Lotyšský talent Ločmelis: Největší moment v mé kariéře! Fanoušci nám pomohli

Dans Ločmelis | Foto: Markéta Křížová

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Je mu stále jen devatenáct let, přesto však patřil k důležitým oporám lotyšské reprezentace. Rodák z Jelgavy nejprve otevíral skóre čtvrfinálového duelu se Švédskem a stejný kousek zvládl i v semifinále proti Kanadě. Nyní společně se svými spoluhráči slaví historický zisk bronzových medailí.

Ačkoliv se zprvu zápas pro Lotyše odvíjel dobře, Američané s nimi drželi krok a ve 47. minutě se díky brance Matta Coronata dostali do vedení. „Bylo to velmi těžký zápas, hlavně ve druhé třetině. Všichni jsme ale hráli jako jeden muž a věřili si,” říká lotyšský mladík, který se podílel i na vyrovnávací trefě obránce Rubinse.

„Ztráceli jsme gól a museli jsme přidat, což se nám povedlo. Jak už jsem říkal, bojovali jsme a věřili si, to bylo to nejdůležitější,” vzpomíná na třetí třetinu. Když Kristians Rubins v prodloužení skóroval podruhé, bylo rozhodnuto.

Jaké to bylo vidět kotouč za čarou? „Celé to bylo bláznivé. Budu na to dlouho vzpomínat,” vzpomíná Ločmelis, který celou akci sledoval z mezikruží, kde se právě střelci vítězného gólu nabízel na přihrávku. Sám nyní musí být rád, že Rubins pálil.

Devatenáctiletý útočník zažil povedenou sezónu na klubové úrovni, pravidelně bodoval ve švédské juniorské soutěži. Lotyšské dvacítce pak dopomohl k udržení se v elitní skupině a nakonec si zahrál i na seniorském šampionátu. „Nikdy jsem na tak velkém turnaji nebyl, určitě to pro mě byla dobrá zkušenost. Je to největší moment v mé dosavadní kariéře,” říká šťastně lotyšský mladíček, který v příští sezóně vyzkouší právě americkou juniorskou soutěž NCAA.

Oslavy historického úspěchu prožívalo v Tampere se svými hrdiny i velké množství lotyšských fanoušků. „Cítili jsme se jako bychom byli doma v Rize, přicestovalo jich sem opravdu hodně a atmosféra díky nim byla skvělá,” říká nadšeně. Nebylo by lepší, kdyby se zápasy Lotyšů hrály v Aréně Riga? „V Rize máme menší stadion, takže tam jsou fanoušci slyšet o něco víc, ale i tady dnes bylo hodně fanoušků, myslím skoro vyprodáno, takže to nám určitě pomohlo.”

Útočník, na kterého ve čtvrtém kole loňského draftu ukázal Boston, dále přiznává, že se bezprostředně po zápase musel nejprve probrat a vše si uvědomit. „Prvních pět minut jsem se snad jen koukal na tu medaili, je to neskutečný pocit.”

Závěrem ještě odpovídá na otázku, zdali si dokáže představit, jak to teď v jeho vlasti vypadá. „Myslím, že to teď u nás pořádně bouří, všichni fanoušci určitě slaví. Nedokážu si snad ani představit, jak skvělé to tam musí být.”

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz