O (ne)sestupu nepadla ani věta, ujišťuje Mlejnek. Proč nebere Barinku?

Foto: Martin Voltr

2. prosince 2020, 13:52

Martin Voltr

U české dvacítky letos řeší nový hlavní kouč Karel Mlejnek hodně nestandardní sezonu. Právě proto bude ještě na kempu před odletem na mistrovství světa pracovat s extrémně širokým kádrem.

Do Vyškova tuto sobotu zamíří 42 hokejistů. Ještě před měsícem byla většina z nich v kritické situaci, ale díky bohu, že nakonec mohli naskočit do zápasů dvou nejvyšších českých soutěží. Teď už se začnou Mlejnkovi svěřenci plně koncentrovat na boj o závěrečnou nominaci.

Jak velký tréninkový i zápasový deficit podle vás hráči mají?
Je skvělé, že se jak vedení Českého hokeje, tak Národní sportovní agentuře podařilo dohodnout to, že kluci mohli být od 4. listopadu v týmech a pracovat na ledě. Čtrnáct dní jsme s nimi mohli pracovat i my, i když s nekompletním kádrem. Může tam být stále ještě nějaký deficit, na druhou stranu od začátku listopadu do 26. prosince je už určitá doba a my věříme, že to manko bude minimální.

„Věříme, že manko bude minimální.“

Ve Vyškově budete pracovat se 42 hráči. Jak složité pro vás bude v tomto počtu organizovat tréninky?
Tým rozdělíme na dvě skupiny, tak, abychom trénovali v optimálním počtu. Odpolední hodiny potom budeme věnovat nácviku speciálních týmů a ve čtyřech dnech i modelovým utkáním proti sobě. Půjde i časomíra, zápasy budou řízené rozhodčími a tak dále.

O MS juniorů se porve těchto 4️⃣2️⃣ hráčů! ?

Zveřejnil(a) Hokej dne Středa 2. prosince 2020

Mezi nominovanými chybí draftovaný brankář Jakub Dobeš, jemuž se na začátku sezony výborně daří v USHL. Proč jste ho vynechali?
S Jakubem jsme byli v úzkém kontaktu, i přes našeho trenéra brankářů Martina Lásku. Měl už zabukovanou letenku a ještě v úterý jsme řešili jeho vízové povinnosti, které ale bohužel nedovolily jeho návrat a účast v národním týmu. Zároveň s tím upřednostnil i reprezentaci svého aktuálního klubu v USHL.

A co Marcel Barinka? Na loňském turnaji devatenáctky v Kanadě hrál výborně, i v červenci proti Slovákům dal dva góly.
S Marcelem jsem měl poslední hovor, sám mi volal v pátek 27. listopadu a sdělil mi, že si vybojoval smlouvu v Kolíně nad Rýnem. To mu samozřejmě všichni přejeme a je fajn, že smlouvu získal. Německá nejvyšší soutěž začíná 17. prosince a Marcel si chce vybojovat trvalé místo v kádru, takže nám oznámil, že v tento moment upřednostňuje klub oproti reprezentaci.

„Marcel nám oznámil, že v tento moment upřednostňuje klub oproti reprezentaci.“

Jaké představy máte ohledně brankářů?
Nominovali jsme pět gólmanů, tři z nich jsme měli v jediném letošním testu, trojutkání se Slovenskem. Rozhodneme se na základě momentální formy a kluci od nás včas uslyší, s jakou gólmanskou dvojicí vstoupíme do začátku turnaje.

Mají v obraně velkou šanci Stanislav Svozil s Davidem Jiříčkem, kteří jako jediní z ročníku 2003 hráli právě proti Slovákům? Jak se vám líbili na Karjale?
Díky tomu, jakou výkonnost předvádějí, je jejich šance velmi vysoká. Je obrovská. Musím říct, že na Karjale nebyli v žádném případě svázaní tím, že jsou tak mladí. Prezentovali se na aktuální možnosti sebevědomým výkonem. Věříme, že to budou dál prokazovat i během prosince.

Česká hokejová reprezentace do 20 let čeká v Kanadě hodně náročná mise! ? Čím vším si bude muset projít? ?

Zveřejnil(a) Hokej dne Středa 2. prosince 2020

V čem bude podle vás spočívat síla českého týmu?
Jednoznačně bychom ho chtěli zaměřit tak, aby byl herní projev zaměřen ne na individuality, ale skutečně na mužstvo. Po hráčích budeme samozřejmě chtít, aby plnili úkoly, na kterých jsme během té krátké doby pracovali. Všichni jsme si plně vědomi toho, že nasazení, bojovnost a další základní atributy budou tím nejdůležitějším, čím se náš tým musí prezentovat.

„Při velmi dobré výkonnosti jsme schopni obstát.“

Čeká vás hodně těžká mise, v základní skupině máte Rusko, Spojené státy i Švédsko. Jak vnímáte vaši pozici v takové konkurenci?
Jsme si vědomi ohromné síly soupeřů v naší skupině. Na každého se ale budeme chtít připravit tak, abychom uhráli co nejlepší výsledek a pokud možno i nějaké body. Myslím si, že s touhle vírou půjde do každého utkání i do každé vteřiny celý náš tým. Při velmi dobré výkonnosti jsme schopni obstát i proti těmto soupeřům.

Kvůli zrušení turnajů nižších divizí letos nikdo nesestupuje. Jak to vnímáte? Budou mít hráči větší klid na práci?
Já bych rád řekl, že na našich akcích v životě nepadla žádná věta a prognózy o tom, jestli je mistrovství světa nesestupové, nebo není. Na rovinu, směrem k těm slovům se vůbec neuchylujeme a ani uchylovat nechceme. Nevidíme k tomu jediný důvod.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz