Teď už to dvacítce vyšlo. Hladkou výhru nad Němci režíroval Strnad

Lukáš Strnad | Foto: Ladislav Svěnčík, Český hokej

10. února 2023, 16:24

Martin Voltr

Česká reprezentace do 20 let odmítla hrozbu posledního místa na turnaji pěti zemí ve švédském Ängelholmu. Střeleckou převahu 52:21 nad Německem promítla do zcela zaslouženého skóre 5:1, jejím hrdinou byl útočník Lukáš Strnad, který vymyslel tři góly.

Za vítězstvím vykročili Češi rychlou trefou, radovali se už po 105 sekundách díky kombinaci druhého útoku. Matěj Přibyl zavezl puk na kruh a prostrčil ho Lukáši Strnadovi. Ten ho poslal z pravé strany do brankoviště, odkud vstřelil Lukáš Plos jeden z nejjednoduších gólů své kariéry – 1:0.

Tento moment i následná početní výhoda předznamenaly obraz celé první třetiny: Hrálo se na jednu branku. Češi se ale těžko prosazovali přes německý blok, a když už si vytvořili větší šanci, z nějakého důvodu selhali. Dvořák si po Soukupově pasu musel puk chvíli zpracovávat, Vlasák v poslední chvíli spadl.

Asi nejblíž ke gólu měl právě Marek Soukup ve vlastním oslabení, konečně měl před gólmanem klid na koncovku, ale Bittner mu výtečně zmenšil úhel. Střelecký poměr 17:2 jasně vypovídal o tom, kdo byl za stav 1:0 po první části šťastnější.

Další čárečku do seznamu tutovek v početní nevýhodě přidal Gaspar, jenž po výtečném průniku narazil na senzační beton Bittnera. Je pozoruhodné, kolik gólů už Češi na turnaji mohli dát ve čtyřech.

Zrovna v pasáži, kdy se Němci před debutantem Tomášem Voleveckým nadechovali, naštěstí čeští mladíci těžkou bídu v koncovce prolomili. Tučný podpis pod tím opět nesl Strnad. Útočník pražské Slavie fantasticky prokličkoval pásmem, natáhl na sebe úplně kompletní německou pětici a vybídl Matěje Přibyla, který přibil puk pod břevno – 2:0.

Na úvod turnaje proti Švýcarsku ani tento rozdíl Čechům nestačil, a tak bylo důležité, že ho rychle navýšili. Jmenovitě Adam Bareš po rychlém vpádu do pásma přesnou střelou do růžku – 3:0.

Po dvou třetinách už se Volevecký logicky nemohl ubránit myšlenkám na čisté konto. Ty mu ale zrušil v 50. minutě Daniel Assavolyuk, jenž vystihl chybu obránce, ujel do sóla a to proměnil bekhendem mezi betony – 3:1.

Šlo ale jen o symbolický zápis Němců do osudu utkání, česká dvacítka bez větších potíží stvrdila výhru dalšími dvěma góly. Svůj přehled znovu ukázal Strnad, jenž zajel s kotoučem za branku a našel úplně volného Dominika Pavlatu, který z první proměnil – 4:1.

V přesilovce dvakrát sahal po první trefě v nároďáku obránce Vít Beran, vzápětí se ale Strnadem inspiroval jiný zadák Matěj Prčík, jehož slalom zakončený nahrávkou před prázdnou bránu nemohl Adam Dvořák nevyužít. Snad na znamení úlevy, že mu to tam konečně padlo, si bouchl do mantinelu – 5:1.

Jinak klidný závěr pokazil národnímu výběru pouze tvrdý zákrok Bettahara na Lukáše Plose. Nevypadal vůbec dobře, na rozdíl od týmového představení, které bylo poměrně suverénní.

Záznam utkání

ČESKO – NĚMECKO 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Plos (Strnad, Přibyl), 29. Přibyl (Strnad, Zavřel), 34. Bareš (Hrabík), 52. Pavlata (Strnad, Dorot), 57. Dvořák (Prčík) – 50. Assavolyuk.
Rozhodčí: Karlsson, Forslund – Nordlander, Granath.
Vyloučení: 4:6.
Bez využití.
Střely na branku: 52:21 (17:2, 18:7, 17:12).
Diváci: 79.
Česko: Volevecký – Dorot, Burian, Vovsík, Beran, Koudelka, Prčík, F. Němec, Zavřel – Šmajda, Gaspar, Polák – Strnad, Přibyl, Plos – A. Dvořák, Soukup, Pavlata – Vlasák, Bareš, Hrabík. Trenér: Kalous.
Německo: Bittner (30. Dietl) – Bettahar, Nifosi, Reich, Braun, Hübner – Krymskiy, Elias, Hördler – Oswald, Kechter, Rollinger – Gaidel, Nieleck, Assavolyuk – Schindler, Niewollik, Pischoff. Trenér: Abstreiter.

Švédsko – Finsko 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 29. Rudslätt (Kilpinen, Hellberg), 38. Polin (Fransson, Johansson) – 1. Noiva (Koskipirtti, Keskinen), 7. Keskinen (Väisänen, Noiva), 47. Hakala (Laakso, Lassila).

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 3 3 0 0 0 14:3 9
2. Švédsko 3 2 0 0 1 14:6 6
3. Švýcarsko 3 2 0 0 1 7:6 6
4. Česko 3 1 0 0 2 7:9 3
5. Německo 4 0 0 0 4 4:22 0

Závěr turnaje pěti v Ängelholmu

Sobota 11. února:
12:00 Finsko – Švýcarsko
16:00 Švédsko – Česko

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz