Nula na draftu, Švýcaři ale před MS hlásí: Chceme hrát o medaile

Foto: Karel Švec, Český hokej

30. listopadu 2020, 9:45

Martin Voltr

Na posledních dvou šampionátech platili švýcarští junioři za úspěšné vyzyvatele světové špičky, letos by to rádi zopakovali. Finální přípravu na MS zahájí se 34 hráči, z nichž ani jeden dosud neprošel draftem NHL.

Ve Vancouveru a Victorii dokonce Švýcaři přešli ve čtvrtfinále přes Švédsko, na české půdě porazili Finsko a ve své – byť slabší – třinecké základní skupině obsadili druhé místo, než vypadli s Ruskem. Jejich výkony na obou turnajích snesly přísná měřítka.

Teď jim ovšem do dvacítky dorostla slabší generace, ročník 2001 bojoval na mistrovství světa do 18 let o záchranu až do rozhodujícího třetího zápasu proti Slovákům. Na posledních dvou draftech NHL navíc Švýcaři propadli: Měli v nich dohromady jediného zástupce, a to loni Valentina Nussbaumera (2000) až na 207. příčce!

Na minulý turnaj dvacítek navíc vyslali relativně „starý“ tým s pouhými pěti hokejisty, kteří mají další šanci. Právě obránci Bastian Guggenheim a Rozzo Pezzulo a útočníci Gaetan Jobin, Joel Salzgeber (všichni 2001) a Simon Knak (2002) tvoří základní osu širší 34členné nominace na přípravný kemp.

Dvanáct hokejistů by nyní za normálních okolností působilo v zámoří, nakonec tam nastupuje jediný. Brankář Noah Patenaude chytá QMJHL jako jednička Saint John Sea Dogs a po 11 zápasech má úspěšnost 88,9 procenta.

Kevin Lindemann a Lionel Marchand hrají švédskou juniorskou soutěž, ostatní zůstali doma pod Alpami. V nejvyšší mužské lize se ale pravidelně objevují jen Knak (Davos) a Pezzulo (Ambri-Piotta).

Švýcarskou reprezentaci letos převzal trenér Marco Bayer, který má zkušenosti od mladších výběrů. Poslední dva ročníky strávil v pozici sportovního manažera Langnau, nyní se stal rovněž asistentem Patricka Fischera u seniorského národního týmu.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Hráči heltvétského kříže se sejdou 6. prosince na tréninkovém kempu v Zugu. Po týdnu se zúžený kádr vydá do Edmontonu, finální soupisku tří gólmanů a 22 hráčů do pole oznámí trenéři až 23. prosince. To už za sebou budou Švýcaři mít přípravná utkání proti Spojeným státům a Švédsku. V základní skupině A narazí postupně na Slovensko, Finsko, Kanadu a Německo.

Jejich minimálním cílem je postup do čtvrtfinále, Bayer chce ale podle svých slov hrát o medaile. Jak reálné to bude bez jediného draftovaného svěřence, to se uvidí. 

Nominace Švýcarska na přípravný kemp

Brankáři (4):
Thibault Fatton (Lugano), Andri Henauer (Bern), Noah Patenaude (Saint John, QMJHL), Lucas Rötheli (Zug).

Obránci (12):
Inaki Baragano (Kamloops, WHL), Giancarlo Chanton (Niagara, OHL), Noah Delémont (Owen Sound, OHL), Cédric Fiedler (Western Michigan University, NCAA), Bastian Guggenheim (Langnau), Silvan Landolt, Noah Meier (oba Curych), Rocco Pezzullo (Ambri-Piotta), Dario Sidler (Zug), Alessandro Villa (Lugano), Nathan Vouardoux (Lausanne), Brian Zanetti (Peterborough, OHL).

Útočníci (18):
Dario Allenspach, Valentin Hofer, Yves Stoffel (všichni Zug), Jérémie Bärtschi (Biel-Bienne), Attilio Biasca (Halifax, QMJHL), Stefano Bottini (Penticton, BCHL), Mika Burkhalter, Ronny Dähler (oba Bern), Lorenzo Canonica (Shawinigan, QMJHL), Jannik Canova (Davos), Keanu Derungs (Victoria, WHL), Raymond Fust (Chilliwack, BCHL), Gaétan Jobin (Fribourg-Gottéron), Simon Knak (Portland, WHL), Kevin Lindemann (Leksand, Švédsko), Lionel Marchand (Timra, Švédsko), Joel Salzgeber (Langnau), Elvis Schläpfer (Biel-Bienne).

Trenéři: Marco Bayer, Patrick Fischer a Tommy Albelin.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz