Jiříček v TOP 10 pro příští draft! Může být prvním obráncem

Foto: Jan Beneš, Český hokej

1. října 2021, 15:26

Martin Voltr

Zdá se, že český hokej by na příštím draftu NHL mohl mít po čtyřech letech zastoupení v prvním kole. Plzeňský obránce David Jiříček patří mezi želízka dokonce do elitní desítky!

Draftu se intenzivně věnuje kanadská televizní stanice TSN, která vždy několikrát během sezony zveřejňuje odhady směrem k následující edici. Bob McKenzie nyní sestavil první z nich pro dražbu talentů v roce 2022, a to na základě poznatků od desítky skautů organizací NHL.

Čekání na českého zástupce v prvním kole podle nich může ukončit David Jiříček. V žebříčku figuruje na desáté příčce. A protože by příští draft měl tentokrát patřit útočníkům, Jiříček je v pořadí vůbec prvním zadákem!

„Jde o silného obránce, který je výborný v defenzivní stránce, ale současně má cit pro podporu ofenzivy,“ píše McKenzie s tím, že skauti ale v jeho útočných schopnostech ještě vidí určité rezervy.

Klatovskému odchovanci bude teprve v listopadu osmnáct let, přesto už hraje druhým rokem Tipsport extraligu. Loni byl vyhlášen nejlepším nováčkem soutěže. Průměrně dostával patnáct minut na zápas, což by letos určitě chtěl překonat, stejně jako zisk devíti kanadských bodů – k tomu má dobře našlápnuto už nyní.

K příštímu draftu se ale ještě silněji upínají Slováci. Pro ně by mohl být vůbec nejúspěšnější v historii. Jen jednou měli hráče v elitní pětce – Mariána Gáboríka si v roce 2000 vybrala Minnesota z třetí příčky, do desítky se naposledy dostal Boris Valábik (2004, Atlanta) a do prvního kola Marko Daňo (2013, Columbus).

Teď pomýšlí na první desítku rovnou dva talenti: útočník Juraj Slafkovský a obránce Šimon Nemec. Prvního jmenovaného řadí TSN dokonce na čtvrtou příčku, druhého těsně za Jiříčka na jedenáctou. Některým skautům se ale zamlouvá víc než jeho český kolega.

Žebříčku suverénně vévodí kanadský centr Shane Wright, na první místo ho napsalo všech deset oslovených skautů. A většina se vyjádřila v tom smyslu, že by i letos předčil Owena Powera. „Jen kdyby měl nečekaně nevydařenou sezonu a někdo jiný překvapivě dobrou, mohl by ho sesadit,“ uvedl hlavní skaut nejmenované organizace NHL.

„Není to generační talent, není to Connor McDavid. Má ale všechny předpoklady pro to, aby byl ve svém týmu NHL prvním centrem, a mohl by patřit mezi lepší hráče v lize,“ řekl další skaut.

Wright dostal předloni tzv. exceptional status, aby mohl jako první v historii hrát Ontario Hockey League už v patnácti letech. Získal tehdy cenu pro nejlepšího nováčka kanadských juniorek, teď ho v Kingstonu čeká druhý kompletní ročník. Mimo to bude taky prohánět českou dvacítku v základní skupině na mistrovství světa v Edmontonu.

Šest z deseti skautů pak zařadilo na druhou příčku Ivana Mirošničenka. V ruském ročníku 2004 je sice neustále „tím druhým“ za Matvejem Mičkovem, ovšem supertalent Mičkov jde na draft až o rok později. Wright to má vlastně podobné s Connorem Bedardem, i když ten už se narodil o rok později.

Mirošničenko letos zatím hraje Vyšší hokejovou ligu za zálohu Avangardu Omsk, zato McKenzieho číslo tři už nastoupilo do druhé sezony v Liize – Fin s kanadskými kořeny Brad Lambert.

V elitní desítce podle TSN teď figurují i další Evropané: osmý Danila Jurov z Magnitogorsku a devátý Joakim Kemell, který zažívá úžasný vstup mezi finskou smetánku. V prvních šesti zápasech za Jyväskylä nasázel šest gólů!

První odhad draftu NHL 2022 podle TSN

1. Shane Wright (C, Kingston / OHL)
2. Ivan Mirošničenko (LK, Omsk / VHL)
3. Brad Lambert (PK, Jyväskylä / Finsko)
4. Juraj Slafkovský (C, TPS Turku / Finsko)
5. Conor Geekie (C, Winnipeg / WHL)
6. Logan Cooley (C, USA NTDP U18 / USHL)
7. Matt Savoie (C/PK, Winnipeg / WHL)
8. Danila Jurov (PK, Magnitogorsk / KHL)
9. Joakim Kemell (PK, Jyväskylä / Finsko)
10. David Jiříček (O, Plzeň / Česko)
11. Šimon Nemec (O, Nitra / Slovensko)
12. Rutger McGroarty (C, USA NTDP U18 / USHL)
13. Jonathan Lekkerimäki (C, Djurgarden / Švédsko)
14. Elias Salomonsson (O, Skelleftea / Švédsko)
15. Nathan Gaucher (C/PK, Quebec / QMJHL)
16. Ryan Chesley (O, USA NTDP U18 / USHL)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz