Šestnáctka předvedla proti Finům skvělý comeback a bere bronz

Reprezentace do šestnácti let se na turnaji čtyř v Almeťjevsku loučí skvělou výhrou proti Finům, které porazila v přímé bitvě o celkovou třetí příčku. Národní tým ještě před závěrečnou třetinou prohrával o dva góly, ale čtyřmi zásahy do 50. minuty duel strhl na svou stranu.

Národní tým se v úvodu utkání prezentoval aktivní hrou, kterou mu však v polovině třetiny překazilo oslabení. Přesilovka ani jednoho výběru gól nepřinesla. 

Po polovině základní hrací doby si Finové vytvořili tlak, který Topias Vilén přetavil čistým průstřelem od modré ve vedení. Ve 39. minutě nejprve Jakub Brabenec nevyužil velké příležitosti, a tak z protiútoku potvrdil pravidlo nedáš – dostaneš Niko Huuhtanen.

Jenže na začátku závěrečné části český výběr dostal přesilovku, kterou v jejím závěru využil z pravého kruhu David Moravec. A to nebylo všechno! Za necelé dvě minuty Heimosalmi usedl opět na trestnou lavici, kterou i tentokrát opustil předčasně. Lukáš Pajer si po pravém křídle najel do pásma a ránou do bližší šibenice vyrovnal.

Krasojízda Čechů pokračovala i v dalších minutách. V té 47. kapitán Stanislav Svozil sólo akcí a ránou na vzdálenější tyčku dokonal obrat. Ještě před polovinou závěrečné periody navíc přišla třetí využitá přesilovka, Tomáš Machů z levého kruhu stanovil stav na 4:2! 

Jelikož na konci 58. minuty ve dvojnásobné přesilové hře snížil Samu Salminen, bylo zaděláno na drama. Veškeré pochyby o vítězi odmítl Michal Ramik, jenž vystihl rozehrávku Finska a zpoza modré trefil opuštěnou klec.

Richard Žemlička (asistent trenéra): „Od začátku až do poloviny zápasu byli Finové aktivnější. Od třicáté minuty jsme s nimi srovnali krok, ale paradoxně jsme prohrávali po druhé třetině 0:2. O přestávce jsme si řekli, že máme před sebou poslední třetinu v sezoně, takže zvýšíme aktivitu v útočném pásmu a budeme střílet z každé pozice. Zápas jsme pěti góly otočili a zaslouženě jsme vyhráli. Všechny tři zápasy na turnaji jsme šli na krev, takže je pro nás třetí místo zadostiučinění.“

Záznam utkání:

FINSKO – ČESKO 3:5 (0:0, 2:0, 1:5)

Branky a nahrávky: 33. Vilén (Piiki), 39. Huuhtanen (Mykrä), 58. Salminen (Sandvik) – 43. Moravec (Svozil), 44. Pajer (Jiříček), 47. Svozil, 50. Machů, 60. Ramik.
Vyloučení:
6:5, navíc Ruusunen (Finsko) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 1:3.
V oslabení: 0:1.
Finsko: Jämsä – Heimosalmi, Karppinen, Malinen, Suomi, Vilén, Leppänen, Myllykoski, Saari – Huuhtanen, Kinnunen, Piikki, Kärkkäinen, Virolainen, Marjala, Mykrä, Ruusunen, Salminen, Sandvik, Yliniemi, Koivunen. Trenér: Karjalainen.
Česko: Suchánek – Machů, Ticháček, Svozil, Moravec, Cubo, Šedivý, Jiříček – Ryšavý, Soukup, Altrichter, Brabenec, Pajer, Kos, Putz, Menšík, Půček, Herčík, Marha, Brada, Szturc, Ramik. Trenéři: Haken, Eismann a Žemlička.

RUSKO – ŠVÉDSKO 8:4 (3:3, 3:1, 2:0)

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko 3 3 0 0 0 17:8 9
2. Švédsko 3 2 0 0 1 14:14 6
3. Česko 3 1 0 0 2 11:13 3
4. Finsko 3 0 0 0 3 6:14 0

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz