Bednářovy pocity? Obrovská radost a štěstí. Gratulovali mu Hronek i Zadina

Foto: Martin Voltr

Na plnou polovinu z draftovaných českých hokejistů letos ukázaly kluby originální šestky NHL. Jedna z organizací s největším renomé, která ale aktuálně prožívá složité roky, sáhla i po Janu Bednářovi.

Karlovarský gólman si na své jméno počkal do třetího kola draftu. Víceméně se tak v jeho případě potvrdily prognózy, ty nejoptimističtější mířily maximálně o kousek výš.

„Když draft probíhal a začala padat jména od druhého kola, tak už jsem byl trochu nervózní. V prvním kole ještě ne, protože jsem věděl, že s největší pravděpodobností vybrán nebudu, to jsem spíš držel palce ostatním klukům. Když si mě vybral Detroit, tak to byly obrovské pocity štěstí a radosti, samozřejmě je to ale také závazek k další práci,“ zmínil v rozhovoru pro web Energie.

„Mým snem bylo vždycky si zahrát v Kanadě, ale Detroit je hokejové město, a to je víceméně s Kanadou srovnatelné.“

Jak už to chodí, konkrétní pozici úplně neřešil. „Na žebříčky jsem před draftem moc nekoukal. Pro mě je důležité, že si mě vybrala dobrá organizace. Teď je na mně, abych v příštích letech dokazoval, že si v NHL můžu zahrát,“ ví Bednář.

Cesta ho ještě čeká trnitá. Vidět ale svoje jméno vedle loga Rudých křídel, už to samo o sobě je pro něj ctí! „Mým snem bylo vždycky si zahrát v Kanadě, ale Detroit je hokejové město, a to je víceméně s Kanadou srovnatelné. V tomhle ohledu jsem určitě maximálně spokojený,“ pousmál se brankářský čahoun.

Když se řekne Detroit a čeští gólmani, asi každý si vybaví dvě hvězdy, které za klub v tomto tisíciletí chytaly. Tedy Dominika Haška a Petra Mrázka. Stovku duelů odehrál za Red Wings v minulé dekádě jiný karlovarský odchovanec Martin Frk, aktuálně v organizaci rostou obránce Filip Hronek a útočník Filip Zadina.

Mimochodem, oba dva hned svému následovníkovi gratulovali. „Je od nich pěkné, že mi napsali,“ přiznal Bednář. „Hned po draftu mi volal americký scout Detroitu, který už se mnou mluvil předtím několikrát a chtěl mě přivítat do organizace. Hlavní conference call, který s nimi budu mít, ten ještě neproběhl, ale v nejbližších dnech se určitě spojíme,“ vylíčil.

„V duchu jsem si říkal, jestli nám tady někde nenainstalovali kameru, protože jsme byli všichni v teplácích.“

Hlavní je, že čeští talenti už mají draft konečně za sebou. Letošní čekání bylo opravdu dlouhé. Jakmile se klíčový večer blížil, Jan Bednář už začínal tušit, u kterých klubů má největší naději.

„Musím říct, že asi dva dny před draftem jsem mluvil s agentem, který říkal, že je asi šest týmů, které měly největší zájem, a Detroit mezi nimi byl. Vždycky, když jeden z těch týmů měl volbu, tak se přiznám, že jsem byl o to nervóznější,“ prozradil pro stránky hokejkv.cz.

Setřepat nervozitu mu doma u televize pomáhala rodina. „Jak ale draft probíhal a viděl jsem tam kluky v oblecích, tak jsem si v duchu říkal, jestli nám tady někde nenainstalovali kameru, protože jsme byli všichni v teplácích,“ usmál se český sympaťák. „Určitě to byl ale i tak skvělý zážitek,“ doplnil jedním dechem.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Jan Bednář má za sebou dvě sezony v nejvyšší české soutěži, které prokládal starty za karlovarskou juniorku, případně prvoligový Sokolov. Ještě do tohoto léta neměl – i vinou odsunutého draftu – jasno o své budoucnosti, nicméně Energie už počítala s jeho odchodem.

V srpnu pak podepsal smlouvu s týmem Acadie-Bathurst z QMJHL, který si ho vybral na draftu CHL. A jelikož právě tato soutěž jako první na severoamerickém kontinentu zahájila novou sezonu, o dalších krocích české hvězdičky se zdá být jasno.

„V Detroitu teď ten tým trochu přestavují a výhledově třeba pět let dopředu by mohli hrát hodně vysoko.“

„Zatím pořád čekám na letenky do Kanady, ale uvidíme, co mi řeknou lidé z organizace Detroitu. Většina týmů, se kterými jsem mluvil, preferovala, abych šel do Kanady. Myslím si, že ani Detroit nebude výjimka a jen počkám, až budu moct odletět,“ přikývl.

Nejdřív ho tedy čeká těžká adaptace na zámořský hokej. Až pokud se mu vydaří, začne pořádně pokukovat po své pozici v hierarchii brankářů Red Wings.

„V Detroitu teď ten tým trochu přestavují a výhledově třeba pět let dopředu by mohli hrát hodně vysoko. Vím, že je tam Jonathan Bernier a na farmě Calvin Pickard, trochu nejasná je situace kolem Jimmyho Howarda. Přiznám se, že úplně nevím, jak je to tam s mladými gólmany, ale cítím, že do budoucna bych tam mohl mít šanci,“ doplnil Jan Bednář.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz