Dlouhé čekání a pak radost. Osmnáctku spasil Konečný v čase 59:47

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Tomu se říká ukončit střelecké trápení v pravou chvíli! Čeští hokejisté do 18 let na turnaji pěti zemí ve Švédsku poprvé skórovali až na konci šesté třetiny, ale i to jim stačilo k vítězství – Švýcary porazili 1:0 zásluhou Jakuba Konečného a brankáře Oldřicha Cichoně.

„Zaplať pánbůh za ten jeden gól na konci, díky kterému jsme vyhráli. Jinak je to pořád dokola stejná písnička. Znovu můžeme pochválit obranu, výborně nám chytají oba brankáři, ale tlak do brány máme mizerný. Sice se to oproti prvnímu zápasu zlepšilo, chodili jsme před bránu, ale puk tam nedostaneme,“ shrnuje v kostce základní dojmy asistent trenéra Milan Plodek.

Pokud by snad vedle existujícího Fanklubu defenzivního fotbalu někdo zakládal Fanklub defenzivního hokeje, pak by měl z výsledků českého týmu ve Švédsku radost. Výsledky 0:1 a 1:0 se totiž opravdu jen tak nevidí....

Zatímco proti Američanům však byli Češi outsidery, tentokrát už výhru nutně potřebovali. Podobně jako na Hlinka Gretzky Cupu jim dala velkou práci, ovšem nejen za střeleckou převahu 32:20 si ji zasloužili.

Rozhodl o ní v čase 59:47 Jakub Konečný! „Rychle jsme otočili hru ve středním pásmu, přenechali si puk za modrou a Tomáš Chlubna vystřelil. Našel mě o beton a já jsem dorážel skoro do prázdné brány,“ popisuje jedinou trefu její autor.

„Byl to moc hezký pocit, protože v koncovce jsme se oba dva zápasy trápili. Měli jsme hodně šancí, ale nedokázali jsme je využít. Jsem rád, že to tam padlo, a ještě ke všemu třináct sekund před koncem,“ dodává.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Trenérům se tak vyplatilo rozhodnutí před třetí třetinou – právě Konečného totiž přesunuli na centr elitní formace. „Kony byl vidět, odehrál dobrý zápas. Zkusili jsme první lajnu trochu oživit a nakonec to vyšlo, ale spíš to byla shoda náhod,“ soudí Plodek. „Určitě je to povzbuzení, když vás trenér takhle posune a cítíte, že od něj dostáváte důvěru,“ usmívá se Konečný.

Jedním z klíčových momentů zápasu bylo oslabení tři na pět, které Češi hráli půl minuty na začátku třetí třetiny. „Bylo to hodně důležité. Bere to hodně sil, ale naštěstí se nám ho podařilo ubránit. Přispěl k tomu i Olda Cichoň, který nás dobře podržel,“ chválí forvard svého klubového parťáka ze Sparty.

Cichoň nastoupil za reprezentační osmnáctku poprvé, dosud měl jediný start v šestnáctce. Čisté konto tak pro něj má velkou cenu.

Češi se právě od vypjaté chvilky ve třech odrazili a v závěru si šli za vítězstvím. Třetí třetinu vyhráli na střely 14:5, v posledních deseti minutách Švýcary tlačili. „Pomohlo nám to na psychiku,“ říká Konečný. „Byl to zlomový moment zápasu, kluci pak už věřili, že góla dáme. A vyšlo to,“ pokyvuje Plodek.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Každopádně nad útočnou fází zatím visí velký otazník. Češi jeli na turnaj s ofenzivními choutkami, ale skoro šest třetin se nedokázali prosadit. Proti Američanům to ještě nebyl tak zarážející fakt, ovšem Švýcarům byli zvyklí dávat poměrně dost gólů.

„Možná je to tím, že jak jsme dlouho nemohli vstřelit tu branku, neměli jsme klid na hokejkách. Potřebovali bychom k tomu i trochu štěstí,“ soudí Konečný.

Jednou z tradičních českých bolestí je hra po rozích, která týmu bere síly a útočné snahy tím často končí. „Přesně tak. Máme záměr dostávat puky za bránu, kde budeme nebezpečnější, ale hra vytáhne kluky do rohů a soupeři se to pak líp brání. Pracujeme na tom, kluci mají nějaký návyk, který musíme odstraňovat,“ vysvětluje asistent Karla Berana.

Samozřejmě nejde jen o hru útočníků, velká část zodpovědnosti stojí i na rozehrávce obránců. „Snažíme se rychle otáčet hru a kluci na to slyší. Omezujeme přihrávky za bránou a vůbec v obranném pásmu. Chceme, aby útočníci startovali dopředu a dostávali puky, ale pro beky kolikrát není úplně jednoduché ten prostor najít. Je to ale moderní trend, který směřuje k mistrovství světa na úzkém hřišti, takže kluci se to učí,“ pokračuje Plodek v rozboru.

Po dvou zápasech je národní tým na třech bodech, teď ho čeká druhá polovina účinkování na turnaji. Tentokrát už zůstane na stadionu v Sundsvallu, kde v pátek vyzve Finy a v sobotu Švédy. To znamená dost náročný dvojboj.

„Finy jsme ještě neviděli, podíváme se na ně na videu. Určitě nás čekají dva obrovsky těžké zápasy, Finové i Švédové mají výborně dovednostně vybavené hráče. Musíme hrát zase trpělivě do obrany. Zatím jsme dostali jeden gól, takže od toho se bude odvíjet naše hra, ale zkusíme se víc prosadit vepředu,“ uzavírá Milan Plodek.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

ČESKO – ŠVÝCARSKO 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 60. Konečný (Chlubna, Krutil).
Rozhodčí: Wedin, Eriksson – Westman, A Eriksson.
Vyloučení: 3:2.
Bez využití.
Střely na branku: 32:20 (7:3, 11:12, 14:5).
Diváci: 293.
Nejlepší hráč ČR: Sebastián Malát.
Česko: Cichoň – Bláha, Kremláček, Krutil, Hampl, Hrádek, Kovář, Talafa – Chlubna, Handl, Malát – Binias, Vrhel, Slavíček – Rouha, Urban, Slanina – Jiruš, Konečný, Malý – Klimo. Trenéři: Beran, Plodek a Skuhrovec.
Švýcarsko: Henauer – Conceprio, Meier, Sidler, Zanetti, Minder, Streule – Hofer, Allenspach, Biasca – Robin, Canonica, Bottini – Graf, Lindemann, Von Allmen – Näf, Fahrni, Ryser. Trenéři: Höhener a Walsky.

Švédsko – Finsko 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 16. Torgersson (Niederbach, Nybeck), 37. Niederbach (Andrae, Nybeck), 58. Niederbach (Nybeck), 59. Säll – 34. Mäenpää.

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 2 2 0 0 0 9:3 6
2. USA 1 1 0 0 0 1:0 3
3. Česko 2 1 0 0 1 1:1 3
4. Finsko 1 0 0 0 1 1:4 0
5. Švýcarsko 2 0 0 0 2 2:6 0

Další program turnaje ve Švédsku

Pátek 8. listopadu:
15:00 Česko – Finsko (Sundsvall)
18:30 Švýcarsko – USA (Sundsvall)

Sobota 9. listopadu:
13:00 Finsko – USA (Sundsvall)
16:30 Švédsko – Česko (Sundsvall)

Neděle 10. listopadu:
11:00 Švýcarsko – Finsko (Sundsvall)
14:30 Švédsko – USA (Sundsvall)

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz