Pomohl PZ ze dna a jde k Rytířům. Chceme něco dokázat, přiznává Gabriška

Foto: Karel Švec, Český hokej

Dorostenci PZ Kladno se po nepovedené úvodní skupině, ve které jedinkrát nevyhráli, dostali do skvělé série. V posledních třech zápasech pokaždé slavili a odešli s deseti body, díky kterým se poprvé dostali z posledního místa své skupiny. Pod všechny výhry se podepsal brankář Ondřej Gabriška.

Kladenské zálohy začaly výhrou v Karlových Varech, poté na vlastním ledě přetlačily Chomutov a následně v nejdůležitější bitvě sezony vykradly pražskou Kobru. „Se spoluhráči Pavlem Barešem a Lukášem Sýkorou už jsme měli odcházet k Rytířům, byly to naše poslední zápasy, takže jsme si řekli, že do toho dáme všechno. Navíc to byly nejdůležitější zápasy sezony, tak jsme se maximálně snažili a vyšlo to. Jsme rádi, že jsme na PZku pomohli a můžeme odcházet spokojení,“ uvádí Ondřej Gabriška.

Po skalpu Kobry se Kladenští dostali díky čtyřem bodům z posledního místa, kam odsunuli právě Pražany. „Byl to nejtěžší zápas. Potřebovali jsme čtyři body, abychom je přeskočili. Za výhru jsme nejšťastnější,“ připouští mladý brankář, který působil v bílomodrém dresu delší dobu, jelikož odchytal osmnáct zápasů, ve kterých stál za všemi čtyřmi výhrami.

„Já už jsem byl na PZku měsíc předtím. Byly to dobré dva měsíce, protože tam mají kluci skvělou partu a bylo to super,“ libuje si mladý brankář, který však už v nejbližších duelech s dalšími hráči nenastoupí.

„Jsem pořád v šatně s Rytíři, takže už týden před zápasem se všichni hecovali a probíhaly sázky.“

„Říkali jsme jim, že i když tam už nebudeme, aby se snažili. Víme, že to bude hodně těžké, ale věříme jim. Myslíme si, že to zvládnou, protože jsou dobrý kolektiv, a to je nejdůležitější,“ říká Gabriška, jenž poodhaluje i důvody dlouhého čekaní na výhru. „Nešlo to, měli špatné zápasy, ale pak začali více trénovat a chtěli začít vyhrávat. Pak jsme tam šli my z Rytířů. Já jsem s PZ sice netrénoval, ale kluci, kteří tam chodili, říkali, že už je štve, jak prohrávají. Kousli se a šlo to,“ pokračuje.

Pro patnáctiletého brankáře byla část sezony v zálohách náročná hlavně po psychické stránce, protože inkasovaly už 167 gólů. „Bavili jsme se s trenéry, už když jsem tam šel poprvé. Říkali, abych se připravil na to, že to nebude úplně nejlehčí vzhledem ke gólům. Vnitřně jsem si řekl, že nebudu koukat na výsledek a budu se snažit maximálně pomoct a podporovat kluky psychicky,“ uvádí.

Foto: Karel Švec, Český hokej

„Bylo to hodně těžké. Vždycky jsem přišel domů a přemýšlel o tom, co jsem mohl udělat lépe. Druhý den jsem se bavil s trenérem gólmanů, který mi řekl, že jsem chytal dobře, což mi přineslo aspoň trošku dobrý pocit. Bylo těžké se s tím ze začátku srovnat, ale po třech nebo čtyřech zápasech už to bylo v pohodě,“ dodává.

Ve osmnácti startech si Ondřej Gabriška připsal průměrně 35 zákroků na zápas, takže se před návratem k Rytířům dobře rozchytal. „Když jsem přišel do PZ, měl jsem každý zápas skoro čtyřicet zákroků. To se mi u Rytířů nikdy nepovedlo,“ praví mladý maskovaný muž, který nemá jednoznačně oblíbenější celek.

„Těším se do obou týmů. Pokaždé je to něco jiného. Tím, že mají Rytíři dobrou sezonu, tak budu rád chytat za ně, protože budeme moci něco dokázat a nehrát o sestup. V PZ je tlak, ale ne tak velký. Šel jsem tam s tím, že můžu jenom pomoct a nemáme co ztratit. U Rytířů na mě jde méně střel, ale dostanu více gólů a prohrajeme, protože v nadstavbě už jsou soupeři lepší,“ vysvětluje.

„Víme, že na to máme. Když budeme hrát jako tým, dokážeme velké věci.“

Jelikož mezi kluby v Kladně funguje úzká spolupráce, zažil Gabriška derby na obou stranách a vždycky to bylo něco výjimečného. „Bylo to hodně specifické. Já jsem pořád v šatně s Rytíři, takže už týden před zápasem se všichni hecovali a probíhaly sázky. Dělali jsme si navzájem ze sebe legraci. Pak se to tedy zkazilo jednou věcí, o které moc nechci mluvit, ale jinak to byl dobrý zápas. Byl to jeden z nejlepších zápasů v PZku,“ vypráví.

Nyní se vrací k Rytířům, kteří mají do sezony velké cíle, což podporuje i fakt, že okupují první příčku skupiny A. „S Rytíři chceme postoupit určitě přes první kolo play off. Chceme se dostat na republiku a tam udělat nějaký úspěch. Víme, že na to máme. Když budeme hrát jako tým, dokážeme velké věci,“ připomíná Gabriška, jenž by chtěl obléknout i dres se lvem na prsou.

„Chtěl bych nakouknout ještě na nějakou reprezentační akci, ale to už se mi asi nepovede. Byl jsem v létě na brankářském kempu v Třemošné, což bylo úplně něco jiného. Poznal jsem nové kluky a nové lidi. Nebyla tam žádná konkurence, bylo tam hodně přátelské prostředí a určitě bych to chtěl někdy zažít znovu. Naučil jsem se tam hrozně moc nových věcí. Zlepšil jsem práci s hokejkou, protože jsem nabral třeba v soubojích za brankou sebevědomí. Cítím se v tom mnohem lépe, když to srovnám s minulou sezonou,“ uzavírá Ondřej Gabriška.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz