Hadamczik: Sport potřebuje tvrdou ruku! Na svazu chce šetřit

Foto: Karel Švec, Český hokej

18. června 2022, 19:57

Marek Hedbávný

Alois Hadamczik si před začátkem své první tiskové konference v roli svazového prezidenta vzal do ruky mobil a na památku si nahrál video z přeplněné místnosti novinářů. Těší se totiž, že může změnit pořádky v českém hokeji.

„Sport potřebuje tvrdou ruku. Vůči sobě i druhým. To je moje krédo," hlásí zanedlouho sedmdesátiletý funkcionář, který toho ve vrcholovém sportu na různých pozicích zažil už spoustu. 

Pro hokejové kluby chce během svého funkčního období získat víc peněz. Pochopitelně proto bude jednat o větší podpoře od vlády. „Určitě je to správná cesta, jenže ta cesta je delší," uvědomuje si. „Vláda má teď tolik svých problémů vinou války nebo inflace... Nemyslím si, že jim pošleme dopis a na příští schůzi nám to schválí. Musíme s nimi pracovat, být trpěliví a mít pokoru."

Avizuje proto: „Já chci hledat rychlejší způsoby, jak získat peníze pro kluby: chci je najít v sídle svazu, podívat se na smlouvy a různé věci."

„Je potřeba si udělat šetření, jestli je potřeba, aby na svazu pracovalo tolik lidí."

„Je potřeba si udělat šetření, jestli je potřeba, aby na svazu pracovalo tolik lidí. Jestli je potřeba, aby tam bylo to či ono... Nechci teď ale jmenovat," popisuje.

„Audit nám ukáže, jestli šetříme správně, nebo nešetříme. My nemáme plný měšec, nemůžeme si říct, že nám je to jedno. V rodině je to stejné. Musíme se začít dívat, jestli umíme ušetřit: jestli není hodně lidí, hodně aut, věcí a podobně..." pokračuje. „Když má firma obrat 600 milionů, chci věřit tomu, že když přijde přísný manažer, umí něco ušetřit."

„Budu hledat peníze tak, aby byly. Neříkám, kolik jich najdu, ale věřím, že něco najdu. Budu oslovovat různé sponzory, kteří říkali, že jestli se stanu prezidentem, pomůžou mi. Jsem zvědavý, jestli dodrží slovo," povídá Hadamczik.

„Nepřicházím na svaz, abych někomu vyhrožoval a hodil tam granát."

Zkrátka – v Českém hokeji se po Hadamczikově nástupu očekávají velké změny, včetně těch personálních. „Nechci ale dělat unáhlené a zbrklé kroky, zneužívat toho, že jsem v čele svazu a mám nějaké pravomoci. Chci se chovat slušně ke všem lidem," vzkazuje.

„Nepřicházím na svaz, abych někomu vyhrožoval a hodil tam granát. Nepřicházím ani s žádnými kamarády, aby měli pozici. To ne. Přicházím se svým jménem a chci, aby to moje jméno mělo úspěch," hlásí někdejší reprezentační kouč.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Hadamczik plánuje cesty za kluby
Alois Hadamczik v bezprostředním projevu po svém zvolení delegátům slíbil, že bude pravidelně jezdit do klubů a bude jejich zástupcům naslouchat.

Zopakoval to i před novináři: „Když budu na hokeji, budu se vyptávat klubů, v čem mají problém, a budu si dělat poznámky. Musíme klubům naslouchat, respektovat je."

Hadamczik totiž v předvolebních rozhovorech zmiňoval, že se musí obnovit důvěra v chod svazu. Jedna z cest je právě přímá komunikace. „Musím přesvědčit, že nastavím pravidla hry, budu příkladem a věci, které jsem jmenoval, se budu snažit realizovat," uvedl. 

„Když budu na hokeji, budu se vyptávat klubů, v čem mají problém, a budu si dělat poznámky."

Hadamczik hned po tiskové konferenci zamířil na první jednání výkonného výboru, který pokračuje v takřka stejném složení i po rezignaci předchozího šéfa Tomáše Krále.

Nový prezident hokejového hnutí tak zřejmě narazí na názorové odpůrce. „Věřím, že s většinou lidí ve výkonném výboru najdeme cestu, že to, co chceme změnit a udělat, je správně," doufá Hadamczik v dobrou spolupráci.

„Jsem přesvědčený, že si k určitým lidem najdu cestu. A k těm, co si nenajdu, tak nenajdu. Takový je život. Šel jsem do toho, jak to je. Když lidi nenajdou cestu ke mně, tak já nenajdu cestu k nim. Nesmí to ale ubližovat hokeji," ví Hadamczik. „Jsem připravený chovat se slušně, ale taky bojovat. Že se vám někdy něco nepovede, nepovede se výsledek, i když máte dobré hráče, to se může stát. Zásady ale budu měnit."

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Schod po schodu
Alois Hadamczik má pouze dvouletý mandát. Nabízí se tedy otázka: Bude v roce 2024 znovu kandidovat? „Vůbec nad tím nepřemýšlím. Co bude za dva roky... To ani nevíme, jestli budeme žít," nekouká se do vzdálené budoucnosti.

„Musíte jít nahoru po jednom schodu, neslibovat hory, doly, které pak nesplníte," nabádá. „Když jdete po jednom schodu, cíle se dobře plní. Když chcete skočit rovnou na zlatý schod, většinou spadnete dolů."

Hadamczik získal v předvolebních debatách na svou stranu většinu ze svazových delegátů. Zvítězil už v prvním kole, což se nečekalo.

„Důvěra je obrovská. Věřte mi, že ji nebudu chtít zklamat."

„Samozřejmě jsem byl překvapený. Důvěra je obrovská. Věřte mi, že ji nebudu chtít zklamat," vzkazuje. „Národ najednou říká, že chce, abych byl vedoucím já. Asi ocenili moje znalosti, charakterové vlastnosti a úspěch. Věřím, že tu práci zvládnu."

Přiznává, že si hodně cenil reakcí široké veřejnosti po ostře sledované debatě v České televizi. V anketách ho totiž fanoušci označovali za vítěze.

„Nemám sociální sítě, ale syn mi to hned hlásil," vypráví Hadamczik. „Když jsem viděl, že jsem v debatě získal od národa tolik hlasů, tak jsem si říkal, že dnes pojedu do Prahy s tím, že i kdyby mě delegáti nevybrali, tak bych potom stejně jel domů s pocitem, že jsem vrátil svoje jméno do povědomí a že mé působení v českém hokeji nebylo špatné, jak si někdo v původních momentech myslel."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz