Obrat ve finále? Naší partě zbývalo společných 20 minut, culí se Smith

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

(BASILEJ, od naší zpravodajky) Reprízu loňského finále tentokrát ovládl tým USA. Ten na mistrovství světa do 18 let proti Švédům ve třetí třetině srovnal na 2:2 a v prodloužení dokonal obrat na 3:2. „Je to hodně speciální triumf,“ rozplývá se po výhře nad Seveřany útočník Will Smith, který opanoval kanadské bodování turnaje, když zaznamenal za sedm zápasů 9 branek a 11 asistencí.

Už to vypadalo na druhé vítězství Švédů v řadě. Avšak třetí třetina se pro ně změnila v drama. Hokejisté USA dvěma góly vyrovnali na 2:2.

„Dva roky v kuse jsme dřeli. Naší partě zbývalo posledních dvacet minut spolu, tak jsme si řekli, proč bychom to nemohli otočit. Dali jsme do toho všechno. Po prvním našem gólu jsme cítili, jak se momentum otáčí na naši stranu,“ přiznává nadšeně 18letý Will Smith po výhře 3:2 v prodloužení. Američané tak slaví jedenáctý titul mistrů světa.

Utkání sám před koncem závěrečné dvacetiminutovky ještě zdramatizoval. V 59. minutě se totiž provinil hákováním a nabídl Švédům dvouminutovou početní výhodu. „Před prodloužením jsem prosil kluky, ať to oslabení zvládnou. A oni na to, že v pohodě, ať jsem v klidu. Věřil jsem jim,“ líčí konverzaci se spoluhráči.

Mladý útočník byl součástí i loňského výběru USA do 18 let. „Minulý rok pro nás skončil šampionát kysele, protože jsme se Švédy prohráli,“ poukazuje na finálový souboj, který Američané prohráli právě se Švédy 4:6. „Bylo do emočně dost nahoru dolu. To, že jsme to zvládli s touhle partou, je velmi speciální. Až neuvěřitelné,“ doplňuje forvard, který byl zvolen jako MVP turnaje.

„To, že jsme to zvládli s touhle partou, je velmi speciální. Až neuvěřitelné."

Zároveň poukazuje, že to pro americký tým velmi speciální trumf. „Říkal jsem si, že by tolik nevadilo, kdybychom nevyhráli. Ale teď jsme vyhráli a je to super. Neuvěřitelné. Pořádně to oslavíme,“ hlásí.

V nové sezoně bude se spoluhráči z útočné formace Ryanem Leonardem a Gabem Perreaultem, s nimiž vytvořili lajnu s nejvyšším počtem bodů na turnaji, hrát NCAA v Bostonu. „Tohle se moc nestává, když opouštíte program americké reprezentace. Ale pokračujeme spolu, to si určitě užijeme,“ uzavírá Smith.

¨

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz