Přišli o stadion kvůli energiím. Je to strašák pro všechny, zní ze Smíchova

Foto: Facebook HC Smíchov 1913

21. června 2022, 16:53

Pavel Mandát

Rostoucí ceny energií jsou pro hokejové kluby stále větším problémem. Své o tom ví HC Smíchov 1913, klub, který právě kvůli zvyšujícím se cenám přišel o stadion. Obtížnou situaci rozebírá v rozhovoru pro hokej.cz předseda oddílu Michal Gandalovič.

V poslední době se hodně mluví o rostoucí ceně energií, které dostávají hokejové kluby do nemalých problémů. Je to i příklad Smíchova, v jehož vedení figurujete.
Je to tak. Náš klub má domov na Nikolajce, přičemž v květnu jsme dostali informaci od majitele, kterým je akciová společnost, že od září nebudou moci provozovat ledovou plochu. Důvodem jsou právě rostoucí ceny energií a s ní spojené záležitosti.

Máte informace o tom, co bude se zimním stadionem teď?
Na moji otázku jsem nedostal odpověď. Nikdo neví. Je to něco, co ve mně vyvolává pochybnosti.

Jak se ve vašem případě zvedla cena elektrické energie, která je potřeba k provozu stadionu?
My platíme pronájem ledu od hodiny, přičemž od ledna jsme ji měli zdraženou o 22 procent. Navíc hodně vzrostla cena plynu a od roku 2023 patrně opět velmi naroste cena elektrické energie. To byla ta informace, kterou jsme dostali.

„My jsme měli naposledy hodinu ledu za 3650 korun."

Zmínil jste procenta, ale jak vypadají ceny ledu v řeči konkrétních čísel?
V Praze se celkem drasticky změnily. My jsme měli naposledy hodinu ledu za 3650 korun. Za měsíc březen se pak cena ledu včetně zápasů pohybovala kolem 400 tisíc. Když si to spočítáte, tak v období sezony, tedy od září do března, dělá při této ceně konečná částka 2 800 000.  

Pomáhal vám s hrazením ceny energií pražský magistrát?
Ano, grantová politika u nás funguje. Ale ta částka samozřejmě není taková, abychom z ní mohli pokrýt náklady na celou sezonu. Dalším důležitým aspektem jsou členské příspěvky rodičů. Každopádně majitel zimního stadionu dostal na jeho provoz příspěvek tři miliony korun, což podle mě není zanedbatelná částka. Nicméně ji nepřijali, protože už to bylo v době, kdy se rozhodli, že zimní stadion dále využívat nebudou, takže smlouva podepsána nebyla.

„Ve hře je výstavba jednoduchého zakrytého stadionu, která by nám umožnila naši činnost zvládnout."

Co bude s vaším klubem dál?
Nastalou situaci řešíme s městskou částí Praha 5. Ve hře je výstavba jednoduchého zakrytého stadionu, která by nám umožnila naši činnost zvládnout. To ale nepůjde hned. Proto si logicky musíme najít jiné zimní stadiony, abychom se měli kam přesunout. Ať už v Praze, nebo mimo Prahu.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

S tím souvisí další výdaje navíc…
Je to tak. Problém to bude zejména pro rodiče, protože většina z nich je z Prahy 5. Je bohužel pravděpodobné, že někteří to logisticky nedají a budou hledat uplatnění jinde nebo někteří ukončí činnost.

Problematika zdražování energií byla ještě nedávno poměrně v ústraní, ale pro kluby asi jde o velkého strašáka.
Strašák to rozhodně je veliký. Ceny energií stouply razantně, nízké rozhodně nejsou a složité je to pro všechny. Vím o klubech, které se musí potýkat se stoprocentním zdražením energií.

„Vím o klubech, které se musí potýkat se stoprocentním zdražením energií."

Může to podle vás znamenat zánik některých z nich?
Obávám se, že může. Mám signály, že někde má problém třeba i město s tím, aby stadion utáhlo. Klub přitom nemá moc dalších možností, jak si pomoct. Máte granty, členské příspěvky od rodičů nebo dary sponzorů. Ale to je víceméně všechno.

Sledoval jste předvolební boj uchazečů o post prezidenta hokejového svazu? A pokud ano, co říkáte na jednotlivé plány, jak se s nárůstem cen za energie vypořádat?
Sledoval jsem to a musím říct, že žádný konkrétní plán nezazněl. Všichni kandidáti mluvili dost obecně. Argumenty ve smyslu, že je potřeba tlačit na stát, sehnat peníze, nebo je ušetřit, zlepšit práci s mládeží a podobně, ty by řekl asi každý. Ale nic konkrétního za mě opravdu nezaznělo, což je škoda.

„Všichni kandidáti mluvili dost obecně. Argumenty ve smyslu, že je potřeba tlačit na stát, sehnat peníze, nebo je ušetřit, zlepšit práci s mládeží a podobně, ty by řekl asi každý."

Váš klub se soustředí zejména právě na mládež, že?
Je to tak. Hrajeme regionální soutěže, v žákovských kategoriích smíšené kategorie. Výkonnostně patříme mezi průměrné týmy.

Jak se stavíte ke snaze profesionalizovat mládežnické trenéry?
Je to správný krok. Taky jsme tu měli trenéry, kteří trénovali na plný úvazek. Zároveň je tady trenér, kterého platí ČSLH. Tady bych chtěl zmínit, že už pamatuju ledacos, ale nikdy dřív ČSLH neplatil klubům profesionální trenéry, jak je tomu nyní. Jde o poměrně velký objem peněz a o správný krok. Spolupracovat by měly i jednotlivé samosprávy a městské části, aby kluby mohly mládež co nejlépe financovat. Třeba u nás bylo v uplynulé sezoně dvacet trenérů a abychom všem dali profesionální smlouvy, byl by na to potřeba významný balík peněz. Pochopitelně někteří z nich byli ještě současní hráči, studenti, kteří působili jako asistenti.

Někdo by mohl namítnout, že malý klub jako Smíchov nepotřebuje profesionální trenéry, ale právě tyhle malé kluby jsou důležitou součástí hokejového systému…
Existují statistiky, které pojednávají o tom, kolik hráčů na jednotlivých reprezentačních srazech začínalo v malých klubech. Faktem je, že tohle procento je nezanedbatelné. Malé kluby jsou v tomto směru podhoubím českého hokeje, ze kterého poté vychází talentovaní hráči do akademií a větších klubů, kde mají lepší možnost svého rozvoje.

Foto: Facebook HC Smíchov 1913

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz