Lindblom bojuje s rakovinou a věří v brzký návrat: Vidím světlo na konci tunelu!

Náročný půlrok má za sebou Oskar Lindblom. Mladý Švéd se v prosinci dozvěděl, že onemocněl vzácnou formou rakoviny, a ihned se pustil do léčby. Teď je snad z nejhoršího venku a chystá návrat k hokeji. Útočník Philadelphie se zapojil do společného tréninku se spoluhráči, klub o tom informoval na sociálních sítích.

Třiadvacetiletý rodák z Gävle se před uplynulou sezonou prosadil do základní sestavy Flyers, s týmem absolvoval i utkání proti Chicagu v Praze. Před Vánocemi ovšem přišel šok. Lékaři v čele s odborníky z Pensylvánské univerzity mu diagnostikovali tzv. Ewingův sarkom, což je velmi vzácný typ rakoviny kosti a měkké tkáně kolem kosti.

Lindblom musel bleskově podstoupit léčbu, klub tehdy informoval, že si už v ročníku 2019-20 nezahraje. Účastník mistrovství světa dvacetiletých 2015 a 2016 poctivě plnil pokyny lékařů a dělal maximum, aby se dokázal vrátit do života i k milovanému hokeji.

V úterý poprvé vyjel na led ke společné přípravě s parťáky z týmu. „Bylo neskutečné zábavné být s kluky na hřišti," řekl Lindblom po skončení tréninku. „Jediná věc, na kterou čekám, je dokončení léčby, abych se mohl vrátit do mužstva a zase hrát hokej," doplnil vyjádření, jež Flyers citovali na Twitteru.

Pro Philadelphia Inquirer švédský útočník uvedl, že se cítí dobře. „Vidím světlo na konci tunelu. Nemohu si stěžovat, jiní lidé na tom byli mnohem hůř. Jsem rád za to, kde jsem teď," připomněl. Vzácnou nemoc američtí lékaři diagnostikují asi u 250 dětí a mladých lidí ročně, vyléčí se jich zhruba 80 procent.

Lindblom dokončuje léčbu, stále podstupuje chemoterapii. „Jde to dobře," potvrdil, což je skvělá zpráva i pro organizaci Flyers. Generální manažer Chuck Fletcher po shlédnutí tréninku uvedl, že Lindblom na ledě vypadal výborně. „Je pozoruhodné, že ukázal všechny dovednosti a vydržel trénovat bezmála 45 minut, když si uvědomíme, čím vším si Oskar prošel," řekl.

Podle Fletchera je účast Lindbloma na ledě skvělým znamením. „Všichni věříme, že se mu návrat podaří co nejdřív," zmínil. Hokejisté Flyers začali přípravu na play off po skupinkách, přesně dle nařízení s ohledem na pandemii koronaviru. „Naše prostředí je bezpečné, bezpečnější než drtivá většina jiných míst," dodal Fletcher.

V uplynulé sezoně sehrál Lindblom 30 utkání NHL, vstřelil 11 gólů a přidal 7 nahrávek. Klub ho nedávno nominoval mezi kandidáty na Bill Masterton Trophy, která je udělována hráči  s příkladným sportovním výkonem a oddaností hokeji.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz