Mrzí nás to, mohli jsme se dostat do extraligy, líčí kolínský Svoboda

Foto: kozel83.rajce.idnes.cz

Ještě před ukončením tuzemských soutěží byla známá čtyřka skupiny o baráž do extraligy dorostu, na kterou se chystali také mladíci z Kolína. K dílčímu úspěchu přispěl i Filip Svoboda, jenž se vyrovnal s odebraným céčkem a dál si plnil povinnosti.

Dorostenci Kolína začali ročník ve čtyřčlenné základní skupině, ve které urvali jedno ze dvou postupových místo do nadstavby. „Bylo to docela lehké, jednoduchá skupina, ale měli jsme tam Benátky, se kterými jsme hráli vyrovnaně. Se všemi se tam dalo prohrát, protože každý zápas je jiný, ale naštěstí jsme vyhráli,“ říká Filip Svoboda.

Tým Kozlů z devíti duelů základní skupiny prohrál dvakrát, a skončil tak s pětibodovým odstupem za suverénními Benátkami nad Jizerou. „Byly to rychlé zápasy a hrály se ve velkém nasazení. Kolikrát to pro nás bylo nebezpečné, protože Benátky měly dobré šance. Rozhodovala hra před brankou a počet střel,“ vyjmenovává. „Měly dobrý tým, protože měly dobré hráče i třeba z extraligy, a to se projevilo.“

„V nadstavbě byly silnější týmy a bylo to více vyrovnané. Obecně se tam zvedla kvalita i rychlost zápasů.“

V nadstavbě narazili nakonec vítězní dorostenci na dalších osm týmů, takže už jenom v počtu účastníků se zvedla konkurence. „V nadstavbě byly silnější týmy a bylo to více vyrovnané, už to nebylo jako základní skupina. Obecně se tam zvedla kvalita i rychlost zápasů, týmy byly celkově kvalitnější a měly třeba i lepší brankáře s obranou. Byla to jiná úroveň,“ srovnává Svoboda.

„Měli jsme cíl být co nejvýš, trenér chtěl jít na první místo, takže jsme se celou dobu drželi ve vrchních patrech tabulky. Chtěli jsme jít do baráže o postup do extraligy, to nás hnalo dopředu. Hráli jsme týmově a ne každý sám na sebe, tímhle stylem jsme zvládli porazit Hronov v rozhodujícím zápase. Ubránili jsme tam i dvě minuty ve třech proti pěti, to nám hodně pomohlo,“ pokračuje.

Foto: kozel83.rajce.idnes.cz

Z osobního hlediska měl Filip Svoboda zvláštní ročník. Začal jako kapitán, pak musel přenechat céčko někomu jinému a na závěr byl trenérem zvolen za „mluvčího“ týmu. „Docela mě to překvapilo, když mi trenéři řekli, že budu dělat rozhovor. Nepatřím úplně mezi tahouny, ale patřím ke starším klukům,“ přemýšlí nad důvody.

„Byl jsem kapitán, ale nedařilo se nám, takže trenér nebyl spokojený a dal céčko někomu jinému. Nebylo to úplně příjemné, ale zvykl jsem si na to. Ze začátku mi to vadilo, ale srovnal jsem s tím a snažil jsem se hrát, co jsem měl. Nevadí mi, že dělá kapitána někdo jiný, klukům jsem to přál,“ popisuje vývoj vnitřního rozpoložení.

„Nebylo to úplně příjemné, ale zvykl jsem si na to. Ze začátku mi to vadilo, ale srovnal jsem s tím a snažil jsem se hrát, co jsem měl.“

Podobnými fázemi prošel i jeho projev na ledě. „Ze začátku to bylo slabší, ale postupem času se to zlepšovalo, i když se vždycky nějaké slabší zápasy objeví. Mohlo by to být i horší,“ uvádí Svoboda.

Stejně jako všechny kluby v České republice, i Kolín se musel vypořádat s předčasným koncem sezony, ve které mohli dorostenci klidně vybojovat účast v nejvyšší soutěži. „Měli jsme prázdniny a pak jsme šli jeden den na trénink, kde nám trenér řekl, ať si uděláme dva týmy a zahrajeme si proti sobě, že je ukončená sezona,“ vypráví.

„Čekání je pro nás hrozně dlouhé. Určitě bychom chtěli vědět výsledek co nejdříve.“

„Moc nás to mrzí, protože jsme měli dobře našlápnuto. Mohli jsme baráží klidně projít. Chtěli jsme se dostat co nejdál a mysleli jsme si, že bychom se mohli do extraligy i dostat,“ smutní mladý útočník.

Aktuálně se čeká na rozhodnutí svazu, které by mělo v mládežnických soutěžích určit sestupující a postupující. Právě u dorostu nervózně vyčkává spousta týmů, jelikož mělo dojít k velkému řezu nejvyšší soutěží.

Kdo postoupí, kdo sestoupí? Jasno bude nejdřív za měsíc »

„Čekání je pro nás hrozně dlouhé. Určitě bychom chtěli vědět výsledek co nejdříve, ale s tím jako hráči nic neuděláme. Myslím, že to zůstane stejně, jako to bylo tuhle sezonu – nikdo nepostoupí a nikdo nesestoupí,“ domnívá se Svoboda, jenž se pro příští sezonu posune do juniorů. „Juniorka vlastně tuhle sezonu taky hrála o postup, takže se na to budeme snažit navázat,“ slibuje na závěr.

Foto: kozel83.rajce.idnes.cz

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz