Místo rozbruslení jdeme do práce, vypráví Šafránek. Proč neřeší jiné nabídky?

Foto: kozel83.rajce.idnes.cz

19. prosince 2020, 21:15

Ondřej Mach

Poslední dva roky trhal soupeře na kusy ve druhé lize, nyní dominuje o patro výš. David Šafránek je pro Kolín absolutně nepostradatelným hráčem, kapitán Kozlů svůj tým znovu gólově táhne.

Čekal jste, že si parádní fazonu přenesete i do Chance ligy?
Asi jsem nečekal, že se mi bude až tak dařit. Hlavně jsem nevěděl, jaké to bude po té měsíční pauze, která byla způsobená koronavirem. Neměl jsem představu, jak to bude vypadat, protože být takhle dlouho bez ledu uprostřed sezony, to jsem nikdy nezažil.

Jak jste pauzu snášel psychicky? Nejspíš to nebylo nic jednoduchého.
Mně to zrovna tolik nevadilo. Mám i normální zaměstnání, takže jsem práci měl. Spíš mi chybělo sportování celkově, zapotit se a zatrénovat si na ledě. Nechci říct, že by se mi pauza hodila, ale aspoň jsem mohl být s rodinou, protože máme doma malé mimčo. Byl jsem rád, že jsem se mu mohl věnovat.

Sledujete své osobní statistiky, nebo pro vás nejsou zase až tak důležité?
Myslím, že to k tomu patří, minimálně u útočníků. Je to takové měřítko, ale na gól se vždycky nadře celá lajna. U nás v útoku je pohoda, takže neřešíme, kdo má kolik gólů. Vychází to tak hezky, že se daří všem třem.

„Pod tlakem by měly být spíš ostatní lajny, když to táhneme my.“

Na produktivitě Kozlů má podíl především vaše první formace, ostatním se tolik nedaří. Necítíte se kvůli tomu víc pod tlakem?
To by měly být spíš pod tlakem ostatní lajny, když to táhneme my. (směje se) Ne, tak jsme první lajna a jsme nejčastěji nasazovaní, body se od nás čekají. Docela mě to překvapilo, že nám to až takhle sedí. Může přijít zápas, kdy naše lajna vybouchne, ale tak to v hokeji chodí. Měli jsme pár utkání, kdy nám to tolik nešlo, naštěstí ale dal gól někdo jiný.

Znovu nastupujete s Václavem Jankovským, se kterým jste váleli už v předchozích letech. Vypadá to, že vám to spolu docela sedí, ne?
Jsme si typově podobní, on je taky velký a úplně nemáme hru založenou na tom, že bychom někde lítali za nastřelenými puky. Soupeře se spíš snažíme přečíslit nějakou kombinací, Zdenda Král k nám výborně zapadl. Nemáme problém si vyhovět.

V Kolíně letos působíte jako kapitán, stejnou roli jste zastával i před pár lety. Vyhovuje vám?
Nemám s tím problém. V kabině jsem skoro nejstarší, starší jsou akorát Honza Stehlík, Petr Pýcha a Lukáš Krejčík. Jinak už tam moc hráčů kolem třicítky není. (směje se) Kapitánství mi nevadí, podle mě mi role vůdce seděla už dřív. Snad je to na dobré cestě.  

Kolín stráví vánoční pauzu na třináctém místě tabulky, v posledních duelech se vám dařilo. Co říkáte na dosavadní průběh ročníku?
Tabulku moc nesleduju, protože je tam mnoho předehraných a neodehraných zápasů. Myslím, že jsme odehráli hodně utkání, kdy jsme prohráli o gól a naší nezkušeností jsme je nezvládli. Zaplatili jsme nováčkovskou daň a nebodovali jsme. Dobrý zápas jsme měli třeba v Havířově, další výborný v Porubě. Nemáme z nich nic, ale odváželi jsme si dobrý pocit z toho, že v Chance lize působíme dobrým dojmem a výhry se objeví. Šlo taky o naše sebevědomí, protože kdybychom dostali sedmičku v Havířově, pak osmičku v Porubě, tak by nám do dalších zápasů kleslo. Teď jsme měli tři domácí výhry a jeli jsme na Slavii s cílem bodovat, to se nám nakonec podařilo.

„Když se navíc občas podívám na nějaký sestřih extraligy a vidím, jak je to strašně rychlé, tak tam určitě nepatřím.“

Nezkušenost mohla v počáteční fázi sezony hrát opravdu velkou roli. Myslíte, že se vám postupně začne dařit ty těsné zápasy překlápět na vaši stranu?
Je to možné. Zase nevím, jaký tým budeme mít příští rok, kdo tady zůstane. Máme spoustu mladých kluků, kteří se potřebují vyhrát a získat sebevědomí. Spousta z nich se s profesionálním hokejem seznamuje poprvé, některé zápasy podle toho vypadaly. Jestli se tahle sezona dohraje, tak by si z ní každý mohl vzít jen to nejlepší.

Vyšlápli jste si třeba na Vsetín, Přerov nebo právě Slavii. Je to pro vás takový důkaz, že tým má opravdu na to, aby hrál s každým?
Máme hru založenou na bojovnosti a obětavosti, že popadáme do střel a nějak to umlátíme. Nedáváme tolik gólů, nepomůžeme si v přesilovkách, to je také o zkušenostech. Na zápase se Vsetínem ještě byli diváci, to bylo úžasné. Všichni viděli, že v Chance lize nejsme náhodou a budeme tam důstojným týmem.

Foto: Martin Voltr

Klub před sezonou navázal spolupráci s extraligovým Hradcem Králové. Jak ji vnímáte?
Myslím, že je to důležité, protože spousta týmů má něco podobného. Hradec je blízko, dojezd do Kolína je krátký. Hráči z Hradce u nás zapadli dobře. Jsou to mladí kluci, kteří mají vidinu toho, že by si je Mountfield mohl stáhnout zpátky. Makají tady, tak by to mělo být.

Vy jste v Hradci Králové působil v mládežnických letech. Když se podíváme na vaše čísla v první lize, nenapadlo vás, že by si vás mohli vytáhnout do extraligy?
To ne. (usmívá se) Už na to asi nemám věk, aby mě někde zkoušeli. Když se navíc občas podívám na nějaký sestřih extraligy a vidím, jak je to strašně rychlé, tak tam určitě nepatřím.

„Chybí nám třeba ranní rozbruslení, protože místo něj jdeme do práce.“

Zpátky ke Kolínu. Klub funguje na poloprofesionální bázi, někteří hráči chodí současně do práce. Může se to podle vás během sezony projevit?
Asi jo. Osobně jsem z toho taky měl strach, jestli to budu zvládat a budu mít vůbec sílu na ledě něco předvést. Chybí nám třeba ranní rozbruslení, protože místo něj jdeme do práce. Záleží na tom, jak si to každý v práci dokáže zařídit, aby zápasový den strávil nějak poklidně.

Chance ligu teď po krátké době čeká další pauza. Přijde vám znovu vhod, že si s rodinou odpočinete, nebo byste radši pokračoval v zápasovém tempu?
Když se to takhle hezky rozjelo, tak bych určitě pokračoval dál. Byl jsem zvyklý, že o svátkách hrajeme zápasy. Jít na zápas i přes Vánoce mi docela vyhovovalo, na tribunách byla vánoční atmosféra cítit. Mně pauza asi osobně vyhovovat nebude, každopádně se těším na svátky s rodinou.

Vraťme se zpátky k postupu do Chance ligy, který se pro Kolín potvrdil až v květnu. Vzpomenete si, jak jste se to tehdy dozvěděl?
Do poslední chvíle se čekalo a hráči pořádně nevěděli, co bude. Město s klubem o tom jednaly a v jednu chvíli bylo docela jasné, že přihlášku nepodáme. Tak nějak jsme to brali, nebylo to tak, že bychom to dennodenně řešili. Když se blížil termín, kdy se má přihláška podat, tak jsem dostal informaci, že do toho jdeme. Trochu mě to překvapilo, protože jsem se smířil s tím, že postup neklapne. Mile mě překvapilo, že se všechno podařilo zvládnout a přihlášku jsme podali.

Stihli jste vůbec postup se spoluhráči nějak oslavit?
Ani už si pořádně nepamatuju, jestli jsme to nějak slavili. Už to bylo déle od toho, co sezona skončila. Euforie pak není taková, nebylo to úplně ideální. Když postup vybojujete v play off, tak je to určitě něco jiného. Teď byla úplně jiná situace.

Pro Kolín je to v první lize historická sezona. Jak snášíte, že si ji nemůžete vychutnat s fanoušky v ochozech?
Je to škoda. Diváci na to byli natěšení, bylo to vidět i na zápase proti Vsetínu. Podle mě vidí, že nikde nedostáváme velkou bídu a občas vyhrajeme, takže se ke mně dostane, že by lidi na hokej rádi přišli a sledují to na HOKEJCE. Když byly ještě otevřené hospody, tak někde měli plátna, kde se na nás dívali. Fanoušci na tribunách hrozně chybí, podle mě to postrádá smysl. Čtyřicet lidí se na ledě honí za pukem a nikdo to pořádně ani nevidí.

„Čtyřicet lidí se na ledě honí za pukem a nikdo to pořádně ani nevidí.“

Když jsme spolu mluvili naposledy, tak jste zmínil, že byste se do první ligy rád vrátil. Nejspíš jste ale nečekal, že to bude s Kolínem, ne?
Říkal jsem, že bych se rád vrátil, ale nastoupil jsem do normálního zaměstnání. Ve všech prvoligových týmech se trénuje dvoufázově, což se s prací skloubit nedá. Já bych kvůli tomu práci zkrátka neobětoval, do toho bych nešel. Jsem rád, jak to vyšlo s Kolínem, že tady máme nastavený formát poloprofesionálního klubu a je nám umožněno chodit do zaměstnáni, mladší kluci zase můžou normálně studovat. Trénujeme odpoledne a já jsem takhle spokojený. Jsem rád, že v Kolíně je první liga a myslím, že jsme si to za výkony ve druhé lize zasloužili.

Přece jenom, neřešíte i nabídky z jiných klubů?
Když mají týmy v průběhu sezony marodku nebo herní krizi, tak pár telefonátů dostanu. Nicméně jsme se domluvili na tom, že to pro mě nemá smysl, jít někam na měsíční hostování. Budu se zase opakovat: musel bych kvůli tomu skončit v práci, a to bych nechtěl.

Foto: kozel83.rajce.idnes.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz