Šestnáctka sestřelila Slováky 9:2. Zasloužené, hlásí Razým

Foto: Facebook Berani Zlín - Mládež

Reprezentace do šestnácti let se dočkala mezinárodní konfrontace, kterou odpálila na domácím turnaji tří zemí vysokým vítězstvím proti Slovensku. Ve Zlíně se hattrickem blýskl Adam Veselský, jemuž zdatně sekundoval ještě o rok mladší Adam Benák.

Šestnáctka dosud absolvovala pouze tréninkové kempy a přátelská utkání proti Salcburku, nyní (konečně) poměřila síly s dalším národním výběrem. „Jsem rád i za kluky, že jsme mohli vůbec hrát první mezinárodní utkání, jelikož nám předtím akce nevyšly. Kluci se na to těšili a utkání se Slováky je hned i pikantní. Jsme vděční za to, že po půl roce výběrů a trénování jsme se mohli poměřit na mezinárodní úrovni,“ říká úvodem hlavní trenér Milan Razým.

„Apelovali jsme na kluky, aby nebyli nervózní, i když tam určitě kvůli důležitosti utkání nějaká nervozita byla. Byl to první zápas v reprezentačním dresu, což určitě vnímají. Myslím, že to z nich ale se začátkem utkání spadlo a nakonec se s tím poprali velmi dobře,“ kvituje kouč.

Dobrý vstup národního týmu do utkání vyjádřil gólově Adam Benák, jenž v páté minutě využil první nabídnutou přesilovku. „Do utkání jsme vstoupili lépe a byli po celou dobu lepší. Soupeře jsme vysoce přestříleli už v první třetině, dali jsme jednu branku, ale skóre mohlo být i vyšší,“ uvádí Razým.

Prostřední třetina už gólů nabídla více. Po necelé minutě se trefil Jiří Klíma a za pár okamžiků skóroval Adam Veselský, jenž v polovině duelu svým druhým zásahem rozdělil dva góly Petera Kováče. Ten držel Slováky alespoň trochu v kontaktu.  

„Ve třetí třetině, když jsme dali na rozdíl tří branek, nechci říct, že soupeř rezignoval, ale kluci získali navrch a rozjel se brankostroj, takže třetí třetina skončila vysokým rozdílem. Zaslouženě jsme po velmi dobrém výkonu vyhráli a doufáme, že to klukům dodá sebevědomí,“ přeje si Razým.

Na začátku závěrečné periody dovršil hattrick Adam Veselský a o chvilku později se během 78 vteřin prosadili Josef Teplý, Oskar Lisler a Maxmilian Curran, čímž se národní tým vyšplhal k debaklu. Na konečných 9:2 stanovil v 56. minutě Lukáš Král, jenž završil gólově bohaté utkání.

A to na reprezentační scéně nebývá příliš časté. „Apelujeme na to stejně jako všichni reprezentační trenéři a soustředíme se na koncovku, ale je to jeden zápas proti jednomu soupeři, takže bych z toho velké závěry nedělal. Uvidíme, jak se budeme prosazovat dál, už třeba ve čtvrtečním utkání. A doufám, že ještě v téhle sezoně odehrajeme naplánovaná utkání. Až dojde ke konfrontaci opravdu s evropskou špičkou, uvidíme, jak na tom budeme střelecky,“ upozorňuje trenér.

V rámci programu turnaje tří zemí mají Češi ve středu volný den, který však intenzivně využijí k další přípravě. „Na suchu budeme dělat kontrolní testy – skok z místa a shyby. Budeme mít hodinový trénink na ledě a pak si kluci odpočinou. Potom budeme chtít sledovat utkání mezi Slovenskem a Maďarskem, abychom viděli svého soupeře. Nebude chybět ani video rozbor, abychom si ukázali dobré i špatné věci a hráči se na ně mohli hned zaměřit v tréninku i v zápase,“ uvádí lodivod lavičky.

Ve čtvrtek od 12:30 šestnáctka vyzve osmnáctku Maďarska. „Jsou to o dva roky starší kluci, takže už to je poměrně vysoký rozdíl. Maďaři nehrají na takové úrovni, ale viděl jsem je v utkání s Rakouskem, proti kterému hráli velmi organizovaně a velmi zodpovědně. Nebyl to žádný hurá hokej. Uvidíme, na co my budeme stačit, ale v dovednostech bychom se jim měli minimálně vyrovnat,“ uzavírá Milan Razým.

ČESKO "16" – SLOVENSKO "16" 9:2 (1:0, 3:2, 5:0)

Branky a nahrávky: 5. Benák, 21. Klíma, 24. Veselský (Benák, Král), 30. Veselský (Král, Benák), 42. Veselský (Titlbach, Teplý), 48. Teplý (Titlbach), 48. Liesler (Švec), 49. Curran (Steklý), 56. Král (Benák, Kos) – 26. Kováč, 34. Kováč (Liščinský, Šlank).
Rozhodčí: Obadal – Mikšík, Kučera.
Vyloučení: 1:6.
Využití: 2:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 43:17 (13:6, 15:7, 15:4).
Česko: Kowalczyk – Fibigr, Zielinski, Svozil, Jiříček, Švec, Šmerda, Hlinský – Král, Benák, Kos, Veselský, Titlbach, Klíma, Jung, Drančák, Lisler, Steklý, Curran, Pohludka, Teplý. Trenér: Razým.
Slovensko: Rafaj – Petráš, Belusko, Kupec, Kalus, Šlank, Harvánek, Mitro, Húževka – Lass, Maruna, Tomašec, Horváth, Pitka, Semančík, Kováč, Plančár, Bachratý, Liščinský, Faith, Komendát. Trenér: Bača.

Tabulka turnaje tří ve Zlíně

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko "16" 1 1 0 0 0 9:2 3
2. Maďarsko "18" 0 0 0 0 0 0:0 0
3. Slovensko "16" 1 0 0 0 1 2:9 0

Další program turnaje ve Zlíně

Středa 29. prosince:
17:00 Slovensko "16" – Maďarsko "18"

Čtvrtek 30. prosince:
12:30 Česko "16" – Maďarsko "18"

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz