Malík se do Kanady nevrací. Vsadí na severskou cestu

Foto: Martin Voltr

Talentovaný český brankář Nick Malík má před sebou kompletně novou zkušenost: V příští sezoně bude chytat za tým KooKoo v nejvyšší finské soutěži.

Čerstvě devatenáctiletý Malík tak během mládežnické kariéry vsadí už na třetí způsob, jak si vysloužit pozornost klubů NHL. Dařilo se mu ve Frýdku-Místku, odkud loni v lednu přestoupil do kanadské Ontario Hockey League.

V Sault Ste. Marie už – alespoň pohledem statistik – tolik nezářil. Přesto bylo překvapením, že ho následně minul draft.

„Pár týdnů neměl úplně chuť do hokeje, nechtělo se mi hrát. Nemohl jsem najít motivaci, jak jsem byl zklamaný. Celou dobu jsem si na to věřil a myslel si, že vybraný budu,“ líčil v únorovém rozhovoru.

Vinou pandemie covidu-19 se Malík do Kanady nevrátil, OHL se ani nerozběhla. Na podzim se pouze čtyřikrát mihnul ve Frýdku.

Teď se syn bývalého výtečného obránce Marka Malíka zkusí prosadit cestou, která v minulých letech vynesla ovoce Jakubu Škarkovi a zejména Lukáši Dostálovi.

Škarek to vzal přes Lahti, Dostál zase přes Ilves Tampere. Druhý jmenovaný v sezoně 2019/20 rozzářil celé Finsko – a teď už se na farmě Anaheimu blíží mílovými kroky ke splněnému snu.

Nick Malík podepsal roční smlouvu s následnou roční opcí s klubem KooKoo Kouvola, sídlícím na jihu země zhruba 130 kilometrů od Helsinek. Kouvola v uplynulém ročníku skončila na devátém místě po základní části a potom těsně vypadla v předkole play off právě s Ilvesem.

Vítkovický odchovanec, který se však narodil ve Spojených státech a má české i americké občanství, je prozatím jediným brankářem na rodící se soupisce týmu.

Foto: Matt Zambonin / HHOF-IIHF Images

Oproti zámoří to bude mít Malík z Finska mnohem blíž na kempy národního týmu do dvaceti let, se kterým může na přelomu roku vyrazit už na třetí mistrovství světa. Na tom letošním nastoupil do čtyř zápasů a měl úspěšnost 89,0 procenta, následně dostal od Filipa Pešána laso do reprezentačního A-týmu a z pozice trojky se zúčastnil švédských Beijer Hockey Games.

„Po komplikované sezoně, kdy soutěž v kanadské juniorské OHL vůbec nezačala, jsme společně s Nickem řešili, co bude pro jeho další rozvoj nejlepší řešení," popisuje David Hamal z agentury Global Management Group, která Malíka zastupuje.

„Nakonec padlo rozhodnutí pro finský tým z Kouvoly, který o Nicka hodně stál. Finské kluby dokážou obecně připravit pro mladé brankáře výborné podmínky, zejména pak právě KooKoo, které má zároveň i výborný trenérský tým. Pro Nicka je to veliká příležitost," dodává Hamal.

✍️ Devatenáctiletý brankář Nick Malík míří do finského KooKoo! ℹ Poprvé ve své kariéře okusí brankář Nick Malík...

Zveřejnil(a) GMG Hockey dne Pondělí 3. května 2021

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz