Pavlík mezi staršími překvapil. Moje výkony šly nahoru s týmem, libuje si

Dominik Pavlík | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Jen pár mládežníkům se v každé sezoně poštěstí zahrát si za starší reprezentaci, než do které věkově spadají. Z ročníku 2007 se už „nahoře“ usadil Adam Benák, na turnaji ve Švýcarsku ale sedmnáctka otestovala i dalšího forvarda Dominika Pavlíka. A ten hodně potěšil.

Sedmnáctka zakončila turnaj pěti zemí v Romanshornu skvělou bitvou proti Američanům. Málokdy se českým reprezentacím U17 a U18 daří držet elitní výběr USA z rozvojového programu na dostřel, teď se to našim mladíkům povedlo. Prohráli jen těsně 1:2.

„Před utkáním jsme si dali nějaký plán. Věděli jsme, že když ho budeme plnit celý zápas, tak proti nim můžeme uspět. A opravdu jsme ho plnili celých šedesát minut,“ libuje si Dominik Pavlík.

„Kluci mi se vším strašně pomohli. Jsem jim za to ohromně vděčný a myslím si, že jsem to zvládl poměrně dobře.“

„Měli jsme šance jít do vedení nebo pak ve třetí třetině zápas vyrovnat, bohužel jsme je neproměnili. Ale zápas hodnotím kladně. Hlavně díky tomu, že jsme se na turnaji postupně zlepšovali,“ uvědomuje si nováček v sedmnáctce.

Bylo trochu cítit, že Češi si dobrým výkonem vybudovali u Američanů respekt. „Myslím si, že po druhé třetině dostali v šatně od trenéra vynadáno,“ vrací se Pavlík k pasáži, kdy národní tým díky Maxmilianu Curranovi vyrovnal. Do třetí části se tak šlo za stavu 1:1 a soupeř potřeboval zabrat, aby si došel pro čtvrtou výhru.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Pak na nich byla pět deset minut na začátku třetí třetiny vidět chuť do hry, dravost, zarputilost. Víceméně nás nepustili z pásma,“ promítá si Pavlík chvíle, které využil k rozdílové trefě Teddy Stiga. „My jsme se s tím pak ještě dokázali srovnat. Celkově myslím, že z nás měli respekt a my jsme mohli hrát naši hru a tvořit na kotouči.“

Klíčovým momentem v závěrečné pasáži byla nevyužitá přesilovka. Ve hře pět na pět už totiž Češi neměli moc sil na to, aby Američany přetlačili. A k power-play se taky nějakou dobu nemohli dostat.

„Asi jo, je to tak. Ale už v prvních dvou třetinách jsme měli přečíslení tři na jednoho, dva na jednoho... Tam kdybychom vstřelili jednu dvě branky, tak by pak ani nemusela nastat ta situace, kdy jsme dotahovali jednogólovou ztrátu,“ ví Dominik Pavlík.

Koncovka český výběr trápila na celém turnaji. „Neproměňovali jsme šance. To si myslím, že bylo i v tomhle zápase klíčové,“ pokyvuje mladý útočník.

Jako musíme pochválit pouhých sedm inkasovaných branek, tak je naopak třeba pohanit jen sedm vstřelených branek. V prvním ukazateli byli Češi ze všech nejlepší, ve druhém ze všech nejhorší...

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

O dva zásahy se postaral nejmladší člen týmu Adam Benák, který už mezi staršími platí za stálou oporu. Právě královéhradecký Dominik Pavlík ho teď doplnil jako druhý člen ročníku 2007. Pokud by se fanoušci nepodívali předem na soupisku, i díky urostlé Pavlíkově postavě by asi nepoznali, že šlo o benjamínka.

„Věděl jsem, co asi čekat, protože mám zkušenosti z šestnáctky. Čekal jsem, že to není takový rozdíl v kvalitě, ale hlavně v rychlosti a tvrdosti soubojů, což se potvrdilo. Myslím, že po jedné dvou třetinách jsem se s tou rychlostí srovnal a pak se mi dařilo,“ snaží se zhodnotit vlastní představení.

„Obrovsky překvapil, hrál výborně. Vůbec nebylo vidět, že je o rok mladší.“

Navrch si připsal vítězný gól v utkání se Švýcarskem. Byť je fakt, že jeho teč spadala spíše do kategorie šťastnějších a v bráně by neskončila bez velkého zaváhání gólmana.

„Řekl bych, že se moje individuální výkony zvedaly postupně s výkonem týmu a ke konci turnaje jsem si dovolil víc na puku. Všem se nám hrálo líp,“ popisuje, aniž by myslel jen na sebe. „Kluci mi se vším strašně pomohli. I na tréninku, protože je tady o něco složitější systém než v šestnáctce. Jsem jim za to ohromně vděčný a myslím si, že jsem to zvládl poměrně dobře.“

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Tak obří zkušenost, jakou přináší třeba každá bitva proti Američanům, musí každého hráče posunout o kus dál. „Bylo to porovnání s tou úplně nejužší světovou špičkou v kategorii U17. Takhle těžký zápas jsem asi nikdy nehrál,“ pokyvuje Dominik Pavlík závěrem.

Zahřát ho musí i hodnocení trenérů. „Obrovsky překvapil, hrál výborně. Vůbec nebylo vidět, že je o rok mladší. Odehrál si to naprosto přesvědčivě,“ říká na Pavlíkovu adresu asistent Richard Žemlička.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz