Draftem USHL prošli čtyři Češi. Dva už si zahráli extraligu

Patrik Hamrla | Foto: Marek Sekáč

Než přijdou na řadu drafty do kanadských juniorek i ten hlavní do NHL, své talenty si vybíraly kluby americké United States Hockey League. Stejně jako loni se dostalo na čtyři české mladíky.

I vlivem komplikované sezony se z loňské čtveřice vydali do zámoří jen dva Češi. Jan Škorpík si solidně zachytal v Muskegonu, mladíček Tomáš Trunda zase působil v jedné z nižších soutěží. Doma naopak zůstali Jonáš Peterek s Ondřejem Rohlíkem, a minimálně druhý jmenovaný na tom obrovsky vydělal, neboť se probil do základního kádru extraligových Pardubic.

Ani za normální situace není zdaleka jisté, že draftovaní mladíci americkou výzvu přijmou. Zpravidla u nich bývá spojená s vidinou cesty na univerzitu, i když dosavadní starty v profesionálních týmech jim ji mohou hodně komplikovat.

První fáze draftu USHL je určená budoucím nadějím, letos v ní přišli na řadu hráči ročníku 2005. Na Trundu navázal gólman pražské Sparty Michael Hrabal, jenž se loni v létě zúčastnil velkého brankářského kempu v Rokycanech.

Za sparťanský dorost pak v úvodu sezony nakoukl do pěti zápasů s úspěšností zákroků 94,4 procenta. Výhledově by si mohl zachytat za Dubuque Fighting Saints, kde letos zanechal výtečnou stopu Lukáš Pařík.

Michael Hrabal

Michael Hrabal | Foto: Karel Švec, Český hokej

O čtyři roky starší brankář přišel na řadu jako sedmička druhé fáze draftu. Tým Fargo Force, kde v sezoně 2019/20 dělal kapitána Ondřej Pavel, ukázal na Huga Haase. Opavský odchovanec strávil dva roky ve Švédsku a uplynulý ročník zase v nižší americké NAHL, kde patřil s úspěšností 91,9 procenta mezi nejlepší gólmany.

Člen známého hokejového rodu se chystá na podzim 2022 nastoupit na American International College, USHL by tak pro něj znamenala ideální mezistupeň.

Další dva draftovaní Češi už mají zkušenosti z nejvyšších tuzemských soutěží. V Omaze může na stopu Jakuba Dobeše navázat obránce Tomáš Machů, jenž letos nastoupil k jednomu utkání za extraligové Vítkovice a jinak dostával slušný prostor v Přerově a Šumperku. Jen těsně se neprobojoval na šampionát osmnáctek.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hugo Haas (@hugix28)

Šest extraligových zápasů (z toho tři kompletní) má na kontě Patrik Hamrla, jenž doplňuje naši brankářskou stopu na draftu. Kromě Karlových Varů se letos objevil i v Kadani a Sokolově, na MS do osmnácti let pak odletěl v roli české trojky. Nyní si ho vybralo Waterloo, kde naposledy působili Ondřej Pšenička či Matěj Blümel.

Draftovaní hráči bývají v červnu nebo červenci pozváni do zámoří na try-out, jehož se zpravidla účastní okolo 60 až 80 hráčů spojených s daných týmem. Situaci ale stále komplikují restrikce proti šíření koronaviru, která v případě Spojených států zahrnují i čtrnáctidenní karanténu.

Jedničkou draftu (což nic převratného neznamená) se stal americký forvard Justin Janicke z amerického rozvojového programu. Ten dodal do elitní šestice také Jeremyho Wilmera a Kaidana Mbereka, strážce branky Američanů z nedávného šampionátu osmnáctek.

Tomáš Machů

Tomáš Machů | Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Češi na draftu USHL 2021

1. fáze:
9. kolo, 125. celkově: Michael Hrabal (B, HC Sparta Praha dor.) – Dubuque Fighting Saints

2. fáze:
1. kolo, 7. celkově: Hugo Haas (B, Northeast Generals, NAHL) – Fargo Force
5. kolo, 69. celkově: Tomáš Machů (O, HC VÍTKOVICE RIDERA / Draci Pars Šumperk) – Omaha Lancers
6. kolo, 79. celkově: Patrik Hamrla (B, HC Energie Karlovy Vary) – Waterloo Black Hawks

První kolo 2. fáze draftu

1. Justin Janicke (Ú, USA NTDP U18) – Dubuque Fighting Saints
2. Isak Posch (B, Leksand, Švédsko) – Sioux Falls Stampede
3. Jeremy Wilmer (Ú, USA NTDP U18) – Waterloo Black Hawks
4. Arsenij Sergejev (B, Shreveport Mudbugs, NAHL) – Tri-City Storm
5. Chris Hedden (O, Shreveport Mudbugs, NAHL) – Youngstown Phantoms
6. Kaidan Mbereko (B, USA NTDP U18) – Lincoln Stars
7. Hugo Haas (B, Northeast Generals, NAHL) – Fargo Force
8. Axel Mangbo (B, Rögle, Švédsko) – Sioux City Musketeers
9. Jask Musa (Ú, Odessa Jackalopes, NAHL) – Madison Capitols
10. Morgan Winters (Ú, Kenai River Brown Bears, NAHL) – Youngstown Phantoms
11. Ethan Straky (O, USA NTDP U18) – Green Bay Gamblers
12. Jacob Napier (O, Northstar Christian Academy Knights, NAPHL) – Muskegon Lumberjacks
13. Christian Fitzgerald (Ú, Surrey Eagles, BCHL) – Tri-City Storm
14. Ben Dexheimer (O, Austin Bruins, NAHL) – Madison Capitols
15. Jon Bell (O, Bismarck Bobcats, NAHL) – Cedar Rapids RoughRiders

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz