Svátek českého hokeje: U18 porazila Finsko. Ještě si to užijeme, říká kapitán

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Český výběr do osmnácti let si na turnaji v Zuchwilu připsal druhou výhru, tentokrát v základní hrací době porazil favorizované Finy. Hlavní trenér Jakub Petr mimo jiné označil za motivaci do duelu vítězství české dvacítky nad Kanadou.

Po výhře nad Německem v nastaveném čase čekalo na český výběr do osmnácti let utkání s Finskem. „Hodně velkým impulsem a motivací pro nás byla dvacítka, která porazila Kanadu. Říkal jsem, že pokud porazíme Finy, tak to dnes bude svátek českého hokeje,“ líčí hlavní trenér U18 Jakub Petr.

„Neříkám, že je budeme porážet, ale dnešní den je perfektní,“ doplnil český kouč po výhře 3:1.

Češi měli hned zkraje utkání možnost přesilové hry, tentokrát jim však početní výhody nešly tolik jako v pondělním duelu. První branky se ale osmnáctka v první třetině přece jen dočkala. Střelu Andreje Fábryho vyrazil Vedenpää před sebe a volný kotouč si na dorážku našel Jaromír Pérez, jenž zakončoval do odkryté brány.

Po této brance v 16. minutě přišel finský tlak a hráči v modrých dresech byli velmi blízko k vyrovnání. V tuto chvíli svůj tým podržel Lukáš Matěcha, na jehož konto měl Petr jen slova chvály. „Trenér gólmanů má teď zamotanou hlavu,“ odkazuje na skvělé výkony obou brankářů.

Jednobrankové vedení Čechů bylo nejvíce ohroženo na začátku druhé třetiny, kdy mladíci se lvem na prsou hráli ve třech proti pěti. „Fauly jsou bohužel to, co přesouvá dějiště hry jinam. Bylo to nahoru dolů, za mě ze střídačky to byl vyrovnaný hokej. Pak tam padlo několik faulů, několik hráčů se v takové situaci nedostane do hry. Jde vidět, že i na tomhle zápase je spousta chyb,“ reflektuje hlavní trenér.

Také v tomto případě ale byla česká defenzivní činnost úspěšnější než útok Suomi. To se ovšem nedá říct o 35. minutě a prudké ráně Niilopekky Muhonena, který prudkou ranou z mezikruží poslal zápas do nerozhodného stavu.

Do kabin se ovšem opět odcházelo za jednobrankového vedení Čechů, když v čase 39:09 využil kapitán Jakub Štancl přečíslení dva na jednoho.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Ve třetí třetiny tam byly situace, v kterých jsme náš herní styl trošku uzpůsobili. Vzali jsme oddechový čas a už jsme byli pasivnější, dělali jsme chytré věci. To je to, co rozhoduje velké turnaje. Na tomto mančaftu mě baví, že nikdo neřeší svoje ego. Teď si to pojďme užít,“ vrací se Petr k poslední třetině, kterou Češi na střely prohráli 2:10, ale na góly vyhráli 1:0.

Hubený náskok totiž české reprezentaci vydržel až do posledních minut, kdy se do prázdné brány během finské power play trefil Štancl, který si připsal druhou branku v utkání a pojistil tak druhé české vítězství na turnaji. „Sice jsem dal dva góly, ale herně toho od sebe očekávám ještě víc,“ přiznává kapitán osmnáctky.

„Porazit Finsko je vždycky hezké. Navázali jsme na včerejší druhou polovinu proti Německu, zápas hodnotím to kladně. Semkli jsme se jako tým a předvedli jsme slušný výkon. Taky brankář podal neskutečný výkon. Ještě si to dneska s kluky užijeme na pokoji minimálně do desíti do večera,“ doplňuje Štancl s úsměvem své hodnocení.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Další zápas čeká osmnáctku už zítra, kdy narazí na Slovensko. „Já si nemyslím, že tento ročník by podcenil Slováky. Může to skončit jakkoliv, ale každý ví, že Slováci mají poslední roky velmi kvalitní týmy. Je to naše výzva a je to stejný příběh jako s Německem, protože je máme ve skupině mistrovství světa,“ uzavírá Jakub Petr.

ČESKO – FINSKO 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Pérez (Fábry), 40. Štancl (Felcman), 60. Štancl (Petr) – 35. Muhonen (Lind).
Rozhodčí: Kohlmüller, Schüpbach – Urfer, Allenspach.
Vyloučení: 7:3.
Bez využití.
Střely na branku: 15:25 (6:5, 7:10, 2:10).
Česko: Matěcha – Kočí, Jiříček, Matějíček, Dominik Badinka, Vochvest, Hamrla, Kubíček – Heš, Petr, Štancl – Csabi, Felcman, Holčák – Daniel Badinka, Fábry, Pérez – Pavelec, Fiala, Scafari – Vehovský. Trenér: Petr.
Finsko: Vedenpää – Pieniniemi, Väisänen, Muhonen, Marila, Junkkari, Kangas, Peltonen, Pohjalainen – Järventie, Kumpulainen, Vesterinen – Kuusla, Alasiurua, Rautiainen – Levänen, Leppä, Eliseev – Elo, Miettinen, Lind. Trenér: Merikivi.

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 2 1 1 0 0 6:3 5
2. Slovensko 1 1 0 0 0 4:1 3
3. Německo 1 0 0 1 0 2:3 1
4. Finsko 1 0 0 0 1 1:3 0
5. Švýcarsko 1 0 0 0 1 1:4 0

Další program turnaje pěti zemí v Zuwchilu

Úterý 27. prosince:
18:30 Švýcarsko – Německo

Středa 28. prosince:
15:00 Česko – Slovensko
18:30 Německo – Finsko

Čtvrtek 29. prosince:
15:00 Švýcarsko – Česko
18:30 Finsko – Slovensko

Pátek 30. prosince:
11:30 Švýcarsko – Finsko
15:00 Slovensko – Německo

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz