Jsem na kluky moc hrdý, nemají se za co stydět, upozorňuje Neuman

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Přerovští junioři prošli výborně základní částí ligy, v play off ani jednou neztratili a narazili až v baráži proti Litvínovu. Hlavní trenér Pavel Neuman i přes smutný konec oceňuje týmový projev a rozhodně považuje sezonu za úspěšnou.

Po skvělé sezoně to nakonec v baráži nevyšlo. Co pociťujete?
Teď samozřejmě smutek. Všichni kluci jsou smutní, protože pro to udělali v sezoně opravdu maximum a nemají se za co stydět. Sezona je navzdory tomu samozřejmě úspěšná, to bez diskuze, ale byli jsme v podstatě dvacet minut od postupu, když jsme měli v úvodu třetí třetiny velkou šanci na vedení 2:1. Bohužel jsme druhý gól dostali a soupeř závěr zápasu zvládl.

Cítila jsem dobře při odchodu z ledu hodně rodinnou atmosféru?
Máte pravdu, že vztahy tu máme velmi blízké a jsme střední klub fungující na rodinné bázi. Kluci ukázali, že jsme určitě výborný tým a že jsme jedna velká rodina. Všichni tahali za jeden provaz. Všichni potom byli smutní a nikomu nebylo moc do řeči. Určitě bude chvilku trvat, než to přebolí, ale myslím, že budeme ze sezony vzpomínat na to hezké.

„Všichni kluci jsou smutní, protože pro to udělali opravdu maximum a nemají se za co stydět. Sezona je navzdory tomu samozřejmě úspěšná, to bez diskuze.“

Co výkonu chybělo po sportovní stránce?
Kluci odvedli maximum svých možností a není jim co vyčíst. Chyby se samozřejmě dělají, ale ty dělají i jiní hráči. Tým byl podle mě složený dobře a sezonu prošel, pak jsme mohli mít štěstíčko v té jedné šanci… Musíme být ale spravedliví a říct, že Litvínov těch šancí měl víc a měl i více individualit. O to víc to mrzí, protože jsme se soupeři dokázali bojovností a týmovým výkonem vyrovnat. Opravdu nám chyběl kousek.

Jaký to byl tým?
Já ty kluky mám už delší dobu. My jsme prošli i mistrovství republiky v předešlých kategoriích, když byli v týmu hráči, jako jsou Standa Svozil anebo Martin Ryšavý, celkem to bylo asi deset kluků, kteří různě poodcházeli, nebo skončili. Byli neuvěřitelně soudržní, kamarádští a úžasní v tom, jak fungovali nejen na ledě, ale především mimo led pospolu. Tým ukázal neskutečnou sílu ve složení, ve kterém byl. Byli třeba kluci, kteří se do posledních zápasů sezony nedostali vlivem předešlých nemocí, zranění či se jednalo o mladší kluky, kteří se nám tam prostě nevešli, ale i ti se zachovali opravdu výborně. Tým čítal dohromady přibližně pět pětek se čtyřmi brankáři a díky šířce kádru jsme byli schopni přestát marodku, která nás provázela v základní části. Klobouk dolů, jsem na všechny kluky opravdu moc hrdý.

Foto: Helena Smetanová

Co v baráži z komplexního pohledu rozhodlo?
Do prvního zápasu jsme nevstoupili dobře a chvilku jsme se potřebovali adaptovat na trošku vyšší tempo, což jsme zvládli. V domácím prostředí jsme utkání odehráli velice dobře a v Litvínově po první třetině, kterou měl soupeř lepší, se to ve druhé srovnalo. Už vypadalo, že se zápas překlápí na naši stranu, ale bohužel jsme dostali gól v oslabení, který rozhodl.

O kolik byl extraligový projev chemiků rozdílný oproti hře ve druhé nevyšší soutěži?
Rozdíl tam pochopitelně byl, ale je potřeba říct, že Litvínov nebyl poslední dvacátý tým, ale byl čtrnáctý. Dá se říct, že to byl v ročníku konkurenceschopný extraligový tým. Nebyl to tým, který celou sezonu prohrával, a navíc tam má i několik reprezentantů a hráčů, kteří hráli za muže seniorskou extraligu.

„Rozdíl tam pochopitelně byl, ale je potřeba říct, že Litvínov nebyl poslední dvacátý tým, ale byl čtrnáctý.“

Zanechává to ve vás pozitivní dopad, když jste se dokázali měřit téměř s extraligovým průměrem?
Dlouhodobá soutěž a jedna barážová série se nedá srovnávat, ale kluci ukázali, že se s tím dokáží poprat opravdu velmi dobře. Kluci si věřili a jsem rád, že potvrdili, že jsou schopni být konkurenceschopní extraligovým týmům. Jsme si vědomi, že tolik individualit jako Litvínov jsme neměli, nicméně jsme to v sérii dokázali nahradit kolektivním pojetím, dobrou organizací hry a bojovností.

Co říkáte na systém baráže?
Bylo to dané už před sezonou, takže my jsme to tak brali. Play off jsme zase hráli na tři vítězné zápasy. Neřešili jsme to a akceptovali systém, jak byl nastavený. Ze sportovního hlediska nezaujatě řečeno je spravedlivější série na tři až čtyři vítězná utkání a zejména to, aby systémy mládežnických soutěží byly nastaveny jednotným způsobem.

„Jsme přesvědčeni o tom, že i příští rok dokážeme poskládat opět konkurenceschopný tým s nejvyššími ambicemi.“

Máte už nějakou představu, jak to bude příští sezonu?
Tým máme širší, podle ročníků byl rozdelěný zhruba na třetiny. Myslím, že bylo šest hráčů ročníku 2002 plus gólman, pak další byly 2003ky a 2004ky, které dostávaly více příležitostí v základní části, ale v play off už se hrálo víceméně na starší kluky. Máme tým věkově rozložený rovnoměrně. Jsme přesvědčeni o tom, že i příští rok dokážeme poskládat opět konkurenceschopný tým s nejvyššími ambicemi.

Takže chcete dál útočit na postup?
Určitě chceme vyhrát každý zápas a jak jsem už řekl, vždycky máme nejvyšší cíle. Tu trpkost z prohry v baráži nám tlumí skutečnost, že příští rok bude Liga juniorů opět kvalitnější, protože v ní budou nastupovat také extraligové týmy z letošní sezony, ať už České Budějovice, Slavia, Kladno, Chomutov, anebo Havířov. V každém případě chceme postoupit do play off a tam dojít opět co nejdál.

Foto: Helena Smetanová

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz