Rozhodne náš pocit, ne historie, líčí Varaďa. Jak to vypadá s Laukem?

Foto: Jan Velčovský

11. prosince 2019, 16:05

Martin Voltr

Sotva vyřkli nominaci na kempy před světovým šampionátem, trenéři české dvacítky začali řešit první zdravotní trable svých svěřenců. Zatím však nemusel Václav Varaďa ze svých plánů na MS nikoho vyškrtnout.

Do aktuálních myšlenek mu zatím zasáhly tři problémy. Jak vedení reprezentace v úterý oznámilo, pro zranění nemohli přípravu zahájit Matěj Blümel a Michal Gut, které nahradili Jaroslav Brož a Jan Bambula.

Varianta, že by se prvně jmenovaní ke dvacítce ještě přidali, je ale velmi reálná.

„Matěj Blümel má zranění v dolní části těla. Od původního oznámení už uběhlo nějakých osm nebo devět dnů, přitom to mělo být do čtrnácti dnů v pohodě, takže počítáme, že v příštím týdnu by mohl být v pořádku,“ říká Varaďa na adresu pardubického útočníka, který bojoval už o loňský turnaj.

„Věřím tomu, že s námi bude už od šestnáctého prosince.“

„Co se týče Michala Guta, ten má zranění v horní části těla a během středy podstoupí resonanci. Brzy tedy budeme vědět detaily zranění a možnosti jeho zapojení,“ zmiňuje mladíka, jemuž naopak šanci na šampionát ještě pár měsíců zpátky asi nikdo nepřisuzoval.

Úplně nejvíc ale všechny asi zajímá stav Jakuba Lauka, jenž v sobotu odstoupil ze zápasu American Hockey League. Jeho absence ve finální sestavě by pro tým znamenala velkou ránu.

„Máme pozitivní informace. Kuba se cítí velmi dobře a věřím tomu, že s námi bude už od šestnáctého prosince,“ reaguje hlavní kouč. Lauko by tedy mohl přípravu zahájit přesně podle plánu. „Kdyby ne, budeme čekat na možnost, aby se k nám připojil. A pokud to nevyjde, dostanou šanci jiní,“ zmiňuje Varaďa krajní variantu.

Hokejisté, kteří dorazili už na úvodní kemp, za sebou aktuálně mají dva tréninky. Ten úterní byl seznamovací, ve středu dopoledne se po ledě proháněli rozděleni na obránce a útočníky. Václav Varaďa své svěřence povzbuzoval v pozitivním duchu.

„Já bych se tam chtěl dostat, kdybych byl jedním z nich. A udělal bych pro to maximum!“

Zatím od nich nemohl mít ty nejvyšší nároky. „Kluci z Ameriky letěli třeba 24 hodin a budou ještě bojovat s časovým posunem. Ale myslím, že nám během tréninků ukážou, co v nich je, abychom je mohli napasovat do rolí, ve kterých ještě máme prostor. Myslím, že kluci trénují velmi dobře,“ chválí český kouč.

Jak ale vzápětí dodává, zmiňovanému dosazování do rolí dává čas. „K tomu dojde v rámci příštího týdne. Teď jenom chceme hráče vidět, jak se svým výkonem sami zaškatulkují. Ten může být ovlivněn různými aspekty: Tím, že mají nový útok, za sebou časový posun a hodně cestování, krátké volno... To může hrát roli.“

Hokejisté však mají jen pár dnů a pár tréninků na to, aby trenéry zaujali. Komu se to nepovede, ten bude mít prostě a jednoduše smůlu. I proto nemůže být řeč o žádném odpočinku. Každý musí jet na sto procent od začátku do konce a pak se ukázat i v pátečním modelovém zápase s Frýdkem-Místkem.

„Hodně nás zajímá trénink, i proto, že některé kluky poznáváme poprvé. Sami jsme na ně zvědavi. Kemp jsme hodně zaměřili na bruslení, na kondiční část. Páteční utkání bude jeho vyústěním, hráči budou hrát v únavě, a tam nám ukážou, jak na tom jsou,“ vysvětluje Varaďa zásadní strategii při rozhodování o nominaci.

Místo v jeho výběru nemá nikdo jisté! „Někteří hráči k němu mají třeba blíže než ostatní. Ale to, že prožívají lepší sezonu a je za nimi nějaká historie, jim nezaručuje, že v týmu budou. Rozhodneme se podle pocitu, který budeme mít z každého hráče. Zajímá nás jeho aktuální forma,“ doplňuje. Platí to i o jménech z druhé várky, která do Česka teprve dorazí.

Václav Varaďa doufá, že mu všichni mladíci udělají selekci co nejtěžší: „Já bych se tam chtěl dostat, kdybych byl jedním z nich. A udělal bych pro to maximum!“

Foto: Jan Velčovský

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz