Překonat tátu? To je můj největší cíl, netají se Špaček a dře v Plzni

Foto: Martin Voltr

David Špaček začal minulou sezonu v juniorce, pak čekal čtyři měsíce na ostrý duel v Litoměřicích, odkud zamířil na mistrovství světa osmnáctek. Nyní se připravuje v A-týmu Plzně, odkud by to chtěl dotáhnout tak daleko, aby překonal svého otce Jaroslava Špačka.

V plzeňské organizaci dozrála řada hráčů od mládežnických let až po velký hokej a dalším takovým by mohl být mládežnický reprezentant David Špaček, který aktuálně absolvuje svoji první letní přípravu s dospělými. „Je to dřina, ale vždycky se najde čas na legraci,“ culí se osmnáctiletý obránce.

Indiáni se zatím připravují na suchu v areálu domácí arény, hrají přátelské fotbalové zápasy a absolvují dvě soustředění na Šumavě. To první už mají za sebou. „Je to fyzicky náročnější, než jsem zažíval předchozí sezony, ale není to nic nového. Děláme podobné věci, jako jsme dělali v mládeži,“ srovnává.

„Je to dřina, ale vždycky se najde čas na legraci.“

Špaček může už při letním drilu okoukávat důležité drobnosti od zkušenějších hráčů, jako jsou Peter Čerešňák, Pavel Musil anebo Jan Schleiss, kteří nemají individuální přípravu. „Je pro mě velká pocta a čest trénovat s hokejisty, kteří jsou o něco starší než já,“ přiznává zadák, jenž si uvědomuje svoje mezery. „Musím zapracovat na fyzické síle.“

Vzhledem k tomu, jaká byla předchozí sezona, junioři neměli v podstatě žádnou šanci, aby udělali dojem na trenéry dospělých týmů. Pokud už dříve nezaujali anebo nepatřili k mládežnickým reprezentantům, nehráli. „Minulá sezona byla hodně zvláštní a nejdivnější, kterou jsem zažil, ale řekl bych, že v těch minulých sezonách jsem si vysloužil šanci trénovat s áčkem,“ domnívá se David Špaček.

Foto: hcplzen.cz

Minulý ročník začal osmi duely v rámci nejvyšší soutěže juniorů a pak čekal čtyři měsíce, aby naskočil do dvou zápasů v Litoměřicích. „Trénoval jsem s juniory v Plzni. Ráno a odpoledne jsem měl trénink, dopoledne jsem se věnoval škole, takže jsem byl pořád v tempu. To čekání na zápas ale byl hodně zvláštní, určitě bylo nejdelší,“ uvádí rodák z Columbusu.

V dresu Stadionu nastoupil poprvé v Kolíně, kde si vítěznou premiéru mezi dospělými osladil i asistencí. „Návrat do zápasového tempa šel celkem bez problémů,“ usmívá se. O pár dní později pomohl k výhře na ledě Slavie. „V Litoměřicích to bylo super a zápasy, které jsem odehrál, mi daly hodně zkušeností do budoucna, protože je to o něco rychlejší a fyzicky náročnější než juniorský hokej,“ říká Špaček.

„Byl to zážitek, který si budu pamatovat do konce života.“

Prvoligové starty znamenaly největší výhodu hned do další štace, kterou byla reprezentace do osmnácti let. Ta se chystala na mistrovství světa ve Spojených státech amerických. „Určitě mi zápasy pomohly, abych se do toho před repre dostal,“ tvrdí obránce, který nakonec urval i konečnou nominaci.

„Byl to zážitek, který si budu pamatovat do konce života, protože to pro mě byl zajímavý turnaj,“ líčí. V zámoří nakonec odehrál dvě utkání ve skupině a čtvrtfinále s Kanadou. „Nebyl problém zůstat namotivovaný, já si motivaci najdu vždycky,“ upozorňuje Špaček, jehož řadí poslední odhady draftu podle Centrálního skautingu NHL na 79. pozici mezi evropskými hráči do pole.

Foto: Chris Tanouye / HHOF-IIHF Images

„Určitě mi mistrovství nějakým způsobem pomohlo,“ tuší ohledně dražby talentů, kterou by pochopitelně chtěl zažít také. „Každý by chtěl být draftovaný. Draftují se jenom ti nejlepší hokejisti,“ doplňuje bez specifikace oblíbené organizace NHL, kde jeho otec Jaroslav Špaček odehrál třináct sezon.

Aktuální asistent u dospělé reprezentace odehrál během dlouhé kariéry 880 zápasů základní části NHL s 345 kanadskými body a přidal i 61 duelů v play off, na jehož konci však nikdy nezvedl nad hlavu Stanley Cup. Mladý obránce má tak co překonávat. „To je můj největší cíl,“ netají se David Špaček, jemuž otec předává cenné zkušenosti. „Táta mi v hokeji hodně radí a vždycky mi říká, co mám zlepšit, protože hledá chyby, které jsem udělal,“ uzavírá.

Foto: Martin Voltr

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz