Lundqvist a spol. budou tvářemi juniorského šampionátu

Henrik Lundqvist | Foto: nhl.com

30. května 2023, 10:10

Martin Voltr

Pořadatelé nejbližšího mistrovství světa do dvaceti let odhalili jména čtyř hokejových legend, které se staly oficiálními ambasadory šampionátu. Ten se ve švédském Göteborgu uskuteční už za sedm měsíců.

Juniorské mistrovství světa se do Evropy vrací po dlouhých čtyřech letech, a švédští pořadatelé se na něj chtějí připravit se vší parádou. Za tváře turnaje vybrali dvě slavné mužské a dvě ženské tváře své nedávné historie a částečně i přítomnosti.

Největší jméno si vypracoval brankář Henrik Lundqvist, jenž odchytal 15 sezon v NHL za New York Rangers a jeho číslo 30 visí od letošního ledna pod stropem Madison Square Garden. Kariéru ukončil předloni.

Ambasadorem bude i jeho dvojče Joel Lundqvist, jenž na rozdíl od bratra zůstal Frölundě věrný téměř celý hokejový život. Od roku 2009 až do letoška, kdy rovněž ohlásil odchod, vedl místní tým z pozice kapitána.

„Mistrovství světa na domácí půdě může znamenat hodně pro všechny malé hokejisty. Mají příležitost najít si své vzory a postavit si před sebe sny. Bylo pro mě samozřejmé přijmout roli ambasadora,“ uvedl bývalý vynikající útočník.

Také obě ambasadorky pojí těsný vztah k Frölundě, jejíž aréna bude šampionát hostit. Kim Martinová Hassonová aktuálně pracuje v místním ženském klubu jako sportovní manažerka; v brankářské kariéře byla i největším vzorem dlouhodobé české jedničky Kláry Peslarové.

Hanna Olssonová je mezi ohlášenou čtveřicí jedinou aktivní hokejistkou. Ve 24 letech už dlouhou dobu patří mezi stálice švédské reprezentace, letos dovedla Frölundu jako kapitánka zpět do elitní soutěže.

„Hokej pro mě opravdu moc znamená. Tak velká akce jako juniorský šampionát k němu může přivést další hráče i fanoušky, a jsem ráda, že k tomu mohu přispět,“ řekla Martinová Hassonová.

Nadcházející mistrovství světa do 20 let se uskuteční v göteborských halách Scandinavium a Frölundaborg od 26. prosince 2023 do 5. ledna 2024. Vstupenky jsou v prodeji od začátku března na této stránce.

Balíčky čítající švédské zápasy a bitvy o medaile jsou aktuálně vyprodané; na utkání českého týmu, který v základní skupině Švédy nepotká, zbývá lístků dostatek.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz