Licenci Frýdku nedáme! Kadaň se chystá na 18. sezonu v první lize

Foto: Petr Kozelek

Kadaň zažila velmi krušné a neklidné léto. Nebylo žádným tajemstvím, že se intenzivně jednalo o změně majitele klubu. Spekulovalo se i o ukončení spolupráce s nedalekým Chomutovem. Dalším možným scénářem, pro Kadaň vůbec tím nejhorším, by byl prodej licence, o kterou se vážně zajímal Frýdek-Místek. Nakonec však k ničemu zásadnímu nedošlo - licence zůstává v Kadani a Sportovní klub bude i nadále farmou Pirátů.

Beze změny zůstává i obsazení pozice hlavního trenéra. Zodpovědnost za výkony kadaňských mladíčků ponese stejně jako loni Jaroslav Beck. Ten měl přitom původně vést chomutovskou juniorku v mezinárodní MHL, z té se však nakonec Piráti vzhledem k podivnému jednání z ruské strany odhlásili. Pracovitý trenér tak začal připravovat své svěřence alespoň na juniorskou DHL extraligu. Jenže, aby těch zvratů nebylo málo, do hry se opět vrátila Kadaň. „V krátké době se pouštím do třetího projektu, což je velice náročné. Přesto věřím, že to zvládneme,“ řekl Jaroslav Beck pro skkadan.cz.

Jeho setrvání je pro Severočechy důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Zkušený kouč umí skvěle pracovat s mladíky, což se projevilo nejen na jejich výkonnostním progresu, ale rovněž na loňském umístění Kadaně, jež šla do play off jako sedmá nasazená.

Ke změnám, a to poměrně výrazným, došlo až v hráčském kádru. V týmu nepokračují dlouholeté opory Karel Ton, Petr Jíra a Jiří Charousek. V Kadani letos neuvidíme ani Martina Kadlece, Aleše Pavlase, Jakuba Stehlíka, Martina Šagáta či Libora Šuláka. Naopak novými posilami se stali Kamil Charousek, Martin Trochta nebo bratři Rohanové.

I přes výrazné omlazení budou Severočeši soupeřem, kterého není radno podceňovat. Vždyť už loni Jaroslav Beck dokázal, že jeho svěřenci mohou potrápit i papírově silnější celky. Letos by tomu nemělo být jinak.

Vyhne se Kadaň, po Třebíči nejdéle působící tým v první lize, sestupovým starostem?

Osobnost týmu – Jaroslav Mrázek

Obránce, který s Chomutovem dvakrát postoupil do extraligy, v Kadani zůstal i po letních nejasnostech okolo budoucnosti klubu. Devětadvacetiletý zadák s bohatými extraligovými zkušenostmi, jenž měří 190 centimetrů a váží rovný metrák, je hráčem, kterého Kadani závidí každý prvoligový tým. Řekne si svými výkony o návrat do sestavy Pirátů?

Foto: Petr Kozelek

Analýza

Brankáři: Než se Jan Strmeň v loňském ročníku zranil, měl nakročeno k vítězství ve všech nejdůležitějších brankářských statistikách. Už se dokonce zdálo, že se svým hvězdným kolegou Kopřivou svede zajímavý souboj o post chomutovské jedničky. Vše ale bylo jinak a Strmeň strávil podstatnou část sezony na marodce. Třiadvacetiletý brankář má tak o motivaci pro letošní ročník postaráno. Rád by se vrátil do své formy před zraněním a vybojoval si adekvátní příležitost v extralize. V Kadani jistě odchytá několik zápasů i Miroslav Hanuljak, strůjce největšího úspěchu v klubové historii - pátého místa z prvoligové sezony 2012/2013.

Obránci: Kadaňská obrana bude ze všech postů nejzkušenější. Severočeši mají ve svém kádru jednoho z nejlepších beků soutěže – Jaroslava Mrázka. Hodně toho má za sebou i veterán Jakub Trefný. Tvůrcem hry a hlavní přesilovkovou zbraní bude Kamil Charousek, mladší bratr odcházející opory Jiřího Charouska. S první ligou má spoustu zkušeností i důrazný Martin Mazanec, každoročně jeden z nejvylučovanějších hráčů soutěže. Prim by však mohla hrát mladá generace okolo Dominika Tejnora a Radka Havla. Hokejový progres by měl nastat také u Šimona Szathmáryho, jednoho z nejlepších juniorů uplynulé prvoligové sezony. A pak je tu ještě Martin Rohan, obránce s extraligovými zkušenostmi a loňská opora Sokolova.

Útočníci: Kadaň se musí vyrovnat s velkými ztrátami. Severočeský klub totiž v létě opustili Petr Jíra, Karel Ton či Jiří Charousek. Potěšující je naopak setrvání Jaroslava Kůse. Odcházející veterány mají nahradit staronové posily Martin Trochta a Tomáš Rohan. Trochta, šestatřicetiletý centr, byl loni 11. nejproduktivnějším hráčem druhé nejvyšší slovenské soutěže. Tomáš Rohan byl pro změnu jedním z nejlepších hokejistů Kadaně v dosud odehraných přípravných zápasech. V týmu nadále pokračují dvojčata Lukáš a Jakub Novákovi, stejně tak jako Jan Hammerbauer. Sportovní klub rovněž doufá ve zlepšení u mladíčků Hlavy, Veselého, Hejcmana a Chrpy. V přípravných zápasech si za tým, který vyznává černou, bílou a žlutou barvu, zahrál i kanonýr Roman Chlouba. Ten se stále uchází o místo v sestavě Pirátů, pokud ovšem neuspěje, bude pro Kadaň vítanou posilou. Stejně jako 193 centimetrů vysoký Marek Račuk, který by v případě svého odeslání na farmu patřil k nejlepším centrům celé soutěže. 

Klub: Poté, co se Piráti probojovali zpět do extraligy, bude spolupráce mezi oběma mužstvy fungovat o něco lépe a snáze. Na druhou stranu však Krušnohorci nemají tak široký kádr, jako tomu bývalo v minulosti. Řada zkušenějších hráčů chomutovskou organizaci opustila, v Kadani tedy budou hostovat převážně mladíčci. Ti dobře znají trenéra Becka, a ten naopak je.

Soupiska

Brankáři: Jan Strmeň, Miroslav Hanuljak, Tadeáš Dvořák, Štěpán Lukeš      

Obránci: Jaroslav Mrázek, Martin Mazanec, Kamil Charousek, Šimon Szathmáry, Robert Černý, Jakub Trefný, Radek Havel, Antonín Drobný, Martin Rohan, Dominik Tejnor, Václav Cestr, Ondřej Dvořák, Lukáš Bláha

Útočníci: Marek Račuk, Martin Trochta, Jaroslav Kůs, Roman Chlouba, Tomáš Rohan, Radek Veselý, Jakub Chrpa, Darek Hejcman, Nicolas Hlava, Patrik Huňady, Lukáš Novák, Jakub Novák, Jan Hammerbauer, Jan Müller, Milan Janák, Jakub Vrána, Tom Ringler, Martin Šťovíček, Jiří Fronk

Přestupy

příchody: Kamil Charousek (Most), Martin Rohan (Sokolov), Martin Trochta (Liptovský Mikuláš, SVK2), Tomáš Rohan (Sokolov), Václav Cestr (Chomutov), Tadeáš Dvořák (Chomutov), Štěpán Lukeš (Chomutov), Lukáš Bláha (Sparta), Jiří Fronk (Cedar Rapids, USHL)

odchody: Karel Ton (konec kariéry, nově zaměstanec marketingového oddělení Pirátů Chomutov), Petr Jíra (konec kariéry, nový trenér chomutovské mládeže), Martin Šagát (Herning, DÁN), Aleš Pavlas (Litoměřice), Martin Kadlec (Zhlobin, BĚL), Jiří Charousek, Anton Berlev (Kladno), Jakub Stehlík (Znojmo), Václav Mouček

Foto: Petr Kozelek

Koho sledovat? Dominik Tejnor
V jednadvaceti letech se od Dominika Tejnora očekává role lídra mužstva. Bude mu velké herní vytížení a klíčová pozice v kadaňské defenzivě svědčit?

Citelný odchod – Petr Jíra
Petr Jíra byl hráčem, na kterého se mohli trenéři spolehnout při všech herních činnostech. Nyní je však jeho dlouholeté kariéře, zdá se, konec. První liga už nebude jako dřív. Vždyť jen málokdo v ní dokázal více než Petr Jíra. Nově bude trénovat chomutovskou mládež. Skvělý učitel!

Trenéři – Jaroslav Beck a Josef Dušek
Zkušený lodivod loni dokázal s mladým kádrem divy - nechybělo moc a Kadaň mohla postoupit ze 6. pozice přímo do čtvrtfinále. Ve srovnání s předcházející sezonou byl výkon týmu jako nebe a dudy. Sečteno podtrženo, pro Sportovní klub je setrvání Jaroslava Becka u A-týmu klíčovou zprávou. Jeho svědomitá a koncepční práce by se totiž nahrazovala velmi těžko.

Foto: piratichomutov.cz

Přípravné zápasy
30.07. SK Kadaň 4:2 HC Slovan Ústí nad Labem
04.08. SK Kadaň 3:1 HC Stadion Litoměřice
06.08. SK Kadaň 2:5 HC Most
13.08. HC Most 1:3 SK Kadaň
18.08. HC Slovan Ústí nad Labem 4:3sn. SK Kadaň
20.08. Piráti Chomutov 4:2 SK Kadaň
25.08. SK Kadaň – ETC Crimmitschau
27.08. HC Benátky nad Jizerou – SK Kadaň
01.09. HC Stadion Litoměřice – SK Kadaň
03.09. SK Kadaň – HC Benátky nad Jizerou

Chronologická umístění
2008/2009 – 12. místo
2009/2010 – 8. místo
2010/2011 – 12. místo
2011/2012 – 12. místo
2012/2013 – 5. místo
2013/2014 – 12. místo
2014/2015 – 9. místo

Předcházející prvoligová preview:

HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov
HC Most
Salith Šumperk
HC Stadion Litoměřice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz