Mini Winter Cup se líbil. Super atmosféra a hokej na úrovni, těší Jankoviče

Foto: Jan Beneš, Český hokej

22. ledna 2022, 14:04

Martin Voltr

Zdaleka ne každý už si v současné době může zahrát hokej pod otevřeným nebem, dětem ročníku 2011 z celé republiky se to však na přelomu roku splnilo. Díky Mini Winter Cupu, s nímž přišel Český hokej a který se rozhodně povedl.

Pořádat v současné době jakékoli hromadné akce je přitom hodně ošidné. Snad ale ve prospěch organizátorů hrála právě celá myšlenka turnaje – jednoduše řečeno, na otevřených prostranstvích se zkrátka covidu vyhnuli.

„Samozřejmě jsme se báli do poslední chvíle a doufali jsme, že se nám to podaří. O Vánocích na kvalifikačních turnajích jsme se snažili hráče částečně oddělit od rodičů, na finále na Harfě už to bylo těžší. Je ale super, že se to celé mohlo uskutečnit a práce nepřišla vniveč,“ říká za organizátory Lukáš Jankovič, manažer sportovního oddělení Českého hokeje.

Důležitým faktorem bylo i počasí. To třeba v minulých letech tehdejšímu Harfa Cupu úplně nepřálo, ale tentokrát ukázalo přívětivou tvář.

A koneckonců – i kdyby se hokejisté museli vypořádat s drobným diskomfortem, to přece k venkovním zápasům patří.

„Chvilku foukalo, chvilku bylo trochu tepleji, pak druhý den z rána naopak zima... To jsou podmínky, na které děti nejsou zvyklé reagovat. Měli jsme docela štěstí, že sluníčko nesvítilo moc ostře. Celkově ale nebylo vidět, že by měl s podmínkami kdokoli problémy,“ těší Jankoviče.

Děti ve finále stejně zajímal samotný hokej. „Bylo vidět, že jim jde o hru a že chtějí vyhrát, a to ostatní neřeší. Ty věci kolem často spíš řeší dospělí a na děti to přenášejí, ale kluci a holky si prostě chtejí zahrát. I když prohrávají větším rozdílem, bojují do poslední chvíle a chtějí dát gól,“ popisuje Jankovič sympatické naladění malých hokejistů.

Hokejový svaz zajistil na celou akci partnery, díky nimž dostávaly děti už na kvalifikačních turnajích různé ceny. Zážitek na pražském finále jim potom zesílila i produkce, která celé akci dodala punc významného turnaje.

„Staral se o ni podobný tým jako na reprezentačních utkáních, takže jsme na Harfě měli velkoplošnou obrazovku, komentátora i DJe. Probíhalo to opravdu na vysoké úrovni,“ líčí Lukáš Jankovič.

„Divácká kulisa byla velká, kolem panovala super atmosféra. Třeba i na dovednostních soutěžích v Síni slávy,“ pokračuje, než dodá ze sportovní stránky: „I hokej byl kvalitní a měl úroveň, když se tam sešlo osm nejlepších mančaftů republiky. A bylo super vidět konfrontaci týmů napříč celou republikou, i menších klubů s extraligovými.“

Zacílení turnaje přitom mohlo vyvolat drobné otazníky. Páťáci, pro něž byl určen, totiž za sebou už mají přechod na celé hřiště – a teď se na moment vrátili k minihokeji.

Nezdálo se však, že by jim to dělalo potíže. „Musím říct, že na malém prostoru se na ten hokej krásně dívá. Vůbec bych neřekl, že je to pro ty děti málo. Slýcháme tlaky, aby už jako čtvrťáci hráli na velkém, ale mně se naopak líbilo, když i jako páťáci hráli na malém. Neříkám, že by tak měli hrát i soutěže, ale moc se mi to líbilo,“ opakuje Jankovič.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Mini Winter Cup – Memoriál Tamira Wintersteina nakonec opanovaly naděje z Havlíčkova Brodu, které prošly úplně celým turnajem včetně kvalifikace bez porážky. V dramatickém finále porazily brněnskou Kometu 5:4.

Příští rok by se mohly pokusit o obhajobu. Pokud okolnosti nepromluví jinak, Český hokej by na následující Vánoce rád nachystal druhý ročník akce. Záleží pochopitelně i na finančním zajištění, ale ze sportovního pohledu není moc nad čím váhat.

„I s tím formátem kvalifikačních turnajů si myslím, že je to spravedlivé a všichni mají šanci. 32 týmů bylo za mě akorát, měli jsme několik náhradníků. Spousta klubů už má mezi svátky různé vánoční turnaje, proto jsme měli zpětnou vazbu, že by třeba strašně rády jely, ale už mají v tom termínu naplánovanou jinou akci,“ objasňuje zástupce svazu.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Navíc i počet otevřených kluzišť v Česku je limitující, proto by bylo těžké celou myšlenku rozšířit.

„Přicházela v úvahu třeba ještě Hluboká, ale jinak moc ploch není. Na Moravě vůbec, tam víme opravdu jenom o tom Bruntále,“ podotýká Lukáš Jankovič. „Uvidíme, jestli se pozitivní ohlasy nějak rozkřiknou a bude další rok třeba větší zájem, ale myslím, že formát jako letos by byl optimální,“ dodává s výhledem do příští sezony.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz