Deváťáci a sedmáci se těší na nadstavby. Kdo bude nástupcem Litvínova?

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

21. září 2021, 10:40

Martin Voltr

První dva hrací víkendy za sebou mají také žákovské soutěže, kterým odstartovala poslední sezona před změnou struktury. Jací soupeři a jaký hrací formát čekají deváťáky a sedmáky?

Zástupci hokejového svazu ve spolupráci s kluby vypracovali návrh na nový systém žákovských soutěží. Výkonný výbor Českého hokeje ho následně posvětil, ale i s ohledem na situaci okolo koronaviru zároveň i odložil, a v platnost tak vstoupí až od sezony 2022/23.

Zásadní změna? Devátá třída se příští rok oddělí od žákovských kategorií.

Letošní ročník ale ještě „doběhne“ ve starých kolejích. Nejkvalitnější zápasy ve věku mezi 10 a 15 lety tak nadále čekají mladé hokejisty v Lize starších žáků "A" (devátá třída) a Lize mladších žáků "C" (sedmá třída). První je určená hráčům ročníků 2007 a 2008, druhá zase těm narozeným v letech 2009 a 2010.

Obě kategorie čeká stejný hrací systém a na zápasy cestují společně, přičemž nejprve své utkání hrají mladší žáci a po nich ti starší. Týmy jsou rozděleny do šesti skupin po osmi až deseti týmech; pět klubů však staví mužstvo pouze do soutěže mladších žáků – Děčín, Kadaň, Smíchov, Technika Brno a Znojmo.

Do soutěže devítek se tak zapojilo 50 týmů, do soutěže sedmiček 55.

Co mělo platit už v loňské sezoně, to se snad naplní v té letošní. Ve všech skupinách se celky utkají dvoukolově, základní fáze vyvrcholí o prvním prosincovém víkendu a pak budou následovat nadstavby, které nabídnou vyrovnanější a kvalitnější zápasy.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Do těch postoupí první čtyři družstva ze všech skupin, a to na základě tabulek starších žáků. Těchto 24 týmů utvoří na základě územního principu tři skupiny A, B, C, kde se utkají opět dvoukolově. Nepostupující týmy dohrají ročník ve skupinách o umístění, jejichž počet bude teprve upřesněn. Výsledky z první části se všem vymažou.

Sedmáci pak už budou bojovat „pouze“ o prvenství ve svých nadstavbových skupinách, zatímco deváťáci budou mít jeden větší cíl – mistrovství republiky. Na závěrečný turnaj, který by se měl hrát od 14. do 18. dubna 2022, tedy o Velikonocích, pojedou dva nejlepší z každé nadstavby.

Mistrovství bude pro všechny čítat jeden zápas denně, zůstane u osvědčeného formátu každý s každým. Posledními republikovými šampiony starších žáků jsou hokejisté Litvínova, kteří triumfovali na jaře 2019 ve Vítkovicích.

Poslední mistři starších žáků z Litvínova

Poslední mistři starších žáků z Litvínova | Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Všechny zápasy soutěže deváťáků se hrají tříbodovým systémem, kdy v případě remízy následuje prodloužení a případně samostatné nájezdy. Sedmáci naopak hrají dvoubodovým systémem s remízami.

Do zápasu může nastoupit maximálně 17 hráčů do pole, z nichž tři mohou být mladšího ročníku – mezi deváťáky tedy hráči ročníku 2009 a mezi sedmáky ti ročníku 2011. Stejný početní limit platí pro cizince; dívky mohou startovat v neomezeném počtu o dva roky starší. Deváťáci během sezony absolvují povinné testování.

Rozpisy zápasů, tabulky i hráčské statistiky jsou dostupné na webových stránkách krajských svazů, které jednotlivé skupiny řídí. Na hokej.cz budeme během sezony informovat o dění v soutěžích v průběžných souhrnech.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Skupiny Ligy st. žáků "A" a Ligy ml. žáků "C"

Skupina 1 – Ústecká (rozpis a tabulka »):
HC Energie Karlovy Vary, Piráti Chomutov, HC Litvínov, HC Slovan Ústí nad Labem, HC Baník Sokolov, Mostečtí Lvi, HC Stadion Litoměřice, HC Slovan Louny, HC Děčín, SK Kadaň

Skupina 2 – Pražská (rozpis a tabulka »):
HC Škoda Plzeň, HC Sparta Praha, Rytíři Kladno, PZ Kladno, HC Meteor Třemošná, HC Hvězda Praha, HC Kobra Praha, HC Slavia Praha, HC Pilsen Wolves, HC Smíchov 1913

Skupina 3 – Jihočeská (rozpis a tabulka »):
HC Motor České Budějovice, HC Dukla Jihlava, HC Tábor, HC Střelci Jindřichův Hradec, BK Havlíčkův Brod, SKLH Žďár nad Sázavou, SK Horácká Slavia Třebíč, HC Příbram

Skupina 4 – Královéhradecká (rozpis a tabulka »):
Bílí Tygři Liberec, HC Dynamo Pardubice, Mountfield HK, BK Mladá Boleslav, HC Letci Letňany, SC Kolín, HC Buldoci Neratovice, HC Poděbrady, HC Chrudim

Skupina 5 – Jihomoravská (rozpis a tabulka »):
HC Kometa Brno, PSG Berani Zlín, VHK ROBE Vsetín, HC ZUBR Přerov, HCM Warriors Brno, HC Lvi Břeclav, HK Kroměříž, HK Mladí Draci Šumperk, Technika Hockey Brno, HC Orli Znojmo

Skupina 6 – Moravskoslezská (rozpis a tabulka »):
HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Oceláři Třinec, AZ Heimstaden Havířov, HC RT TORAX Poruba, HC Olomouc, HC Frýdek-Místek, Hokejový klub Opava, HC Kopřivnice

Modře označené týmy se zúčastní pouze Ligy mladších žáků.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz