Jeník mezi desítkou elitních talentů pro NHL, v zámoří hodně věří Rusům

Do NHL se hrne rota nadaných mladíků, z nichž mnohé jsme mohli před několika dny vidět na mistrovství světa juniorů v Ostravě a Třinci. Kanadská stanice TSN vytvořila tradiční žebříček favoritů, kteří podle mínění jejích skautů mají do slavné ligy našlápnuto nejlépe. Z českých talentů se do elitní padesátky dostal pouze Jan Jeník (na snímku).

Bývalý útočník Liberce, který v minulosti hrával za Nymburk či Mladou Boleslav, má letos vynikající sezonu v juniorské OHL. Za tým Hamilton Bulldogs sehrál 27 utkání, vstřelil 22 branek a přidal 34 nahrávek. Jak uvedl hlavní skaut TSN Craig Button, 56 bodů je parádní vizitka, zároveň upozornil na to, že si Jeník během šampionátu zranil koleno a není jasné, kdy přesně bude fit.

Jiní Češi se do padesátky hráčů s potenciálem pro NHL nedostali. Odborníci TSN zařazují do pořadí hokejisty, kteří prošli draftem, ale nejsou stálými členy mužstev slavné ligy. Nejvyšším příčkám vládnou Rusové, čtyři z nich obsadili pozice v elitní pětici.

Jako číslo jedna byl vybrán brankář Igor Šesťorkin, jenž do minulého týdne chytal AHL za Hartford a měl vynikající statistiky (průměr 1.93, úspěšnost zásahů 93.2 procent). Olympijský vítěz 2018 byl povolán do prvního týmu Rangers a absolvoval za ně povedenou premiéru. Šesťorkin sice dostal v duelu s Coloradem dva góly z prvních tří střel, pak ale zabral, inkasoval už jen jednou a jeho tým vyhrál 5:3.

Je zajímavé, že TSN věří i dalším ruským gólmanům. Hodně vysoko jsou Ilja Sorokin s Ivanem Prosvětovem, jehož si vedení Arizony vytáhlo z farmy do prvního mužstva. Do NHL by měli brzy prorazit ruští ofenzivní šikulové Grigorij Děnisenko, Vasilij Podkolzin nebo Kirill Kaprizov, s nímž na podzim jednal v Moskvě generální manažer Minnesoty.

Na šampionátu juniorů zazářil obránce Alexander Romanov, jeho služby hodně vyhlížejí v Montrealu. Směrem k NHL si polepšil švédský bek Rasmus Sandin, vidět pochopitelně byli i zámořští mladíci. Nejlépe je hodnocen kanadský obránce Bowen Byram, výtečné vysvědčení dostal jeho krajan Dylan Cozens nebo Američan Trevor Zegras, který si v pěti zápasech MS dvacetiletých připsal devět nahrávek.

Žebříček talentů pro NHL podle TSN

 1. Igor Šesťorkin      brankář   NY Rangers   Hartford (AHL)
2. Grigorij Děnisenko  útočník  Florida    Jaroslavl (RUS
3. Bowen Byram obránce Colorado Vancouver (WHL)
4. Kirill Kaprizov útočník Minnesota CSKA Moskva (RUS
5. Alexander Romanov obránce Montreal CSKA Moskva (RUS)
6. Rasmus Sandin obránce Toronto Toronto (AHL)
7. Jan Jeník útočník Arizona Hamilton (OHL)
8. Trevor Zegras útočník Anaheim Boston Univ. (NCAA)
9. Dylan Cozens útočník Buffalo Lethbridge (WHL)
10. Cole Caufield útočník Montreal Wisconsin (NCAA)
11. Spencer Knight brankář Florida Boston Coll. (NCAA)
12. Ivan Prosvětov brankář Arizona Tuscon (AHL)
13. Ilja Sorokin brankář NY Islanders CSKA Moskva (RUS)
14. Vasilij Podkolzin útočník Vancouver Petrohrad (RUS)
15. Alex Turcotte útočník Los Angeles Wisconsin (NCAA)
16. Arthur Kalyiev útočník Los Angeles Hamilton (OHL)
17. Nick Robertson útočník Toronto Peterborough (OHL)
18. Samuel Fagemo útočník Los Angeles Frölunda (SWE)
19. Connor McMichael útočník Washington London (OHL)
20. Thomas Harley obránce Dallas Mississauga (OHL)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz