Motor, Slavia, Kladno... Liga juniorů slibuje podívanou, kdo se vrátí do elity?

Foto: Karel Švec, Český hokej

18. června 2022, 10:19

Martin Voltr

Poměrně vzrušující podívaná čeká v nadcházející sezoně Ligu juniorů, tedy druhou nejvyšší soutěž. Po dramatickém zúžení extraligy by měla mít na poměry předchozích let obrovskou kvalitu.

Slavia Praha, České Budějovice, Chomutov, Kladno, Havířov. A k tomu ještě přidejte Salcburk. Seznam týmů, které v loňském ročníku odnesly mohutné zužování extraligy, budí velký respekt. Tím větší, že Budějovice s Kladnem mají seniorské mužstvo mezi elitou. Áčko Motoru bralo naposledy dokonce fantastický bronz.

A když se extraligovému klubu nepodaří brzy vrátit juniorku nahoru, bude to pro něj znamenat malou sportovní katastrofu. Větší talenti mu budou odcházet nejpozději v dorostu, na přísun vlastních mladíků do áčka tak bude moci prakticky zapomenout.

Právě ze zmiňovaných týmů se vykrystalizují hlavní favorité soutěže. Přidat k nim můžeme Přerov, který by mohl být opět velmi silný, s otazníkem jinak zůstává zejména Písek, jenž také prožil vynikající sezonu.

Na druhou stranu ale Králové budou mít v nové sezoně co dělat, aby vůbec uhráli play off. Pět ze šesti sestoupivších celků se totiž potká v ohromně nabité skupině Západ! Loni druhý Havlíčkův Brod tak rázem bude platit za outsidera skupiny...

Z dosavadních extraligistů jde na východ pouze Havířov, jenž si zopakuje poměrně nedávné bitvy favoritů s Přerovem. Tuto dvojici se pokusí ohrozit Technika Brno nebo Šumperk, zajímavé ale bude sledovat třeba i Chrudim, a to v závislosti na spolupráci s Pardubicemi. Žádný z klubů bohužel dosud nenastínil své ambice či sílu kádru.

Složení skupin Ligy juniorů

Skupina Západ: HC Slavia Praha, HC Motor České Budějovice, Piráti Chomutov, Rytíři Kladno, EC Red Bull Salcburk, IHC Králové Písek, BK Havlíčkův Brod
Skupina Východ: AZ Heimstaden Havířov, HC ZUBR Přerov, Technika Hockey Brno, HK Mladí Draci Šumperk, HC RT TORAX Poruba 2011, VHK ROBE Vsetín, HC Chrudim

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V obou sedmičlenných skupinách budou hrát týmy čtyřkolově každý s každým, kromě toho se ale navíc dvakrát utkají i s družstvy druhé skupiny. Základní část tak bude čítat 42 kol, respektive 38 utkání pro každého účastníka.

První čtyři celky každé skupiny postoupí do play off. Čtvrtfinále, semifinále i finále se odehrají na tři vítězná utkání, přičemž v prvním kole na sebe týmy narazí křížem – první tým skupiny Západ vyzve čtvrtého z Východu, druhý zase toho třetího a podobně.

Motivace bude obrovská. Vítěz vyřazovacích bojů se může těšit na přímý postup do DHL extraligy juniorů!

Sestupové ohrožení se bude týkat posledních, tedy sedmých celků obou skupin. Ty proti sobě sehrají play down na tři vítězné zápasy a poražený tým čeká pád do Regionální ligy juniorů.

Specifické postavení v soutěži má znovu výběr rakouské akademie Salcburku. Zúčastní se pouze první části soutěže, s tím, že pokud by se umístil na prvním až čtvrtém místě, do play off by nešel a místo něj by postoupil pátý tým Západu. Pokud by Red Bull skončil ve skupině sedmý, pak by ho play down neminulo a v případě neúspěchu by skutečně sestoupil.

Hracími dny Ligy juniorů jsou pátek a neděle. Soutěž bude ctít reprezentační přestávky v říjnu i listopadu, o Vánocích a v únoru, tedy v době akcí reprezentační osmnáctky. V kalendáři tak zůstane prostor třeba pro tradiční překládání duelů se Salcburkem kvůli přívětivějšímu cestování.

Mezi taháky úvodního hracího kola se můžou řadit bitvy Motoru proti Pirátům či Salcburku s Kladnem, hned ve druhém kole se bude hrát napříč skupinami a repríza posledního finále čeká Písek s Přerovem.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Rozlosování úvodního týdne LJ

Pátek 16. září – 1. kolo:
EC Red Bull Salcburk – Rytíři Kladno
HC Motor České Budějovice – Piráti Chomutov
HC Slavia Praha – IHC Králové Písek
HC Chrudim – VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011 – Technika Hockey Brno
HC ZUBR Přerov – HK Mladí Draci Šumperk

Neděle 18. září – 2. kolo:
BK Havlíčkův Brod – AZ Heimstaden Havířov
EC Red Bull Salcburk – VHK ROBE Vsetín
HC Motor České Budějovice – Technika Hockey Brno
HC Slavia Praha – HK Mladí Draci Šumperk
IHC Králové Písek – HC ZUBR Přerov
Piráti Chomutov – HC RT TORAX Poruba 2011
Rytíři Kladno – HC Chrudim

Kompletní rozlosování soutěže »

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz