třinec hrál výborně, my taky. Gratuluji Třinci k postupu. Je škoda, že to skončilo takovou černou kaňkou.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – BK MLADÁ BOLESLAV 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 47. M. Růžička (Špaček), 60. Marcinko, 60. Hrehorčák.
Rozhodčí: Hodek, Hejduk – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 6:4, navíc trenér Patera (Mladá Boleslav) do konce zápasu.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 24:25.
Konečný stav série: 4:3.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Gernát, M. Doudera, M. Adámek, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský – Růžička, P. Vrána, M. Stránský – Rodewald, Marcinko, Hrňa – O. Kovařčík, Špaček, M. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrehorčák. Trenéři: Varaďa a Zadina.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Hrbas, Ševc, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Šidlík – Kotala, Cienciala, Šťastný – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský – Jääskeläinen, A. Zbořil, Claireaux – Flynn, Najman, P. Kousal. Trenéři: Rulík a Patera.

Historický obrat se nekoná

Historické tabulky se přepisovat nebudou. Ani Sparta nedokázala (jako první v historii extraligového play off) otočit sérii z 0:3 na 4:3. Byla přitom hodně blízko, v předchozích zápasech ukázala obrovskou vnitřní sílu.

Jenže...

Sedmé utkání zvládl Liberec. Těsně, ale zvládl.

Vítěz základní části tedy skončí bronzový. Čekání Sparty na titul se protáhne minimálně na patnáct let. Rok co rok jsou přitom Pražané považovaní za jednoho ze spolufavoritů. Letos dokonce díky hvězdným posilám v čele s Vladimírem Sobotkou a Romana Horáka za favorita největšího.

Titul ale vyhraje někdo jiný: někdo z dvojice Liberec, Třinec.

Zatímco čekání Sparty se protáhne, Bílí Tygři pokračují ve fantastických výsledcích z předešlých let: ve čtyřech z pěti posledních play off došel Liberec do finále. Jednou vyhrál titul, dvakrát skončil stříbrný.

Co letos?

V klíčovém sedmém zápase semifinále zazářil brankář Petr Kváča (19 zákroků). Liberci stačily dva góly: od obránce Ondřeje Vitáska a juniora Adama Najmana. Zajímavé bylo, že v utkán padly pouze dvě trestné minuty. 

Miloslav Hořava (trenér Sparty Praha): „Prohráli jsme, jsme vyřazení, víc k tomu nemám."

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Máme za sebou vynikající sérii proti nejlepšímu týmu základní části. Viděli jsme kvalitní a velmi vyrovnaný hokej v každém utkání, třikrát se šlo do prodloužení, rozhodovaly maličkosti. Dnes jsme od první do poslední minuty hráli velice koncentrovaně. Skvěle jsme se zastupovali jeden za druhého a podržel nás výborný gólman. Hráči si zaslouží obrovský respekt, podali výkon na hranici svých možností."

HC SPARTA PRAHA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 41. Řepík (Košťálek, Rousek) – 8. Vitásek (P. Jelínek, Knot), 33. Najman (P. Jelínek).
Rozhodčí: Šír, Hradil – Špůr, Ondráček.
Vyloučení: 0:1.
Bez využití.
Střely na branku: 20:24.
Konečný stav série: 3:4.
HC Sparta Praha: Machovský – Polášek, Košťálek, Dvořák, M. Jandus, Piskáček, O. Němec, Jurčina – Rousek, Horák, Řepík – Tomášek, Sobotka, Forman – Buchtele, Pech, Dvořáček – Kudrna, Sukeľ, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Vitásek, Knot, Rosandić, Kolmann, Derner, T. Hanousek – Birner, Gríger, Lenc – J. Vlach, A. Musil, Bulíř – Najman, P. Jelínek, D. Špaček – Rychlovský, Šír, A. Dlouhý. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Rozpis finále Generali Česká pojišťovna play off

Neděle 18. dubna – 1. zápas:
18:00 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec

Pondělí 19. dubna – 2. zápas
17:00 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec

Čtvrtek 22. dubna – 3. zápas
18:30 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec

Pátek 23. dubna – 4. zápas
17:00 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec

Pondělí 26. dubna – případný 5. zápas
17:00 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec

Středa 28. dubna – případný 6. zápas
17:00 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec

Pátek 30. dubna – případný 7. zápas
17:00 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec

Všechny finálové zápasy vysílají stanice O2 TV Sport i ČT sport.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz