Litvínov v Lize mistrů válí, vyšlápl si na Espoo. Liberec i Vítkovice padly

Foto: hokej-litvinov.cz

23. srpna 2015, 17:14

Adam Bagar

Po smolné sobotě, kdy Pardubice inkasovaly rozhodující gól pár sekund před třetí sirénou a Sparťané s Oceláři padli až po samostatných nájezdech, pokračovala prestižní Liga mistrů dalšími bitvami. Hned ta první vyčarovala úsměv na tvářích českých fanoušků. Litvínovští hráči navázali na zdařilé představení v Grenoblu a ve Finsku si vyšlápli na tamní Espoo. Naopak, i přes sympatické výkony, Liberec vstoupil do soutěže domácí porážkou se švédskou Skellefteou a Vítkovice padly s německým Mannheimem.

Lepší vstup do soutěže si snad ani na severozápadě Čech nemohli přát, Litvínov se vrací z tripu s plným počtem šesti bodů. Po povinném vítězství ve Francii si český šampion poradil také s finským Espoo. V takticky svázané bitvě dominovali oba gólmani, z nichž úspěšnější byl nakonec Jaroslav Janus, jenž pochytal všech 36 střel a položil základ k cenné výhře za tři body. O jediný gól zápasu se postaral krátce po jeho polovině Peter Jánský, který znovu potvrdil pověst slušného střelce. Domácí v závěru neuspěli ani při hře bez gólmana.

Letošní premiéru v Lize mistrů zažili pod Ještědem, kde tamější Tygři hostili už rozehranou švédskou Skellefteu, která měla za sebou výhru nad slovenskou Nitrou. A bývalý klub beka Martina Ševce si došel pro další vydřené vítězství. Prim přitom hrály přesilové hry. Zatímco Liberec se v nich trápil, Švédové jednu využili a navrch skórovali při vlastním oslabení. Ani závěrečná hra bez brankáře Pešánově družině nepomohla k překonání skvělého Svenssona, který čelil 43 pokusům. Hosté naopak přidali do prázdné kasy další dva góly a zvítězili 4:0.

Černá sobota: Třinec padl ve Finsku. Neuspělo Dynamo, pláče i Sparta

Doma se při letošní premiéře v CHL představily i Vítkovice a ostravští diváci, podobně jako na zbylých stadionech, sledovali brankově chudé představení. Chybějící góly jim jako by v úvodu druhé části chtěli vynahradit Klok s Kinkem, kteří předvedli solidní boxerskou vložku. Skóre se poprvé měnilo až ve 38. minutě, když hosté zužitkovali přesilovku. Vítkovice byly střelecky aktivnější a čtrnáct minut před třetí sirénou se dočkaly vyrovnání v přesilovce pět na tři. Ale radost jim nevydržela ani tři minuty. Těsnou výhru 2:1 už Adler do konce uhájil.

Nedělní zápasy českých klubů v Lize mistrů

ESPOO BLUES – HC VERVA LITVÍNOV 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 33. Jánský (Hübl).
Rozhodčí: Nord (Švédsko), Metsälä – Saha, Österholm (všichni Finsko).
Vyloučení: 2:2.
Bez využití.
Střely na branku: 36:28.
Diváci: 2039.
Espoo: Engstrand – Kukkonen, Rantakari, J. Vainio, Kuukka, Seppälä, Westermarck, V. Vainio – Korhonen, Hirschovits, Poukkula – Talaja, Makkonen, Somervuori – Sailio, Liivik, Kantola – Lahtinen, Tiivola, Rooba – Saari.
Litvínov: Janus – Kubát, Chaloupka, Kokeš, Pavlík, Pavelka, Gula, Černý – Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček, Hanzl, Martynek – Hořava, Gerhát, Jurčík – Šrámek, Piroš, Písařík.

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – SKELLEFTEA AIK 0:4 (0:0, 0:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 27. Heed (Pesonen), 44. Holmström (Norman, M. Pettersson), 59. Zackrisson, 60. M. Lundberg (A. Pettersson).
Rozhodčí: 
Salonen (Finsko), Úlehla – Lhotský, Zavřel (všichni Česko).
Vyloučení: 
6:9.
Využití: 
0:1.
V oslabení: 0:2.
Střely na branku: 
43:29.
Diváci: 2265.
Liberec: 
Lašák – Plutnar, Ševc, Derner, Šimek, Výtisk, Ulrych, Kajínek – Vampola, Birner, Řepík – Jonák, Bakoš, Radivojevič – Jelínek, Krenželok, Valský – Lakatoš, Vlach, Stránský – Hrníčko.
Skelleftea: 
Svensson – Burström, Heed, M. Pettersson, Lindgren, A. Lundberg, A. Lindholm, Andersson – P. Lindholm, Ericsson, M. Lundberg – Zackrisson, Pesonen, Broadhurst – Calof, Holmström, Norman – A. Pettersson, P. Pettersson, Forssell – Ohlsson.

HC VÍTKOVICE STEEL – ADLER MANNHEIM 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky47. Káňa (Burger, Sloboda) – 38. Raedeke (Joudrey, Kink), 50. Buchwieser.
Rozhodčí: 
Baluška (Slovensko), Šír – Gebauer, Lederer (všichni Česko).
Vyloučení: 
7:10, navíc Klok (Vítkovice) a Kink (Mannheim) 10 minut.
Využití:
 1:1.
Střely na branku:
 29:23.
Diváci:
 3031.
Vítkovice:
 Kantor – Štencel, Kudělka, Sloboda, Štich, Čerešňák, Klok, Pastor, Kovář – Olesz, Szturc, Kolouch – Káňa, Balán, Vandas – Tomi, Zdráhal, Burger – Hlinka, Húževka, Gřeš.
Mannheim:
 Endras – Akdag, Richmond, Reul, Goc, Fischer, Bittner, Wagner, Carle – Joudrey, Kink, Tardif – MacMurchy, Ullmann, Yip – Buchwieser, Hecht, Arendt – Riefers, Hospelt, Raedeke.

Nedělní zápasy ostatních klubů v Lize mistrů

Linköping HC – SC Bern 3:2 po nájezdech (0:0, 2:1, 0:1 – 0:0)
Branky a nahrávky: 30. Hardt (Persson), 32. Gordon (Roe), rozhodující nájezd Gordon – 38. Conacher (Fufenacht), 54. Blum (Conacher).

EC Klagenfurt AC – EHC Red Bull Mnichov 1:4 (0:0, 1:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 32. Geier – 39. Boyle (Pinizzotto), 46. Kahun (Kastner, Dehner), 60. Maurer (Kahun), 60. Mauer.

Nejbližší program českých klubů v Lize mistrů

Čtvrtek 27. srpna:

18:30 HC VERVA Litvínov – HC Grenoble

Pátek 28. srpna:

18:30 HC Sparta Praha – Storhamar 
19:00 HC Oceláři Třinec – Stavanger Oilers

Sobota 29. srpna:

18:00 HK Nitra – Bílí Tygři Liberec

Neděle 30. srpna:

16:00 Něman Grodno – HC VÍTKOVICE STEEL
17:00 HC Dynamo Pardubice – Färjestad BK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz