Parádní výkon! Dvacítka se výhrou nad Švédy vyšroubovala až ke stříbru

Foto: Ladislav Svěnčík, Český hokej

11. února 2023, 18:28

Martin Voltr

Kdo by to po mdlém vstupu do turnaje čekal? Reprezentační dvacítka zakončila klání ve švédském Ängelholmu suverénně nejlepším výkonem, domácí tým porazila 5:2 a díky takovému rozdílu vystoupala ze čtvrté příčky až na druhou!

Na zápas si našli cestu i čeští fanoušci. Jako by pomohli k tomu, že Švédové byli od úvodních minut opaření a Češi na ledě nečekaně dominovali. Obránce Zavřel napálil tyč, ale v sedmé minutě už přišel zasloužený vedoucí gól. Gaspar předal Adamu Barešovi, a ten přišpendlil kotouč pod břevno – 0:1.

Domácí tým se pak trochu otřepal a chvílemi bylo rušno i před Tomášem Voleveckým. Jenže Češi měli silný závěr třetiny. Krásnou přihrávku od Berana dostal mezi střídající hráče Samuel Šmajda a z nájezdu zdvojnásobil vedení – 0:2. A to ještě vzápětí neproměnil podobně velkou šanci Polák.

Do zápasu už kvůli pátečnímu zranění nenastoupil Lukáš Plos, trenéři tak točili jedenáct útočníků.  Ti produkovali další šance: Strnad dorážel těsně vedle, Bareš ve vlastním oslabení (zase!) ujel všem soupeřům, ale přestřelil.

Tutéž přesilovku Švédové nakonec využili zásluhou přesné střely Rasmuse Rudslätta, jenž se pátým gólem na turnaji osamostatnil v čele tabulky střelců – 1:2.

Hokejisté Tre Kronor ale stále nebyli ve své kůži. Dvěma fauly v řadě vrátili Čechy do tlaku, který neproměnili Dorot, v ložence Pavlata ani velmi aktivní Bareš. Nápor ale přece jen zakončil dorážkou obránce Matěj Zavřel, pro něhož šlo o první reprezentační gól na premiérovém turnaji – 1:3.

Engström pak minul prázdnou branku, ale stav byl i tak šťastnější pro Švédy. V dalších dvou šancích totiž selhal Pavlata. Mrzelo to tím spíš, že zkraje třetí části narýsoval Rudslätt ideální nabídku před prázdnou branku na Rasmuse Larssona a ten znovu snížil – 2:3.

Česká dvacítka se pak zvedla, přesto měla kliku, když Born svou střelou málem přepůlil břevno. O pár chvil později na druhé straně vyslal Bareš Lukáše Strnada, jenž bekhendovou kličkou zametl s gólmanem – 2:4. A to ještě v dalším střídání mohl zvýšit po pěkném slalomu.

V tu chvíli záleželo nejen na vítězství jako takovém, ale na každé brance. Těžko říct, jakým pravidlem by se organizátoři řídili při dvougólovém rozdílu, který by v minitabulce tří týmů způsobil mezi Čechy a Švédy shodné skóre; zda vzájemným duelem, či lepším celkovým skóre.

Naštěstí na tyhle počty nedošlo. Díky dvěma hráčům: Tomáš Volevecký ve hře čtyř proti šesti ukradl lapačkou gól Engströmovi, který se jen nevěřícně chytl za hlavu. A když už byli Češi kompletní, devět sekund před koncem trefil prázdnou bránu Matěj Přibyl a potvrdil lichotivou druhou příčku pro českou reprezentaci – 2:5!

Záznam utkání

ŠVÉDSKO – ČESKO 2:5 (0:2, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 24. Rudslätt (Lagerberg, Hellberg), 43. Larsson (Rudslätt) – 7. Bareš (Gaspar), 17. Šmajda (Beran, Vovsík), 36. Zavřel, 53. Strnad (Bareš, F. Němec), 60. Přibyl (Bareš).
Rozhodčí: Söderlund, Karlsson – Nordlander, Hellström.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 31:36 (5:11, 17:16, 9:9).
Diváci: 302.
Švédsko: Blomgren – Larsson, Lagerberg, Jonsson, Nordberg, Johansson, Fransson, Sundin – Almgren, Ohlsson, Born – Nässén, Laband, Tell – Polin, Pahlsson, Engström – Rudslätt, Kilpinen, Hellberg – Styf. Trenér: Hävelid.
Česko: Volevecký – Vovsík, Beran, Zavřel, Prčík, F. Němec, Koudelka, Dorot, Burian – Strnad, Přibyl, Hrabík – A. Dvořák, Soukup, Pavlata – Vlasák, Polák, Bareš – Šmajda, Gaspar. Trenér: Kalous.

Finsko – Švýcarsko 0:5 (0:1, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 18. Noiva (Koskipirtti, Keskinen), 22. Tolppola (Lassila, Hakala), 34. Naukkarinen (Lundell), 37. Tolppola (Lassila, Kärki), 57. Tolppola (Lundell).

Konečná tabulka turnaje pěti v Ängelholmu

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 4 4 0 0 0 19:3 12
2. Česko 4 2 0 0 2 12:11 6
3. Švédsko 4 2 0 0 2 16:11 6
4. Švýcarsko 4 2 0 0 2 7:11 6
5. Německo 4 0 0 0 4 4:22 0

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz