Lvi postupně míří do extraligy. Chceme z Břeclavi udělat značku, tvrdí Hökl

Foto: hclvibreclav.cz

Kometa Brno, Slovan Bratislava či americké Ilinois. To je výčet velkých klubů, ve kterých působil Lukáš Hökl, momentálně šéftrenér mládeže u břeclavských Lvů. Jeho cíl je jasný – dostat tamní dorost a juniorku do vyšších soutěží. Jak toho chce docílit?

Jakou vizi do Břeclavi přivádíte?
Chtěl bych, aby devátá třída postoupila na mistrovství republiky. Cílem bude vybojovat medaili, aby kluci měli pocit, že ta práce, kterou momentálně podstupují, přináší své ovoce. Dále bychom chtěli s dorostem postoupit do extraligy. Jdeme tomu s vedením a trenérským štábem naproti, pořádali jsme na Slovensku try-outy, kde jsme našli zajímavé typy hráčů. Bude to těžké, náročné, ale věříme, že díky metodice, kterou preferuji, budeme úspěšní.

Pokud jde o juniorku, tak tu jsem předal Filipu Hrbatému. Vidím, že k tomu má blízký vztah a disponuje spoustou zkušeností, dříve totiž vedl tuto kategorii v extraligové Olomouci.  S ní bychom chtěli postoupit do Extraligy juniorů, tedy do druhé nejvyšší soutěže. Tohle jsou plány na tento rok. Pokud jde o dlouhodobější cíle, tak bychom chtěli pozvednout Břeclav jako značku na vyšší level. Hráči budou jezdit na zápasy v týmových sakách, realizační tým v oblecích. Už tyto detaily jsou začátkem cesty, která bude chtít dostat Břeclav jinam, než je tady v Česku zvykem.

„Hráči budou jezdit na zápasy v týmových sakách, realizační tým v oblecích. Už tyto detaily jsou začátkem cesty, která bude chtít dostat Břeclav jinam, než je tady v Česku zvykem.“

Co se v klubu změnilo? Je to rok zpátky, kdy břeclavské mládeži reálně hrozil kvůli finančním problémům konec…
Nechtěl bych se motat kolem finanční politiky, tohle jde mimo mě. V břeclavském hokeji se vyměnilo vedení, to nové má velký zájem hlavně o mládež. Pracovat s ní na daleko vyšší úrovni, což by Břeclav dostalo na jinou, vyšší úroveň. Co jsem zaslechl, tak je tu velká podpora města. K tomu místní hokej podporuje firma Fosfa, která dokonce sponzoruje i Český olympijský výbor. Lidi, kteří momentálně mají na starosti vedení břeclavského hokeje, tak disponují dobrými vztahy s partnery a městem.

Byl tento přístup vedení hlavním impulzem pro vás, abyste do Břeclavi přišel? Nebudeme si nic nalhávat, místa, kde jste v minulosti působil, byla daleko zvučnější.
Určitě to byl jeden z faktorů. Dalším důvodem byl fakt, že se jedná o velkou výzvu. A takové já mám rád. Ať už jsem působil v Kometě Brno, Slovanu Bratislava, nebo Popradu, tak je fajn, že to jsou velké hokejové značky, ale někdy je to horší než v těch menších klubech. Osobně jsem zastáncem toho, že v zahraničí se v klubech pracuje naprosto jinak než v Česku a na Slovensku. Když jsem seděl s vedením Břeclavi, tak mě oslovil jejich zájem vydat se ve šlépějích mezinárodní konkurence.

„V Česku jsou velmi kvalitní trenéři, ale klubům chybí koncepce.“

Co to znamená?
V Česku jsou velmi kvalitní trenéři, ale klubům chybí koncepce. Pokud nedáte dohromady koncepční práci v mládežnických kategoriích, tak trenéři své schopnosti nemohou prokázat naplno. Pak nastávají situace, že když se mění trenér v kategorii, tak první věc, co udělá, že začne plivat na své kolegy. Tohle je strašné. Takovým stylem nefunguju a ani nechci. Jsem rád, že v Břeclavi je mladý a perspektivní trenérský tým, který se navzájem podporuje a nebrání se moderním prvkům, díky kterým se může posouvat směrem navrch. Tohle mi práci nesmírně ulehčuje.

Foto: hclvibreclav.cz

Překvapilo vás trochu, jak břeclavští trenéři fungují?
Jednoznačně. Nebudu vám lhát, měl jsem z toho obavy. První věc, co jsem řešil na schůzce s klubem, tak jsem říkal, že potřebuji podporu ze strany vedení. Naštěstí realizační tým přijal mou filozofii a přijali mě i jako člověka. Musím říct, že spolupráce s nimi je na hodně profesionální úrovni.

„Tréninkové procesy jsou vedeny s používáním anglických výrazů.“

V Břeclavi to v minulosti fungovalo tak, že pokud některý mládežník trochu vyčníval nad ostatními, tak se snažil jít do nějakého z lepších týmů. Chcete tomuto zamezit?
Hlavním cílem je připravit hráče na profesionální úroveň. Jelikož momentálně Břeclav nedisponuje juniorskou ani dorosteneckou extraligou, tak jednoznačně nechceme klukům zamezit přestoupit výše, spíše je na tento krok chceme připravit.

Pracujeme na mentálním posunu hráčů. Tréninkové procesy jsou vedeny s používáním anglických výrazů, kluci budou jezdit na zápasy v sakách. Tohle všechno na ně nějakým způsobem působí. Pokud postoupíme výše, tak hráči nebudou mít důvod odcházet jinam. Naopak nastává situace, že kluci přichází z ostatních týmů k nám. Do ročníku 2006 k nám jde dokonce hráč ze Slovinska, který se rozhodl na základě toho, jakou koncepci jsme v klubu nastavili. Dále jsou tu hokejisté ze Slovanu Bratislava a z Komety Brno. Už nám říkají i dorostenci, že pokud se neuchytí v Kometě, tak první cesta, kterou zvolí, bude přestup právě k nám.

Vidí, že v Břeclavi se začíná pracovat na profesionální úrovni. Dorost i devátá třída mají po každém zápase videorozbory. Mají nutričního poradce. V kabině máme televizi, na které nonstop běží záznamy NHL. Pokaždé, když tedy kluci vstoupí do kabiny, nastaví se do módu, že se mají soustředit na hokej a neřešit ptákoviny.

„V kabině máme televizi, na které nonstop běží záznamy NHL.“

Vidíte u kluků nový impulz k hokeji?
Vidím. Vidím u nich obrovský posun. Ať už přišli kluci z Komety, nebo ze Slovanu, tak opravdu raketově vystřelili nahoru. Hokejem se baví. Přišel sem kluk z Techniky, kde na něho všichni nadávali, že je grázl a neumí hrát hokej. U nás neskutečně vyrostl, je jeden z TOP beků a hokejem se baví. Pořád se usmívá, zapadl skvěle do kolektivu.

My chceme od hráčů, ať dělají chyby. Neřešíme výsledek, ale jejich herní projev. Musí makat šedesát minut na sto procent.

Jak moc klub trpí na to, že v dospělé kategorii hraje jen krajskou ligu?
Myslím si, že to má dvě strany. Do mužů nemusí proudit tolik peněz. Jsem zastáncem toho, že áčko a mládež mají být oddělené. Samozřejmě je to škoda v tom, že tu není takový přísun hráčů. Ti totiž nevidí perspektivu v Břeclavi v tom smyslu, že tu nenakouknou do nějaké profesionální soutěže. Nicméně pokud se budeme bavit o žákovských a dorosteneckých kategoriích, tak si myslím, že to žádný vliv nemá.

Foto: hclvibreclav.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz