Lukeš, Gulaš nebo Jiříček. Česko odhalilo nominaci na Karjalu

Foto: Jan Beneš, Český hokej

3. listopadu 2021, 13:12

Marek Hedbávný

Reprezentační sezona začíná. Na první turnaj podniku Euro Hockey Tour berou trenér Filip Pešán s generálním manažerem Petrem Nedvědem hned čtrnáct hráčů z domácí Tipsport extraligy.

Jediným nováčkem v nominaci je hradecký Štěpán Lukeš, který patří ke statisticky nejlepším extraligovým brankářům. Po čtrnácti zápasech se chlubí 93,07% úspěšností zákroků a průměrem inkasovaných branek 1,84.

V nominaci jsou také Miroslav Svoboda s Petrem Kváčou. „Každý z brankářů by měl odchytat jedno utkání," avizuje trenér Filip Pešán.

Benjamínkem bude teprve sedmnáctiletý David Jiříček, který si odbyl premiéru za národní tým už v loňské sezoně. „Chceme ho otestovat na nejvyšší úrovni. Měl by odehrát všechna tři utkání. Prostor dostane na přesilovkách i v oslabení," hlásí Pešán.

Dostalo se také na další mladíky Libora Zábranského (r. 2000) a Matěje Blümela (r. 2000). Naopak nejvíc zkušeností z národního týmu mají Michal Řepík (dosud 83 reprezentačních startů) s Jakubem Jeřábkem (54 startů).

„Každý z brankářů by měl odchytat jedno utkání."

Šanci zabojovat o olympiádu dostane i veterán Milan Gulaš. „S hráči, jako je třeba právě Milan, jsem měl hovor," přiznává generální manažer Petr Nedvěd. „Zajímalo nás, jestli mají zájem se o nominaci porvat. Nikomu nemůžeme nic slibovat. Jsou to hráči, kteří jsou v širší nominaci, to ano, ale musí se o to porvat. Měli jsme od nich jen pozitivní zpětnou vazbu. Milan Gulaš je jedním z těch, kdo tuhle výzvu přijal."

Mezi další evropské hokejisty, kteří by připadali v úvahu v souvislosti s Pekingem, patří třeba Roman Červenka s Vladimírem Sobotkou. Druhý jmenovaný se ze zdravotních důvodů musel z listopadového Karjala Cupu omluvit, Červenka zase není naočkovaný proti covidu, což je s ohledem na ZOH velkou komplikací.

Na první podnik EHT nepoletí ani produktivní obránce Libor Šulák, jenž podle serveru iDnes.cz sice očkovaný je, ale Sputnikem, který ve Finsku neuznávají. „Nesplňuje mezinárodní covidové parametry ohledně očkování. Bohužel v nominaci chybí. Měl jet, ale nejede," potvrdil Pešán.

„David Jiříček by měl odehrát všechna tři utkání. Prostor dostane na přesilovkách i v oslabení."

Na finské Karjale se představí hned šestice hráčů z tamější ligy: kromě zmíněného Zábranského je řeč o Filipu Pyrochtovi, Dominiku Mašínovi, Janu Ščotkovi, Lukáši Jaškovi a Jiřím Smejkalovi. Jašek je aktuálně šestým nejproduktivnějším hráčem Liigy.

„Náš tým by měl mít dobrý pohyb," věří Pešán. „Protože je tvořený jak hráči z finské ligy, tak bruslivými hokejisty s dobrým pohybem z české extraligy."

Reprezentace se sejde v pondělí v Praze, hned v úterý po dvou trénincích ji čeká přesun do Linköpingu, kde ve středu vyzve domácí Tre kronor. O víkendu, už v pořadatelských Helsinkách, čekají národní tým souboje s Finy a také s mladým výběrem Rusů.

„Letošní sezona je výjimečná díky olympijským hrám v Pekingu. Z toho důvodu přizpůsobíme nominace na první dva turnaje," vysvětluje Nedvěd. „Zúčastní se jich především hráči bojující o sestavu na olympiádu. Kádr potom bude doplněný o mladou generaci."

„Po doufejme úspěšné olympiádě se odehrají České hry, kde dáme přednost jen mladým hráčům," dodává Nedvěd. „A posledního turnaje před mistrovstvím světa, Švédskými hrami, se zúčastní převážně hokejisté nominovaní na mistrovství."

Nominace Česka na Karjalu

Brankáři:
Štěpán Lukeš (Mountfield HK), Miroslav Svoboda (HC Škoda Plzeň), Petr Kváča (Bílí Tygři Liberec).

Obránci:
Jakub Jeřábek (Spartak Moskva, KHL), Libor Zábranský (Mikkelin Jukurit, FIN), David Sklenička (Jokerit Helsinky, KHL), Filip Pyrochta (SaiPa Laapeenranta, FIN), Dominik Mašín (Ilves Tampere, FIN), Lukáš Klok (Neftěchimik Nižněkamsk, KHL), Jan Ščotka (JYP Jyväskylä, FIN), David Jiříček (HC Škoda Plzeň).

Útočníci:
Jakub Flek 
(HC Energie Karlovy Vary), Lukáš Jašek (Pelicans Lahti, FIN), Pavel Kousal (BK Mladá Boleslav), David Kaše (HC Sparta Praha), Michal Řepík (HC Sparta Praha), Matěj Stránský (HC Davos, SUI), Ondřej Najman (BK Mladá Boleslav), Michael Špaček (Frölunda HC, SWE), Filip Chlapík (HC Sparta Praha), Milan Gulaš (HC Motor České Budějovice), Jiří Smejkal (Pelicans Lahti, FIN), Petr Kodýtek (HC Škoda Plzeň), Luboš Horký (HC Kometa Brno), Matěj Blümel (HC Dynamo Pardubice).

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Realizační tým Česka

Generální manažer: Petr Nedvěd.
Hlavní trenér: Filip Pešán.
Asistenti trenéra: Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Trenér brankářů: Zdeněk Orct.
Videokouč: Aleš Vladyka.
Týmový doktor: Roman Mizera.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš.
Kondiční trenér: Dominik Kodras.
Kustodi: Zdeněk Šmíd, Petr Šulan a Oldřich Kopecký.
Manažer: Jan Černý.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.
Social media manažer: Ondřej Kalát.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Program turnaje Karjala

Středa 10. listopadu:
19:00 Švédsko – Česko (v Linköpingu)

Čtvrtek 11. listopadu:
17:30 Rusko – Finsko (v Helsinkách)

Sobota 13. listopadu:
13:00 Švédsko – Rusko (v Helsinkách)
17:00 Finsko – Česko (v Helsinkách)

Neděle 14. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (v Helsinkách)
16:30 Finsko – Švédsko (v Helsinkách)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz