Od stereotypu k ohromné finské výzvě. Užívám si to, hlásí Vopravil

Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

Brankář Štěpán Vopravil si vybral pro svou další kariéru Finsko, kde bude nastupovat v nejvyšší juniorské soutěži za tým KooKoo.

„Rozhodl jsem se odejít do Finska, protože jsem byl v Liberci už od malička a někdy jsem tam zažíval stereotyp, takže jsem se chtěl zase posunout o krok dopředu, abych se o sebe třeba postaral. Navíc tu mám i svého development kouče, který bydlí v Lahti, což mi při rozhodování také pomohlo,“ říká Štěpán Vopravil.

Aktuálně sedmnáctiletý brankář dosud svázal celou svou kariéru s Bílými Tygry, kde už jako starší žák pronikl do dorostenecké extraligy a v dalším ročníku si odbyl seniorský debut v dresu Benátek nad Jizerou. Tehdy mu bylo šestnáct let a šest měsíců. Pod Ještědem se loučí se stříbrnou juniorskou medailí.

„Na Liberec budu vždy vzpomínat v tom nejlepším. Mám tam skvělé kamarády, jsou tam nejlepší trenéři v republice a hlavně mám odtamtud spoustu skvělých zážitků. Vždy to bude můj domov,“ hlásí maskovaný mladík, jenž prošel rukama řady trenérů.

„Chtěl bych v Liberci všem moc poděkovat. Konkrétně panu Stejskalovi, který mě driloval na střelnici, panu Láskovi, který mě vedl tou správnou cestou, a také panu Vajnerovi, se kterým jsem trénoval v době koronaviru,“ vyjmenovává.

„Chtěl bych v Liberci všem moc poděkovat.“

Liberecký rodák úspěch v závěru ročníku dlouho neslavil a přesunul se na sever Evropy, kde absolvuje finskou předsezonní přípravu. „Teď jsme v jarní fázi přípravy. Máme dvoufázové tréninky a pět až šest ledů ve všední dny, o víkendu máme běhání a individuální program,“ popisuje pořádnou porci drilu, po kterém přijde pětitýdenní pauza.

Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

Kromě velkých objemů musí finský nováček vstřebat i rozdílné přístupy, které Seveřani aplikují. „Zatím jsem tu jen krátce, ale na ledě je to určitě přímočařejší. Suchá se tu dělá jinou formou, než jsem byl zvyklý z Liberce. Dbá se třeba i na to, kolik máme procent tuku,“ uvádí.

Štěpán Vopravil má před sebou i boj o co nejlepší výchozí pozici v brankovišti, kde pokračuje klubový odchovanec a o rok starší Tuukka Niskanen. „Teď jsme v juniorce tři gólmani, Eemil Suvanto přišel se mnou z Hämeenlinny. Mám příležitost dostat se tu výš, i proto jsem zvolil tuhle cestu. Je to pro mě ohromná výzva a moc se těším na začátek sezony, ale musím jít krůček po krůčku,“ uvědomuje si bývalý Tygr, jenž je na stejné startovní čáře jako jeho parťáci.

„Přijde mi, že se tu se všemi komunikuje stejně. Když třeba přijde hlavní trenér anebo trenér gólmanů za mnou, hned potom jde i k ostatním gólmanům a naopak. Mimo led jsou taky všichni moc přátelští, takže si to tu zatím moc užíváme,“ uzavírá Vopravil.

Štěpán Vopravil

Štěpán Vopravil | Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz