Malík s Paříkem byli nepřekonatelní, chválí brankáře Fürbacher

Foto: Hockey Canada

12. listopadu 2017, 20:50

Mládežnický hokej

Nebýt výkonů gólmanské dvojice Nick Malík – Lukáš Pařík, česká reprezentace do 17 let by na World Hockey Challenge bronz rozhodně nezískala. Na cestě z Kanady jsme zastihli trenéra brankářů Václava Fürbachera.

Můžete popsat průběh turnaje z pohledu trenéra brankářů?
Mužstvo mělo ze začátku turnaje trochu problémy s aklimatizací. Náš výkon tak nebyl výrazný, což ovšem neplatí o brankářích. Oba, jak Malík, tak Pařík, patřili mezi nejlepší hráče a velice rychle si přivykli na rychlou a agresivní hru zámořských týmů.

Dostali jste se přes čtvrtfinále. Právě při těchto zápasech je gólman veledůležitý...
Do čtvrtfinále jsme šli s Nickem Malíkem a byl to nejlepší hráč na hřišti. Byl soustředěný a odchytal zápas bez jediné chybičky. Jasně předčil svůj protějšek a vedl náš tým k vítězství a postupu do semifinále.

Přesto následně dostal šanci další brankář Lukáš Pařík. To svědčí o vaší důvěře v oba dva.
Ano, je to tak. Oba během sezony podávají výborné výkony ve svých klubech a myslím, že v tomto věku si zaslouží bránu oba. Vždyť se pořád ještě bavíme o výchově mládeže. Lukáš byl v semifinále nepřekonatelnou hrází pro kanadské hokejisty a dokázal, že patří mezi špičku ve své kategorii.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V boji o třetí místo dostal příležitost opět Malík?
Je to tak. Nick prakticky Kanaďanům nedovolil vůbec nic. Nebýt obdrženého gólu ve sporné přesilovce, tak by na jeho výkon soupeř nenašel žádnou zbraň. Oba musím pochválit za to, že se nejlépe z evropských brankářů sžili se zámořským stylem hokeje a oba patřili k tomu nejlepšímu, co turnaj nabídl. Troufnu si říci, že bez jejich podpory by bronzová medaile nebyla skutkem, ale jen přáním.

Nick Malík je o rok mladší, mohl by chytat v šestnáctce. Nemračí se na vás její trenér Karel Beran?
(směje se) Kdepak, v současné době výborně funguje spolupráce reprezentačních trenérů napříč kategoriemi. Říkal to i Karel ve vaší reportáži ze srazu šestnáctky, kterou jsem v Kanadě viděl. Jsme na stejné lodi a máme stejný cíl, kterým je vychovat špičkové hráče pro český hokej. V reprezentaci U16 mají šanci zase jiní kluci, a tak by to mělo být.

Ukazuje se, že pro brankáře je zásadní, aby vyrůstal pod dohledem a byl psychicky v pohodě, aby měl na trénink svého řemesla klid. Láká naše kluky cizina?
Nevím, jestli je láká, ale jsou rozumní a vědí, že domov a podmínky, které jim vytváří český program, jim hned tak nikde nepřipraví. Podívejte se do starších kategorií. Zjistíte, že třeba Lukáš Dostál z osmnáctky chytá kromě juniorky i WSM Ligu a také už dostal příležitost v brněnském áčku v Lize mistrů. Ale těch dobrých příkladů je v poslední době více. Myslím, že juniorům, a to nejen brankářům, pomohlo uzavření WSM Ligy. Kluby se nebojí sestupu, hrají nejlepší mladé hráče a kluci určitě přinesli nový vítr do plachet celé soutěži.

Foto: Hockey Canada

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz