Novotný po zranění skóroval v reprezentaci. Gól mi zvýšil sebevědomí, září

Adam Novotný | Foto: Tomáš Petr Marek

Jedinou trefu české šestnáctky proti Finsku obstaral Adam Novotný. K vítězství sice nevedla, ale pro královehradeckého útočníka byla přesto výjimečná, jelikož vinou vážného zranění pro něj sezona začala teprve před necelými třemi měsíci.

Adame, podruhé jste prohráli 1:2, jak se za zápasem proti Finsku ohlížíte?
Myslím si, že jsme odehráli vyrovnaný zápas. Někdy jsme byli i lepší, ale bohužel nám chyběla koncovka a dostali jsme dva docela smolné góly. Pak jsem sice vstřelil branku, ale na vítězství to nestačilo.

V první třetině to byl rychlý hokej, téměř se nepřerušovalo. Čekali jste něco takového?
O Finech je známo, že hrají rychlý hokej, právě třeba i nahoru dolů, jako to bylo teď. Je to trošku jiné než v Extralize dorostu, ale po prvním zápase se Švédy už jsem si na to pomalu zvyknul. Myslím si, že jsme s nimi drželi krok, nebylo to vůbec špatné.

„Tolik nám to tam nepadalo a doufám, že to v dalších zápasech bude jenom lepší a lepší.“

Opět rozhodovaly přesilovky a oslabení. Je to téma v kabině?
Samozřejmě to rozebíráme, něco jsme si k tomu řekli, dívali jsme se na to i na videu. Víme o tom, jak Fini tyto situace hrají. Na obojím taky pracujeme na tréninku, protože je to vždycky důležitá část zápasu, a přesilovky ani oslabení nemáme vůbec špatné, bohužel nás ale Finové v těchto herních činnostech přestříleli.

Foto: Tomáš Petr Marek

Je pravda, že ve třetí třetině jste byli v přesilovce velmi blízko vyrovnání...
Tolik nám to tam nepadalo a doufám, že to v dalších zápasech bude jenom lepší a lepší. Finové nás ale napadají pokaždé, když vidí, že máme nejistý puk. Okakmžitě po nás jdou, takže na ně bude možná platit zrychlení nahrávek a lepší práce v brankovišti.

Teď vás čekají ještě dva zápasy, z čeho se poučit?
Je to obrovská zkušenost zahrát si na takové úrovni proti výborným soupeřům z hokejových zemí, jako jsou Švédsko a Finsko. V příštích zápasech musíme proměňovat šance a makat naplno tak, jak jsme makali v těchto dvou utkáních. Oba dva zápasy jsme hráli velmi dobře. Nemyslím si, že bychom byli horším týmem, bohužel ale neproměňujeme šance.

Vy jste do této sezony naskočil až v polovině listopadu. Co se stalo?
Měl jsem nalomený obratel – únavovou zlomeninu, což je docela vážné zranění. Bylo to z přetížení, takže jsem byl nějaký půl rok úplně mimo. Pak jsem začal chodit na různá cvičení. Musel jsem na sobě extrémně makat, abych posílil všechny svaly, které drží obratle. Jsem rád, že jsem to takhle zvládl a můžu dál hrát hokej.

„Ze začátku to muselo být pozvolné, první měsíc jsem třeba vůbec nemohl chodit do soubojů.“

Jaká pro vás ta pauza byla?
Pauza to byla hodně dlouhá. Samozřejmě bylo těžké se do toho ze začátku dostat jak po stránce fyzické, tak po stránce střelecké. Řekl bych, ale že jsem se do toho dostal ještě docela rychle a jsem rád, že můžu být i tady a daří se mi také na této vysoké úrovni.

Jak vypadal váš návrat?
Ze začátku to muselo být pozvolné, první měsíc jsem třeba vůbec nemohl chodit do soubojů. Když už jsem cítil, že je to lepší, tak jsem se do toho začal pomalu dostávat. Zkusil jsem zápas, vyšlo to a od té doby už je to v pohodě. Musím zaklepat, aby se to už nevrátilo.

Foto: Tomáš Petr Marek

Neměl jste v prvních zápasech strach? Sám souboje vyhledávát nemusíte, ale v zápase se jim přece jen úplně nevyhnete....
To je samozřejmé, že jsem měl strach, aby se mi to třeba nevrátilo, nebo se nestalo ještě něco jiného. S tím zápasem ale tréma spadne, v tu chvíli si to člověk neuvědomuje tak, jako předtím. Myslím si, že jsem byl pak i docela sebevědomý, a díky tomu to šlo.

Cítíte, že se postupně dostáváte do kondice, ve které byste chtěl být?
Je to tak. Fyzička se ztratí klidně po měsíci, já jsem byl půl roku pryč, takže moje fyzička byla fakt špatná. Myslím si ale, že už se vracím tam, kde jsem byl předtím. Doufám, že to půjde tímto tempem dál.

„Obléknout národní dres je čest.“

Pomáhá vám i působení v reprezentaci?
Určitě ano, je to obrovsky rychlý hokej. Teď jsem se i trefil, takže to mi samozřejmě trochu pomohlo i po psychické stránce. Gól mi zvýšil sebevědomí, což je pro mě po tom všem taky důležité.

Ve výběru U16 figurujete už tři měsíce po návratu. Co to pro vás znamená?
Obléknout národní dres je čest. Doufám, že to bude všechno pokračovat tak jako doposud.

Foto: Jiří Koňařík, Český hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz