Přes Finy povede cesta. Na Hlinku přivezou Lundella mladšího

Foto: Chris Tanouye / HHOF-IIHF Images

Pokud by platily papírové předpoklady, pak právě proti Finům můžou sehrát čeští mladíci zásadní duel skupiny na Hlinka Gretzky Cupu. Seveřané oznámili nominaci na letní turnaj v pondělí.

Finové sestavili kádr kompletně z hráčů, kteří strávili uplynulou sezonu v domácích soutěžích U18 či U20. Dva z nich za sebou už mají mistrovství osmnáctek – obránce Kasper Kulonummi a útočník Joakim Kemell.

Druhý jmenovaný na šampionátu třikrát skóroval a také už debutoval v seniorské Liize, kde se při svém prvním a jediném startu rovněž střelecky prosadil. Kemell je pravděpodobně největším finským želízkem pro příští draft NHL.

Konečné nominace na Hlinka Gretzky Cup

Jediný zámořský tým na Hlinkovi. Prorazí Američané s béčkem? »
Trenéři osmnáctky odhalili nominaci na Hlinka Gretzky Cup »
Hlavní favorit! Mičkov, Mirošničenko a spol. baží po obhajobě »
Minule ztroskotali na Perfettim. Švédové mají hned tři Hävelidy »
Nejlepší čas prorazit! Slováci jsou černým koněm Hlinka Gretzky Cupu »

Do druhé nejvyšší ligy Mestis už nakoukl Otto Hokkanen, a to je ze seniorských zkušeností finských mladíků vše. Jeden rok v zámoří má za sebou další forvard Oskari Vuorio, jenž strávil sezonu 2019/20 v akademii v americkém Connecticutu.

Mezi útočníky můžeme najít i dva majitele známých příjmení. Starší bratr Kaspera Ludella Anton byl dvanáctkou loňského draftu i finským kapitánem na posledním juniorském šampionátu a v červnu získal smlouvu s Floridou.

Emil Järventie má zase staršího sourozence Robyho v organizaci Ottawy. Na soupisce Suomi je jedním ze dvou hráčů ročníku 2005 vedle Kaspera Halttunena. O místo v brankovišti se poperou Manu Lukkarinen s Niklasem Kokkem, jenž v sezoně 2019/20 získal cenu Jarma Myllyse pro nejlepšího brankáře domácí dorostenecké soutěže.

Hlavní kouč finské osmnáctky Mika Marttila se s týmem posouvá od nejmladší reprezentační kategorie, kterou tedy vedl i na turnaji Olympijských her mládeže v Lausanne. Jedním ze dvou jeho asistentů je Esa Pirnes. Bývalý skvělý útočník od loňska dohlíží na rozvoj evropských prospektů Ďáblů z New Jersey.

Finové se i letos představí v břeclavské základní skupině. Při očekávané síle Rusů a s ohledem na výsledky proti Švýcarům by právě se severským sokem mohli čeští hokejisté sehrát klíčový zápas, jehož vítěz postoupí do semifinále.

Poslední vzájemný duel ročníků 2004 z loňského února. Češi se Špunarem, Slavíčkem a dalšími skórovali z 54 střel jen dvakrát.

Poslední vzájemný duel ročníků 2004 z loňského února. Češi se Špunarem, Slavíčkem a dalšími skórovali z 54 střel jen dvakrát. | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

To jsou ale spíš jen teoretické předpoklady, které se zvlášť po covidové sezoně nemusí naplnit. Varováním každopádně budiž minulý střet před dvěma lety, kdy ročník 2002 nedostal od Hirvonena a spol. nárok.

Pokud jde o hráče současného ročníku 2004, Češi narazili na Finy třikrát v šestnáctce. Všechny partie tehdy pod Petrem Hakenem odehráli víc než solidně, ale vlivem výrazně horší koncovky a jednoho kolapsu v závěrečných minutách pokaždé prohráli v prodloužení.

Nominace Finska na Hlinka Gretzky Cup

Brankáři:
Niklas Kokko (Oulu), Manu Lukkarinen (Jokerit Helsinky).

Obránci:
Thomas Grönlund (Rauma), Kasper Kulonummi (Jokerit Helsinky), Elmeri Laakso (Lappeenranta), Otto Salin, Rasmus Vuorinen (oba IFK Helsinky), Otto Heinonen (Ilves Tampere), Juuso Vesala (Vaasa).

Útočníci:
Otto Hokkanen (Lappeenranta), Topi Rönni, Tommi Männistö (oba Tappara Tampere), Jani Nyman (Ilves Tampere), Joakim Kemell, Jere Lassila (oba Jyväskylä), Emil Järventie (Muskegon, USHL), Kasper Lundell, Aleksanteri Kaskimäki, Samu Bau (všichni IFK Helsinky), Kasper Halttunen (Jokerit Helsinky), Oskari Vuorio (Espoo), Lauri Raiman (Lahti).

Trenéři: Mika Marttila, Saku Martikainen, Esa Pirnes a Jari Saastamoinen.

Zápasy Finska na turnaji

Pondělí 2. srpna:
15:30 Rusko – Finsko (sk. A, Břeclav)

Úterý 3. srpna:
19:00 Česko – Finsko (sk. A, Břeclav)

Středa 4. srpna:
15:30 Finsko – Švýcarsko (sk. A, Břeclav)

Výsledky za posledních 10 let

2019: 4. místo
2018: 7. místo
2017: 6. místo
2016: 6. místo
2015: 4. místo
2014: 5. místo
2013: 5. místo
2012: 2. místo
2011: 4. místo
2010: 7. místo

Celková bilance (19 ročníků)

4 medaile; 2x stříbro – 2x bronz (6. nejúspěšnější)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz