Slovenský gólman si vylil srdce: Příšerná organizace, od IIHF je to vtip

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Cítili, že by letos mohli udělat velký úspěch. Možná proto se slovenští junioři vyjadřují k předčasnému ukončení světového šampionátu ještě ostřeji než ostatní. Lavinu pozornosti strhnul hlavně brankář Šimon Latkóczy.

Latkóczy byl jedním z mladíků, kteří poskytli vyjádření i v oficiálním rozhovoru. Všechno mu ale zřejmě ještě šrotovalo v hlavě natolik, že následně napsal dva příspěvky na Instagram. Teprve v nich dal své rozhořčení pořádně najevo.

„Je to vtip, jinak to říct nejde. Jak je to vůbec možné? Každý hráč se na tento turnaj připravoval dny, měsíce, dokonce i roky. Těšil jsem se, protože vím, kolik lidí ho sleduje a jak je to skvělá zkušenost. Oslava hokeje, všichni nejlepší hráči na jednom místě. A obětujeme tomu i Vánoce s našimi rodinami,“ začal slovenský brankář.

Než se obořil na Mezinárodní hokejovou federaci.

„Mistrovství totálně podcenila. Organizace byla od prvního dne příšerná. Připadal jsem si, jako kdybych se účastnil nějakého obyčejného mládežnického turnaje,“ prohlásil.

Covid jako takový nepovažuje za hlavní problém. „Loni se taky hrálo v Kanadě, navíc na stejném místě, a s tou hrozbou jsme se vypořádali. Němci sice měli několik pozitivně testovaných hráců, ale ostatní stejně mohli hrát,“ připomněl situaci, kdy německá reprezentace musela vstoupit do turnaje jen se 14 hokejisty do pole.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Simon Latkoczy (@simonlatkoczy)

Ale vstoupila, a další hráči se k týmu připojovali postupně. Problém vznikl už po příletu týmů a jejich nástupu do karantény, žádný pozitivní test nepřibyl v průběhu šampionátu. Na rozdíl od letošního roku.

Nikdo nedokáže říct, kudy přesně se covid-19 mezi účastníky dostal. Ovšem organizace části turnaje v Red Deeru vzbudila velkou kritiku.

„Loni jsme strávili celý turnaj v bublině. Bylo to bláznivé, ale fungovalo to. Lidé, kteří s námi pracovali, byli po celý turnaj v bublině s námi. Ani nešli domů,“ popsal Šimon Latkóczy.

A letos? „Přijeli jsme, všichni byli zdraví. Tak kde je problém? Bydleli jsme v hotelu, kde byli ubytováni i běžní hosté. Na hotelu bylo i holičství, restaurace a butik, kam lidé normálně chodili. Restaurace byla každý večer plná. Takže jsme celou dobu byli v kontaktu s lidmi, kteří neměli s turnajem nic společného.“

Všechno mělo vyvrcholit ve středu. „Totálně nejzábavnější na tom je, že dnes proběhla na hotelu svatba. To je vtip,“ napsal slovenský brankář jasně.

Personál hotelu podle něj tentokrát fungoval v normálním režimu a jeho členové chodili každý den domů. I když se jich také týkalo pravidelné testování, přenosu viru to samozřejmě nemuselo zabránit.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Simon Latkoczy (@simonlatkoczy)

Podobně jako třeba finský trenér Antti Pennanen, i Latkóczy si myslí, že vzniklá situace se pořád ještě dala řešit. I přes několik pozitivních případů napříč účastnickými celky.

„Nikdy to nebyl celý tým, nebo třeba půlka týmu. Proč negativní hráči nemohli hrát? Proč každý doporučuje očkování, když zůstala pravidla stejná? Všichni jsme očkovaní, tak proč IIHF nezkusila najít způsob, jak v turnaji pokračovat?“ ptal se gólman, jemuž teď končí juniorská kariéra předčasně. Pokud se tedy šampionát nebude opakovat.

„Už tak pořadatelé přišli o spoustu peněz. Ale vyhodili je úplně zbytečně. Aspoň mohli zkusit vymyslet, jak turnaj dohrát. Ale neudělali to. Rozhodli se ho ukončit, jako kdyby to byly nějaké zbytečné zápasy pro náhodné chlápky, kteří strávili svátky v Kanadě.“

Šimon Latkóczy na sociální síti poděkoval slovenskému hokejovému svazu, který podle něj naopak udělal pro hráče vše, co bylo v jeho silách. Ocenil i sílu party a kvalitu týmu. „Měli jsme potenciál na to, abychom domů přivezli medaili,“ napsal, než poděkoval i trenérům a fanouškům.

„Je to vtip od IIHF a lidí, kteří se snažili zorganizovat tento turnaj. My jsme udělali všechno, co bylo v našich silách. Proč oni ne?“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz