Gól a hned nahrávka? Odměna, že jsem vydržel a makal, soudí Buchtela

Foto: piratichomutov.cz

V Tipsport extralize debutoval už v říjnu 2016, jenže poté přidával další starty poskrovnu. Letos patřil Ondřej Buchtela do kádru reprezentační dvacítky, působil i ve svazovém projektu Dukla v Litoměřicích, ale na světový šampionát se nakonec neprobojoval. V posledních dnech přišla pro stále ještě devatenáctiletého obránce hřejivá náplast v podobě prvního gólu a první asistence v nejvyšší seniorské soutěži.

Premiérovou trefou ve svém sedmnáctém extraligovém startu nastartoval obrat chomutovských Pirátů v Karlových Varech, o dva dny později přidal asistenci v Plzni. Dva zápasy v hájemství západočeských soupeřů si tak bude pamatovat hodně výrazně. „Měl jsem v obou situacích i trochu štěstí, které beru jako odměnu, že jsem vydržel a makal,“ konstatuje skromně.

Na ledě Energie strávil ze všech svěřenců Vladimíra Růžičky na ledě nejméně času (6:20), což mu však nezabránilo ve vstřelení gólu. Stalo se tak ve 46. minutě a sám Ondřej Buchtela přiznává, že akce, kterou předvedl, v plánu nebyla. „Původně jsem měl po vyhraném buly přihrát Bobbymu Jankovi na střelu z první,“ zmiňuje parťáka, který ho po zápase počastoval dávkou pěny.

„Jenže se mi otevřel prostor, abych šel dolů, tak jsem to vzal na sebe a naštěstí to tam spadlo,“ vypráví dále. „Viděl jsem místo, které udělal náš útočník, když na sebe navázal beka,“ vysvětluje jedním dechem své rozhodnutí.

V postoji Filipa Novotného u pravé tyče našel skulinu, jíž procpal puk za brankovou čáru. „Natlačil jsem se do pozice, ze které jsem mohl zakončovat, a vyšlo to,“ popisuje lakonicky s tím, že velká radost se dostavila až trochu se zpožděním. „Ze začátku jsem nemohl uvěřit, že jsem opravdu dal gól,“ culí se. „Pak přišel neskutečný pocit štěstí a musím přiznat, že tam byla i trochu úleva,“ doplňuje.

 
 
 
View this post on Instagram

? @radek_duda_ & @ondrej_buchtela ? #piratichomutov #telh ?: @hokejkv

A post shared by Pirati Chomutov (@piratichomutov) onJan 20, 2019 at 12:31pm PST

Prvním gratulantem byl Radek Duda. Při setkání generací se nejzkušenější člen chomutovského týmu, jemuž bude brzy čtyřicet, hned pídil, zda je potřeba schovat puk na památku. „Ptal se mě, jestli je to můj první gól v extralize. Když jsem mu řekl, že je, vzal puk a dal ho kustodům,“ vrací se Ondřej Buchtela do nedělního odpoledne, kdy se také dozvěděl, co ho první extraligový gól bude stát. „Hned v autobuse, když jsem nasedl, mi náš pokladník hlásil, že to mám za svačinku,“ prozrazuje.

O dva dny později vyrazil se spoluhráči do Plzně, kde už strávil na ledě téměř třináct minut, což bylo o pár desítek vteřin víc než parťáci z obrany Jakub Trefný se Stanislavem Dietzem. Na stadiónu Škody zapsal Ondřej Buchtela kanadský bod podruhé v řadě, když asistoval u druhého gólu Pirátů. „Vypíchl jsem puk a jeli jsme s Růžou dva na jednoho. On mi chtěl přihrát, ale puk se odrazil k Tomáši Svobodovi, který dal gól,“ přibližuje.

Mladý bek letos naskočil v Chance lize už za tři týmy. Postupně prošel Litoměřicemi, Kadaní a rodným Ústím nad Labem. Aktuálně má na kontě také deset startů v Tipsport extralize s průměrným ice timem necelých osm minut. Střídání soutěží sice považuje za náročné, ale zatím jej podle vlastních slov zvládá dobře. „Největší rozdíl vidím v rychlosti, protože šikovnost hráčů je podle mě v obou soutěžích podobná. Extraliga je ale o něco rychlejší,“ srovnává Ondřej Buchtela závěrem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz