Trenéry už od juniorů: Mladí Piráti radí dětem a studují licenci

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Existuje řada způsobů, jak se už během mládežnické sportovní kariéry připravovat na budoucí život. Dvojice chomutovských juniorů zvolila způsob velmi sympatický.

Piráti chtějí podporovat své spolupracovníky v trenérském růstu, sedmičce z nich proto nedávno uhradili poplatek za studium nejnižší trenérské licence C. Vedle známého obránce Kamila Charouska či mladšího forvarda Josefa Rindoše mezi nimi figurují také Jan Matějka s Josefem Ryklem (na snímku).

Prvnímu je devatenáct let, druhému ještě o rok méně. Oba se připravují na sezonu s extraligovou juniorkou, ale oba už teď rádi pomáhají u dětí.

„Chci trénovat, protože se tomu věnuje i můj brácha Libor Řepík, který je pro mě velkým vzorem a přivedl mě k hokeji,“ zmínil Rykl v rozhovoru pro web Pirátů kouče, jenž se v Chomutově specializuje na bruslení.

„Až skončím s hraním, což zatím úplně neplánuju, rád bych u hokeje dál zůstal, abych mohl motivovat a zdokonalovat malé hokejisty. No a k tomu je potřeba trenérská licence,“ uvědomuje si mladý útočník. V juniorce má před sebou teprve první pořádnou sezonu, přesto už bude coby pomocník docházet na tréninky základny i starších dětí.

Matějka má s extraligovými soutěžemi víc zkušeností, do Chomutova se loni vrátil z pražské Slavie. V sezoně 2017/18 si dokonce dvakrát zahrál i za reprezentaci do 16 let. Své poznatky teď předává pro změnu hokejistům šesté třídy.

„Když už nic jiného, je to další vzdělání, které se dá nějakým způsobem doložit. Ale trénování mě baví a určitě by mě zajímalo, až už nebudu hrát,“ řekl. Přece jen síto mezi juniorskou a dospělou kategorií je obrovské a většinu hráčů čeká maximálně amatérská kariéra. Taková je realita, a kdo si ji přizná dřív, ten získá do života náskok.

Mladí hokejisté často plní u dětí roli parťáků, samozřejmě se ale snaží získat i autoritu. „Než si na mě děti zvykly, chvilku to zabralo. Chvílemi to bylo na hraně, ale už se to jen lepší, jak mám i větší respekt. V tomhle směru to bylo a je v pohodě. Jen občas musím kluky okřiknout, když jsou drzí,“ usmál se Jan Matějka.

Chomutovské vedení bere uhrazení poplatku svým členům jako investici do budoucna, chce si ve vlastním „hnízdě“ vychovat srdcaře i odborníky současně.

„Naší snahou je, aby se u nás dětem věnovali vzdělaní trenéři,“ uvedl pro stránky piratichomutov.cz předseda výkonného výboru Daniel Badinka. „Těší nás, že o trénování mají zájem i mladí kluci, kteří ještě hrají. Naší snahou bude, abychom je u nás udrželi a vychovávali jsme si trenéry se vztahem ke klubu a regionu,“ slíbil.

V příštích týdnech se oba junioři přece jen možná budou soustředit víc na rozběh své sezony, která bude i pro pirátské mužstvo nesmírně náročná. Mimochodem, akademické týmy Chomutova zakončily první fázi letní přípravy dost akčním způsobem – na paintballu.

Junioři už stihli odehrát i šestici přátelských duelů, dvakrát se střetli s Karlovými Vary a dokonce třikrát s týmem Chemnitz Crashers. V srpnu je čekají dvojzápasy s Kladnem, Litvínovem a opět Energií, vedle toho se zúčastní i silně obsazeného turnaje v Pardubicích po boku domácího Dynama, Sparty, Olomouce a Liberce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz