Covid-19 ovlivnil i mládež: Soutěže budou nesestupové

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Po vzoru mužských soutěží, ani z těch mládežnických se nebude v nadcházející sezoně sestupovat. Rozhodl o tom výkonný výbor Českého hokeje. Ten rovněž pozměnil systém Extraligy juniorů a Extraligy dorostu.

Obě nejvyšší mládežnické soutěže přitom měly (opět) projít razantním zúžením, k němu však ani letos nedojde: Z dvaceti účastníků Juniorské ligy akademií měly přímo sestoupit tři až čtyři, ze třiceti týmů Extraligy dorostu rovnou šest.

Namísto toho ale obě soutěže nabydou o jeden celek postupující z nižší ligy.

Juniorská liga akademií se jinak odehraje podle plánovaného formátu, ke změnám ale došlo v dalších soutěžích.

V Extralize juniorů se nebude hrát play off. Místo osmikolového systému se ve dvou základních skupinách týmy utkají „jen“ šestkrát, ale k tomu nově dvakrát s týmy z druhé skupiny. Vítěze skupin následně rovnou čeká série na tři vítězství o postup do nejvyšší soutěže.

Extraliga dorostu zase přišla o nadstavbu, mužstva zůstanou ve třech základních skupinách. Tam se střetnou ne dvakrát, nýbrž čtyřikrát každé s každým. Prvních pět týmů z každé skupiny a jeden nejlepší z šestých příček pak postoupí do play off, jehož formát se nemění. Po dvou kolech pojedou čtyři postupující na mistrovství republiky.

Tisková zpráva Českého hokeje

Výkonný výbor ČSLH schválil hlasováním per rollam herní systémy nejvyšších mládežnických soutěží.

Dvacet účastníků juniorské ligy akademií se v základní části utká dvoukolově každý s každým a každý tak sehraje 38 utkání. Po jejím skončení budou mužstva, která se umístila na prvním až dvanáctém místě, rozdělena do třech čtyřčlenných skupin (1., 6., 7. a 12. / 2., 5., 8. a 11. / 3., 4., 9. a 10.), v nichž se utkají čtyřkolově každé s každým. Předchozí výsledky se nezapočítávají s tím, že dvě nejlépe umístěná mužstva v každé skupině si ze základní části přinesou bonus 6, resp. 3 body. Mužstva umístěná v těchto skupinách na prvním a druhém místě spolu se dvěma celky, které dosáhly nejvyššího bodového zisku na třetích příčkách, postupují do play off, hraného na dvě vítězná utkání, jehož vítěz získá titul juniorského mistra České republiky.

Mužstva umístěná po základní části na třinácté až dvacáté příčce se utkají dvoukolově každé s každým ve skupině o umístění, v níž se body získané v základní části soutěže započítávají.

Dvanáct účastníků extraligy juniorů bude podle územně rozděleno do dvou šestičlenných skupin. V základní části se utkají šestikolově každý s každým a dvoukolově s družstvy druhé skupiny, takže sehrají 42 utkání. Mužstva, která se v základní části umístí ve skupinách na prvních místech, se utkají na tři vítězná utkání a vítěz získá právo účasti v juniorské lize akademií pro sezónu 2021/22.

Třicet účastníků extraligy dorostu bude podle územního principu rozděleno do tří skupin, v nichž se utkají čtyřkolově každý s každým a absolvují tak 36 utkání. Družstva umístěná ve skupinách na prvním až pátém místě spolu s mužstvem, které dosáhlo nejlepšího výsledku na šestém místě, sehrají dvoukolové play off na dvě vítězná utkání. Čtyři nejúspěšnější mužstva play off postoupí do závěrečného turnaje, ve kterém se systémem semifinále, finále a souboj o třetí místo, hraným na jedno utkání, střetnou o titul dorosteneckého mistra České republiky.

Stejně jako v soutěžích dospělých zohledňují schválené modely dopady pandemie na hokejovou sezónu a usilují o vytvoření předpokladů pro dohrání soutěží i v případě, že by část zápasů musela být kvůli výskytu nákazy a karanténním opatřením odložena nebo by nebyla sehrána vůbec.

Z uvedených důvodů budou nejvyšší mládežnické soutěže v sezóně 2020/21 nesestupové. Postup při posuzování nesehraných utkání, který upravují „Všeobecné podmínky pro soutěže řízené ČSLH“, je podobný jako v soutěžích dospělých (podmínka sehrání alespoň poloviny zápasů v základní části; povinnost sehrát odložené utkání do čtyřiceti dnů; použití průměrného bodového zisku u mužstev, která nesehrají v základní části všechna utkání; kontumace nesehraných zápasů v play off…).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz