Junioři po 25 letech: Další milník v nové éře slánského hokeje, hlásí Kazatel

Foto: Vladimír Kazatel

Na zimním stadionu ve Slaném se po více než pětadvaceti letech skládá juniorský tým s kostrou ve vlastních odchovancích. Vedoucí úseku mládeže Vladimír Kazatel nezastírá, že jde o velmi důležitou skutečnost v návaznosti kategorií i udržení hráčů u sportu.

Jak velká a jak dlouhodobá práce a se skrývá za tím, že po více než 25 letech budete mít v klubu juniory?
Ve Slaném byl mládežnický hokej v první dekádě milénia v podstatě v mrtvém bodě. Klub měl v těchto letech pouze jeden až dva týmy dětí, a to jenom v těch nejmladších kategoriích, věkově v podstatě do deseti let. Kolem roku 2010 se na našem stadionu začala tvořit parta lidí, která postupně vedení slánského hokeje převzala a začala formovat klub, jehož základem je mládežnický hokej. Dnes máme ve Slaném kromě mužstva dospělých dalších osm týmů.

Je velkou výhodou mít návaznost z dorostu do juniorů a následně do áčka?
Kategorie juniorů byla jediná, která nám v klubu v uplynulé sezoně chyběla, takže složení tohoto týmu vnímáme jako velmi důležité vzhledem k návaznosti k týmu dospělých. Zároveň ale chceme, aby i mladší hráči věděli, že po kategorii dorostu nemusejí s hokejem končit, nebo jezdit za hokejem na jiné stadiony.

„Chceme, aby i mladší hráči věděli, že po kategorii dorostu nemusejí s hokejem končit, nebo jezdit na jiné stadiony.“

Vnímáte to i jako výsledek dobré práce?
Určitě je to jedním z dalších milníků v nové éře slánského hokeje a snad to i dokazuje, že se nám hokejově opět daří. Zlepšovat se snažíme postupně jak po sportovní stránce, tak v doplňování členské základny, kdy například v rámci náborové akce Pojď hrát hokej přišlo v roce 2018 na stadion nejvíce dětí v celé republice – 92. Tyto děti nám nyní tvoří kostry týmů ročníků 2011 až 2013.

Jaké bude složení juniorského týmu?
V loňském roce nám v dorostu nastupovalo devět hráčů ročníku 2003, kteří v této sezoně patří věkově do juniorů, další tři hráče ročníku 2002 jsme v minulé sezoně uvolnili na hostování do Loun, odkud se nám vrací. Tito kluci byli u zrodu dorosteneckého týmu ve Slaném a nyní, tedy o tři roky později, budou tvořit kostru nového týmu juniorů. Slánští odchovanci jsou již nyní doplněni čtyřmi hráči z okolních klubů a další hráče aktuálně usilovně hledáme. Chybí nám zejména hráči nejstaršího ročníku. Věříme však, že se nám tým ještě podaří vhodně doplnit. Nejvíce hledáme brankáře, kterého máme zatím pouze jednoho.

Co si od juniorského týmu slibujete směrem k áčku?
Hráčům, se kterými aktuálně o posílení týmu juniorů jednáme, nabízíme možnosti trénovat a v případě dobré výkonosti odehrát za slánské áčko i nějaké zápasy. To už je ale věcí trenérů a výkonosti hráčů. Nicméně není tajemstvím, že i áčko „novou krev“ potřebuje a shání.

Jaké možnosti jste zvažovali na post hlavního trenéra?
Možností jsme měli více, myslím, že se nesluší uvádět jména trenérů, na které volba nakonec nepadla. Na spolupráci jsme se dohodli s trenéry Stanislavem Veselým a Tomášem Lacinou.

„Koncem minulého roku jsme na slánském stadionu vybudovali a otevřeli bruslařský trenažer.“

Proč právě s nimi?
Standa Veselý je u nás v klubu nováčkem, má ale bohaté hokejové zkušenosti z jiných klubů, a jsme přesvědčeni, že klukům má rozhodně co nabídnout. Zároveň věříme, že dokáže k týmu přivést další hráče. Tomáš Lacina je slánským odchovancem. Slánský hokej a prostředí perfektně zná, stejně jako většinu hráčů. Tomáš zároveň působí u úspěšného týmu ročníku 2011 na pozici hlavního trenéra.

Jak často junioři aktuálně schází a scházet budou?
Tým se nyní schází čtyřikrát týdně k tréninkům mimo led. Na ledě začnou naši junioři trénovat v srpnu, kdy sehrají i první přátelská utkání. Plánujeme, že tým bude mít tři až čtyři tréninky týdně, šikovnějším hráčům dáme možnost trénovat navíc i s A-týmem. Koncem minulého roku jsme na slánském stadionu vybudovali a otevřeli bruslařský trenažer. V naší Skatemill aréně tak budou mít všichni hráči včetně juniorů možnost se zlepšovat ve svých hokejových dovednostech. Tréninky zde probíhají pod vedením trenérů, které řídí pan magistr Radek Hlavatý, jenž v uplynulé sezoně působil mimo jiné na postu kondičního trenéra reprezentační dvacítky. 

Jak velké před tým stavíte cíle?
Nelétáme v oblacích. Je nám jasné, že postavit zcela nový tým, navíc založený na většině hráčů nejmladšího věku tříročníkové kategorie, nás sportovně nepředurčuje k tomu, abychom hráli na předních místech tabulky. Pokud bychom dokázali hrát kolem středu, budeme s kolegy moc rádi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz