Litvínov to nebude. Talent Gut se nakonec vrací do Ameriky

Michal Gut | Foto: everettsilvertips.com

V minulé sezoně ovládl juniorské bodování Chance ligy, letos měl svůj talent prokazovat o patro výš v Litvínově. Ale nakonec nebude. Osmnáctiletý útočník Michal Gut se trochu nečekaně vrací do zámoří.

„Litvínov pro mě byl jasná volba, protože Franta Lukeš je moje rodina a odmalička jsem se na něj jezdil dívat, ačkoliv jsem hrál v Chomutově. Bylo mým snem si s ním někdy zahrát. Teď se mi ten sen plní,“ rozplýval se Michal Gut v rozhovoru koncem května.

Chtěl si už vybojovat pozici v Tipsport extralize. S klubem ještě měl dohodu a ponechaná zadní vrátka, návratu do Ameriky však dával málo procent.

Nakonec ale přece jen došlo na „plán B“. Gut znovu oblékne dres Everettu v juniorské Western Hockey League, společně s draftovaným finským útočníkem Nikem Huuhtanenem obsadí dvě místa pro importované hráče.

„Určitě v tom nehraje roli něco špatného s Litvínovem, naopak se budu snažit, abych ho mohl co nejlépe reprezentovat.“

„Rozhodl jsem se vydat touhle cestou, protože každý máme svůj velký sen – dostat se do nejlepší ligy na světě. S mým agentem Michalem Sivkem jsme se shodli, že to takhle bude nejlepší. Při podpisu smlouvy s Litvínovem jsme byli takhle domluveni,“ připomíná Gut, který stále ještě může projít draftem NHL.

„Chtěl bych Litvínovu moc poděkovat, že zcela respektuje moje rozhodnutí. Určitě v tom nehraje roli něco špatného s klubem, naopak se budu snažit, abych mohl právě i Litvínov co nejlépe reprezentovat,“ dodává.

Tvořivý útočník zůstává hráčem Vervy, která na něj v případě návratu do Česka vlastní práva. „Michal měl ve smlouvě klauzuli, že může do určitého data odejít do zámořské juniorky. Je to jeho poslední rok, kdy se může za mořem v juniorech ukázat a prorazit. Přejeme mu hodně štěstí,“ říká na stránkách klubu generální ředitel Pavel Hynek. 

Zámořský klub měl o českého mladíka velký zájem. Vždyť Gut v jeho dresu zanechal parádní stopu, v sezoně 2019/20 byl nejlepším týmovým nováčkem a vešel se do elitní desítky bodování prvoročáků v celé soutěži (51/13+23). Společně s Michalem Teplým a Pavlem Novákem.

„Michal pro nás bude zásadní posilou, je to skvělý kluk do kabiny s výborným charakterem. Těšíme se na jeho dovednosti s kotoučem, schopnosti na vhazování a vášeň, kterou do hry dává. Všechno to už v našem týmu ukázal. Jde o rozdílového hráče, který bude mít velkou motivaci,“ uvedl generální manažer a hlavní kouč Everettu Dennis Williams.

Rodák z Kadaně se do velkého hokeje odrazil v Chomutově. Po jednom roce stráveném za mořem, kdy sport ochromila koronavirová stopka, se chopil šance v prvoligovém Sokolově: Ve 20 utkáních základní části sbíral víc než bod na zápas a generální manažeři klubů ho vyhlásili nejlepším juniorem soutěže.

O Vánocích by jako jeden z lídrů českého ročníku 2002 neměl chybět v sestavě juniorské reprezentace na mistrovství světa v Edmontonu. Úvodní zápasovou akci ve Finsku musel kvůli zranění v dolní části těla vynechat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz